Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής - Merkel: Δεν τηρούμε επαρκώς την «υπόσχεση» για ευημερία στους πολίτες - Τσίπρας: Η ΕΕ χρειάζεται νέο όραμα

Σύνοδος Κορυφής - Merkel: Δεν τηρούμε επαρκώς την «υπόσχεση» για ευημερία στους πολίτες - Τσίπρας: Η ΕΕ χρειάζεται νέο όραμα
Στο επίκεντρο των συνομιλιών ασφάλεια, προσφυγικό και Brexit
(upd 3) Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στη Μπρατισλάβα, με τους ηγέτες των της Ε.Ε. να δίνουν έναν αισιόδοξο τόνο για τις συνομιλίες που προηγήθηκαν. 
Οι συζητήσεις των ηγετών επικεντρώθηκαν στην προστασία και ασφάλεια των πολιτών της Ευρώπης αλλά και των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ενώ εκτενής αναφορά έγινε και στο Brexit, την απασχόληση, το μέλλον των νέων, την τεχνοολογία και την κλιματική αλλαγή.

Τσίπρας: Οι πολίτες δεν εμπνέονται πλέον από την Ευρώπη - Πρέπει να δημιουργήσουμε συναινέσεις

Οι πολίτες δεν εμπνέονται πλέον από την Ευρώπη, καθώς η ζωή τους τα τελευταία χρόνια έχει χειροτερέψει και η ανισότητα έχει διευρυνθεί, στην ευρωπαϊκή επικράτεια.
Αυτό, μεταξύ άλλων, τόνισε σε δηλώσεις του σήμερα Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016 από την πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε..
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι περισσότεροι εκ των 27 ηγετών έχουν αναγνωρίσει ότι βρισκόμαστε σε μια κρίση: Αν δεν αλλάξουμε, η κρίση θα καταστεί υπαρξιακή για την Ε.Ε..
Αυτό που πρέπει να αποκτήσει η Ευρώπη είναι ένα νέο όραμα, παρά τις διαφορές που παραμένουν.
Όπως επεσήμανε ο Τσίπρας, «καλοί οι κανόνες, αλλά κάθε κανόνας πρέπει να έχει και εξαιρέσεις για να λειτουργήσει», προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις χώρες που επλήγησαν από την κρίση, όπως η Ελλάδα.
Ο ίδιος, ανέφερε ότι πρέπει μιλήσουμε εκ νέου για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και η Ευρώπη πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει συναινέσεις.
«Αν δεν αγκαλιάσουμε ξανά την έννοια της αλληλεγγύης, δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την κρίση», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, για να διευκρινίσει ότι δεν φεύγει περισσότερο απαισιόδοξος από τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά συγκρατημένα αισιόδοξος πως κάτι μπορεί να αλλάξει.

Merkel: Η ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω του Brexit και των υπόλοιπων δυσκολιών

Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει, αλλά και των υπόλοιπων δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ένωση, διατύπωσε η Angela Merkel, καγκελάριος της Γερμανίας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Francois Hollande, πρόεδρο της Γαλλίας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στη Μπρατισλάβα.
Η καγκελάριος τόνισε την ανάγκη τα κράτη-μέλη να εργαστούν από κοινού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
Όπως και ο έλληνας πρωθυπουργός, έτσι και η Merkel χαιρέτισε τις θέσεις που ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, εξέφρασε κατά την καθιερωμένη, ετήσια ομιλία του.
Συνεχίζοντας, σημείωσε πως «η ατζέντα της Μπρατισλάβα θα αποτελέσει τη βάση των εργασιών για τους επόμενους μήνες».
«Πρέπει να μειώσουμε τις ροές μεταναστών και προσφύγων.
Πρέπει να εφαρμοστούν τα αποφασισμένα εντός Ε.Ε. και με την Τουρκία για το προσφυγικό», είπε η ίδια.
Παράλληλα, «δεν τηρούμε επαρκώς την "υπόσχεση" για ευημερία προς τους ευρωπαίους πολίτες», παραδέχτηκε η καγκελάριος, ενώ τόνισε πως «χρειαζόμαστε συνεργασία, αλληλεγγύη, κοινές αξίες για την ολοκλήρωση της Ε.Ε.».
Ανέφερε, δε, πως οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προσφέρουν ασφάλεια στους πολίτες της Ε.Ε.
«Θα προχωρήσουμε σε πρακτικά βήματα», υποσχέθηκε η ηγέτης της Γερμανίας.
Ερωτηθείς σχετικά, η καγκελάριος υποστήριξε:
«Μιλήσαμε και για το θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων και καταλήξαμε ότι πρέπει να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των κρατών».
Η Ε.Ε. πρέπει να γίνει και πάλι «εργαστήρι το μέλλοντος», είπε η Merkel.
Το μήνυμα μας, με την κοινή συνέντευξη Τύπου, είναι ότι Γαλλία και Γερμανία θα πορευτούν από κοινού, επισήμανε, με αφορμή σχετική ερώτηση, η γερμανίδα καγκελάριος.
Σημειώνεται ότι αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τη Deutsche Bank.
Σε άλλη ερώτηση, η καγκελάριος υποστήριξε, «θα πρέπει να ακούσουμε τις προτάσεις των χωρών του Βίζενγκραντ για το προσφυγικό.
Κατά πλειοψηφία αποφάσεις σε επίμαχα θέματα είναι δύσκολο να επιτευχθούν.
Χάρη στις συμφωνίες που θα υπογράψουμε θα μειωθούν οι ροές».
Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ε.Ε., καθώς δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου, είπε, ακόμα, ωστόσο σημείωσε «έπρεπε να δούμε τις δυνατότητες της ΕΕ χωρίς τη Βρετανία».

Hollande: Να μειώσουμε το βάρος ορισμένων χωρών στο προσφυγικό - Να φροντίσουμε το μέλλον των νέων

Να μειωθεί το βάρος που επωμίζονται ορισμένες χώρες στην προσφυγική κρίση, αλλά και να φροντίσει η Ευρώπη για το μέλλον των νέων στην Ευρώπη, ζήτησε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016 από την πρωτεύουσα της Σλοβακίας Μπρατισλάβα ο Γάλλος πρόεδρος, Francois Hollande, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής, στην οποία δεν προσκλήθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως είπε, σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στο ότι πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος των συνόρων της Ε.Ε., επιδεικνύοντας «μια θέληση για δράσεις».
Σε ένα σχόλιο ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, ο Hollande τόνισε πως υπάρχουν χώρες που έχουν πληγεί οικονομικά από το προσφυγικό ζήτημα λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, στις οποίες πρέπει να παρασχεθεί επιπλέον ευρωπαϊκή συνδρομή αλληλεγγύης.
Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους ηγέτες της Ε.Ε. να χρησιμοποιήσουν τα ιδανικά της Ευρώπης για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους, με την Ε.Ε. να εστιάζει ξανά στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στην απασχόληση.
Αναφορικά με τα ζητήματα ασφαλείας, ο ίδιος ζήτησε να ληφθούν «πρακτικά και αποτελεσματικά μέτρα κατά των τρομοκρατών» και να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου στο προσφυγικό.
«Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια και η προστασία των συνόρων», όπως είπε ο Hollande, για να προσθέσει ότι στην Μπρατισλάβα καταρτίστηκε ένα πρόγραμμα δράσεων με βάση το οποίο θα πορευτεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στους επόμενους μήνες.

Renzi: Δεν είμαι ικανοποιημένος με τις λύσεις της ΕΕ στην οικονομική πολιτική και τη μετανάστευση

Σε εντελώς αντίθετο κλίμα με τον Francois Hollande και την Angela Merkel κινήθηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi, στον απόηχο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.
Ειδικότερα, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για τις λύσεις που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο στην οικονομική πολιτική, αλά και το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.
Μάλιστα, ο κ.Renzi σχολίασε χαρακτηριστικά εξερχόμενος από τη Σύνοδο πως «δεν μπορώ να κινηθώ στο ίδιος μήκος κύματος με τις δηλώσεις των Merkel και Hollande».
Ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν ήταν ο μόνος που απογοητεύτηκε από το σημερινή Σύνοδο, καθώς και οι ηγέτες των χωρών του Βίζενγκραντ δεν ασπάστηκαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, προαναγγέλλοντας μάλιστα και συνάντηση του μπλοκ στο άμεσο μέλλον.

Orban: Η Σύνοδος δεν άλλαξε τη μεταναστευτική πολιτική – Αναμένεται συνάντηση των χωρών του Βίζενγκραντ

Η σημερινή (16/9) άτυπη Σύνοδος Κορυφής στη Μπρατισλάβα δεν οδήγησε σε αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Victor Orban.
Μάλιστα, υποστήριξε πως ο ίδιος έχει ως στόχο να αλλάξει την εν λόγω «αυτοκαταστροφική και αφελή» πολιτική στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, ενώ προανήγγειλε επίσης πως οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών και της Ε.Ε. θα συναντηθούν στις 24/9 στη Βιέννη.
Ο κ.Orban και οι χώρες του Βίζενγκραντ υπέβαλαν σήμερα κοινές προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.
Σημειώνεται πως στις 2 Οκτωβρίου 2016 θα διεξαχθεί στην Ουγγαρία το κρίσιμο δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη του συστήματος των ποσοστώσεων στο προσφυγικό.

Tusk: Στις διαπραγματεύσεις για το Brexit θα προταχθεί το συμφέρον των χωρών της ΕΕ

Οι Βρυξέλλες θα έχουν ως κύριο στόχο να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των 27 χωρών της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
Ο κ.Tusk, ο οποίος έχει υιοθετήσει μία επιθετική ρητορική απέναντι στο Λονδίνο μετά το δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου, ξεκαθάρισε πως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν πρόκειται να ξεκινήσουν έως ότου η βρετανική κυβέρνηση προσφύγει επίσημα στον μηχανισμό για την αποχώρησή της από την Ε.Ε., που δεν είναι άλλος από την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.
Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως οι Βρυξέλλες είναι καλά προετοιμασμένες και «θα μπορούσαν να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο, όμως σέβεται την επιθυμία της Βρετανίας να καθυστερήσει την προσφυγή της στον μηχανισμό».

Fico: Η ευημερία, η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι δυνατές μόνο εντός της ΕΕ

Αισιόδοξος παρουσιάστηκε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας και οικοδεσπότης της σημερινής άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα, Robert Fico.
«Παρά τις όποιες αδυναμίες, η ΕΕ είναι το καλύτερο project που έχουμε.
Η ευημερία, η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι δυνατές μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστήριξε ο κ.Fico.
Σημειώνεται πως παρά τον «πανηγυρικό» τόνο που έδωσαν οι περισσότεροι ηγέτες για τη σημερινή Συνοδό, ο Matteo Renzi και οι χώρες του Βίζενγκραντ δε φάνηκαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις λύσεις που προτάθηκαν, ιδιαίτερα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.
Για το Brexit, ο Σλοβάκος τόνισε πως «αντίθετα από τη Μ. Βρετανία, η ΕΕ ξέρει τι θέλει».
«Ξέρουμε ότι εφόσον ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 θέλουμε να διατηρήσουμε πολύ καλές και πολύ κοντινές σχέσεις με το Η.Β. αλλά όχι σε βάρος των συμφερόντων μας. Πρέπει να γίνει σαφές πως το να είναι κανείς μέλος της ΕΕ έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα».
Σημειώνεται πως στη Σύνοδο δε συμμετείχε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May.

Juncker: Η πρόσβαση στην κοινή αγορά είναι συνδεδεμένη με τις βασικές αξίες της ΕΕ

Σαφής σε ό,τι αφορά την επικείμενη διαπραγμάτευση για το Brexit ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, ξεκαθαρίζοντας πως η πρόσβαση στην ενιαία αγορά είναι συνδεδεμένη με τις βασικές αξίες της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων.
«Κανένας συμβιβασμός» σε αυτό το θέμα, διαμήνυσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της σημερινής άτυπης Συνόδου Κορυφής.
Ο κ.Juncker επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι οι 27 χώρες «καλωσόρισαν τις προτάσεις της Επιτροπής για την ψηφιακή ατζέντα ως βασικού εργαλείου για τον εκμοντερνισμό της Ευρώπης, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», ενώ εξέφρασε και την ικανοποίησή του για την ευρεία αποδοχή που είχε η ομιλία του για την «Κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωκοινοβούλιο», στις 14/9.
Επίσης, επισήμανε πως η πρόταση της Κομισιόν για τόνωση των επενδύσεων έτυχε ευρείας υποστήριξης και πως τα οφέλη που είχε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα αξιολογηθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Η κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα

Στη δημοσιότητα έδωσε το βράδυ της Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου 2016 την κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. των 27 στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο, σε μετάφραση του www.bankingnews.gr:

«Η Διακήρυξη της Μπρατισλάβα

Σήμερα συναντηθήκαμε στην Μπρατισλάβα σε μια κρίσιμη στιγμή για το ευρωπαϊκό μας εγχείρημα.
Η Σύνοδος Κορυφής της Μπρατισλάβα των 27 Χωρών-Μελών αφιερώθηκε στην από κοινού διάγνωση της σημερινής κατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συζήτηση του κοινού μας μέλλοντος. Συμφωνήσαμε όλοι στις ακόλουθες γενικές αρχές.
Παρά το γεγονός ότι μία χώρα επέλεξε να αποχωρήσει [Ηνωμένο Βασίλειο], η Ε.Ε. παραμένει απαραίτητη για τους υπόλοιπους από εμάς.
Στην περίοδο που ακολούθησε τους πολέμους και τους έντονους διαχωρισμούς στην ήπειρό μας, η Ε.Ε. διασφάλισε την ειρήνη, τη δημοκρατία και επέτρεψε στις χώρες μας να ευημερήσουν. Πολλές χώρες και περιοχές εκτός [της Ε.Ε.] ακόμα προσπαθούν για τέτοια επιτεύγματα.
Είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε επιτυχημένη την Ε.Ε. των 27 Χωρών-Μελών, χτίζοντας επ' αυτής της κοινής ιστορίας.
Η Ε.Ε. δεν είναι τέλεια, αλλά αποτελεί το καλύτερο όργανο που έχουμε για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Χρειαζόμαστε την Ε.Ε. όχι μόνον για να εγγυηθεί την ειρήνη και τη Δημοκρατία, αλλά και την ασφάλεια των πολιτών μας.
Χρειαζόμαστε την Ε.Ε. για να υπηρετήσουμε καλύτερα τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους να ζήσουν, να σπουδάσουν, να εργαστούν, να μετακινηθούν [εντός της Ε.Ε.] και να ευημερήσουν ελεύθερα σε ολόκληρη την ήπειρό μας, επωφελούμενοι από την πλούσια ευρωπαϊκή πολιτιστική μας κληρονομιά.
Χρειαζόμαστε να βελτιώσουμε την επικοινωνία μεταξύ μας - μεταξύ των Χωρών-Μελών, με τους θεσμούς της Ε.Ε., αλλά ακόμα περισσότερο σημαντικά, με τους πολίτες μας.
Οι αποφάσεις μας πρέπει να καταστούν περισσότερο σαφείς.
Να χρησιμοποιούμε καθαρή και ειλικρινή γλώσσα.
Να εστιάζουμε στις προσδοκίες των πολιτών, να αμφισβητούμε με ισχυρή θέληση και κουράγιο τις απλουστευτικές λύσεις των ακραίων ή λαϊκίστικων πολιτικών δυνάμεων.
Στην Μπρατισλάβα ταχθήκαμε υπέρ της παρουσίασης στους πολίτες μας στους ερχόμενους μήνες ενός οράματος μιας ελκυστικής Ε.Ε. που να μπορούν να εμπιστευτούν και να υποστηρίξουν. Είμαστε πεπεισμένοι ότι διαθέτουμε τη θέληση και τις δυνατότητες να το καταφέρουμε.
Καλωσορίσαμε την ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

(upd2) Μια από τις πλέον κρίσιμες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ είναι αυτή που γίνεται σήμερα στη Μπρατισλάβα, μια και σε αυτήν θα τεθούν οι βάσεις για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης ιδιαίτερα ύστερα από την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας.

Παράλληλα οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να σκιαγραφήσουν τα βήματα της ΕΕ, η οποία βάλλεται από την τρομοκρατία και από την οικονομική κρίση και ενώ υπάρχει πάντα το μείζον ζήτημα του προσφυγικού που διχάζει ευρωπαϊκές ηγεσίες και πολίτες, θέματα που έχουν εντείνει την άνοδο των εθνικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων και έχουν ενισχύσει τον ευρωσκεπτικισμό.
"Η σημερινή σύνοδος διεξάγεται για την εξομάλυνση των διαφορών μας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker, προσερχόμενος στη σύνοδο στη Μπρατισλάβα.
Χρειαζόμαστε ενότητα ώστε η Ευρώπη να μπορεί να λειτουργεί, τόνισε.
Να σταματήσει η Ευρώπη να υπνοβατεί, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την άφιξή του στη σύνοδο της ΕΕ στη Μπρατισλάβα
Η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κρίσιμη, προειδοποίησε η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα για το μέλλον της Ένωσης μετά το Brexit.
«Πρέπει να συζητήσουμε για το θέμα της ασφάλειας, της άμυνας και για την προστασία των συνόρων της Ε.Ε.», τόνισε η καγκελάριος.
Τα βήματα στη Σύνοδο πρέπει να είναι συμπαγή, υπογράμμισε η Angela Merkel.
Η ατζέντα των συνομιλιών της Συνόδου Κορυφής θα αφορά την ασφάλεια, την προστασία της Ευρώπης, την προετοιμασία για το μέλλον και το να δώσουμε ελπίδα για τους νέους, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, προσερχόμενος στη συνεδρίαση. 
H E.E. βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις μετά το Brexit, τόνισε ο Hollande. 
"Είχαμε πάντα διαφορές, όταν ξεκινήσαμε με έξι χώρες είχαμε διαφορές επίσης και με τους 28", δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte προσερχόμενος στη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε.
"Όλες αυτές οι χώρες έχουν ένα συμφέρον στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε μια πιο ασφαλή Ευρώπη, στο να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, όλοι έχουν συμφέρον στην οικονομική συνεργασία για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας".
"Είναι οι Βρετανοί που θα πιέσουν το κουμπί στο τέλος... Νομίζω ότι είναι κρίμα να έχουμε μια σύνοδο κορυφής χωρίς τη Βρετανία καθώς είναι ακόμη μέλος.
Αν αποφασίσουν να φύγουν, τότε θα το συζητήσουμε".

«Η ύπαρξη της ΕΕ δεν απειλείται από το Brexit» ανέφερε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker, αν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk υποστήριξε ότι «θα ήταν μοιραίο λάθος να θεωρηθεί ότι το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία αποτελεί ένα πρόβλημα ειδικά βρετανικό»
«Οι ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να ξέρουν αν οι πολιτικές ελίτ μπορούν να ανακτήσουν τον έλεγχο σε γεγονότα και διαδικασίες που τις ξεπερνούν, τις αποπροσανατολίζουν και μερικές φορές τις τρομοκρατούν» υπογράμμισε ο Tusk κάνοντας λόγο για τη μετανάστευση, την τρομοκρατία αλλά και την παγκοσμιοποίηση.
Παράλληλα ο Tusk καλεί τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν την κρίση ευκαιρία, προαναγγέλλοντας ότι κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή άτυπη Σύνοδο της η ΕΕ θα δεσμευθεί για κοινή πολιτική άμυνας στο μέλλον, για 500 δις ευρώ χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας σε τρία χρόνια, για ομαλοποίηση της μετανάστευσης, εμβάθυνση της ευρωζώνης και 1 τρισ. αύξηση του κοινοτικού ΑΕΠ, μόνο από επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες ως το 2025, ενώ οι ηγέτες σκοπεύουν να στείλουν το μήνυμα ότι είναι μαζί.
«Δεν έχουμε έρθει στην Μπρατισλάβα για να παρηγορήσουμε ο ένας τον άλλον.
Ή ακόμα χειρότερα, για να αρνηθούμε τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.
Σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή στην ιστορία της κοινότητας μας, μετά την ψηφοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, το μόνο πράγμα που έχει νόημα είναι να έχουμε μια νηφάλια και βάναυσα ειλικρινή αξιολόγηση της κατάστασης.
Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ένα αισιόδοξο σενάριο για το μέλλον, χωρίς αμφιβολία.
Αλλά αυτό απαιτεί μια ρεαλιστική διάγνωση των αιτιών του Brexit και τις πολιτικές του συνέπειες για όλη την Ευρώπη.
Ένα πράγμα πρέπει να είναι απολύτως σαφές εδώ στην Μπρατισλάβα : ότι δεν μπορεί να ξεκινήσουν οι συζητήσεις μας υπό τη μακάρια πεποίθηση ότι τίποτα δεν είναι λάθος, ότι τα πάντα ήταν και είναι εντάξει.
Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα διαβεβαιώσουμε τους πολίτες μας ότι έχουμε μάθει τα μαθήματα του Brexit , και ότι είμαστε σε θέση να φέρουμε πίσω τη σταθερότητα και την αίσθηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικής προστασίας» τονίζει ο Tusk.

Μέτωπο ηγετών του Νότου στη Σύνοδο της Μπρατισλάβα - Η τοποθέτηση Hollande

Επτά ευρωπαίοι ηγέτες στο κάστρο της Μπρατισλάβα και την άτυπη Σύνοδο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έβαλαν πάνω στο τραπέζι ζητήματα όπως η κοινωνική Ευρώπη, η ασφάλεια και η ανάπτυξη.
Μάλιστα, ο γάλλος πρόεδρος, Francois Hollande, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην πρώτη συνεδρία μίλησε για την ανάγκη μιας Ευρώπης που θα παρέχει κοινωνική προστασία και ανέπτυξε τα ζητήματα της κοινής πολιτικής σε άμυνα και ασφάλεια.
Με τη Γαλλία να έχει βρεθεί στο επίκεντρο τρομοκρατικών επιθέσεων, ο γάλλος πρόεδρος έθεσε ευθέως το θέμα, σημειώνοντας πως η λύση στην ασφάλεια αφορά στο σύνολο των χωρών και δεν είναι υπόθεση μεμονωμένη μιας χώρας.
Μάλιστα, σε συνέχεια της Συνόδου των Ευρωμεσογειακών χωρών στην Αθήνα, ο Francois Hollande ζήτησε να υπάρξει ένα κοινό σχέδιο Μπρατισλάβα, το οποίο ουσιαστικά θα αποτελεί ένα οδικό χάρτη κοινών πολιτικών και δράσεων στα ζητήματα ασφάλειας, ανάπτυξης και νεολαίας.
Ο Mariano Rajoy εστίασε στην ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης, ζητώντας κάθε χώρα να τηρεί τα συμφωνηθέντα και να τηρήσει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της.
Έδωσε, μάλιστα, έμφαση στα ζητήματα ανταγωνιστικότητας, επιμένοντας πως η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.
Ιδιαίτερα επικριτικός στην ομιλία του ήταν και ο κ.Costa, ασκώντας κριτική στη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfrand Schauble.
Πως είναι δυνατόν ένας υπουργός μίας χώρας να σχολιάζει δημόσια τι κάνουν και γιατί το κάνουν οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στην Ευρωμεσογειακή διάσκεψη της Αθήνας, φέρεται να αναρωτήθηκε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, ο οποίος επισήμανε τη μεγάλη σημασία των ανακοινώσεων του πρόεδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Μάλιστα, ο Πορτογάλος ηγέτης τόνισε ότι επικρατεί ανασφάλεια στους πολίτες της Ε.Ε. για τα ζητήματα της ανεργίας, ζητώντας να υπάρξουν συνολικές και στοχευμένες πολιτικές για την κοινωνική προστασία.

Λουξεμβούργο: Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις

Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι μπορούμε να συζητήσουμε για να βρούμε λύσεις και να δώσουμε τον οδικό χάρτη για το μέλλον, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου πρόσθεσε ότι ότι ξεχνάμε πως η Ευρώπη είναι και η καθημερινή ζωή των πολιτών της.

Orban (Ουγγαρία): Κοινό μέτωπο από το Βίσεγκραντ

Κοινές προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υποβάλλουν τα τέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ από την κεντρική Ευρώπη στη σημερινή σύνοδο κορυφής στη Μπρατισλάβα, όπως δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Victor Orban στο δημόσιο ραδιόφωνο.
«Οι χώρες της V4 (της ομάδας Βίσεγκραντ) ετοιμάζουν ένα (κείμενο) και θα το υποβάλουμε…. ως κοινή πρόταση της V4 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα είναι μια σημαντική στιγμή στην πορεία αυτών των τεσσάρων χωρών», δήλωσε ο Orban σε συνέντευξη που δόθηκε χθες.
Ο Orban ανέφερε επίσης ότι αναμένει η μεταναστευτική πίεση να αυξηθεί και πάλι στα Βαλκάνια, μόλις επιδεινωθεί ο καιρός και δυσκολέψει ο διάπλους των θαλασσίων οδών προς την Ιταλία.

Schulz: Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης εγκατέλειψαν τη Γερμανία στο προσφυγικό

Η Γερμανία επωμίζεται στο προσφυγικό "τεράστια βάρη" λόγω της άρνησης ορισμένων χωρών της ΕΕ να δεχτούν πρόσφυγες και ιδιαιτέρως οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης εγκατέλειψαν μόνη τη Γερμανία, η οποία είναι διατεθειμένη να σηκώσει το μεγάλο βάρος, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Ο Martin Schulz απέκρουσε δε την κατηγορία, ότι η Γερμανία ασκεί "ηθικό ιμπεριαλισμό", λέγοντας ότι "η Γερμανική κυβέρνηση δεν κραδαίνει κανένα ηθικό ρόπαλο, αλλά αναγνώρισε απλώς ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ και πρέπει να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος", διότι δεν γίνεται διαφορετικά και "για αντάλλαγμα εγκαταλείπεται".
Υπερασπίστηκε μάλιστα ρητά τη Γερμανίδα Καγκελάριο, λέγοντας πως "ό,τι είπε η Merkel πριν ένα χρόνο, ήταν σωστό".
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απείλησε εμμέσως, ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αλλάξει τακτική, διότι φέρει "τεράστιο βάρος", υποστηρίζοντας οικονομικά χώρες οι οποίες αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες.
Η Γερμανία έχει το δικαίωμα μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση να πει: "Τότε θα πρέπει να μιλήσουμε συνολικά για την ευρωπαϊκή πολιτική και την κατανομή των βαρών".
Τα 17 δισ. ευρώ τα οποία λαμβάνει η Πολωνία καθαρά κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ "συγχρηματοδοτούνται από σκληρά εργαζόμενους πολίτες στη Γερμανία" είπε με νόημα.
Ο κ. Schulz συνέκρινε μάλιστα την πολιτική απέναντι στη Ρωσία με την προσφυγική κρίση.
"Χώρες-μέλη της ΕΕ, οι οποίες αισθάνονται να απειλούνται από τη Ρωσία, έλαβαν στρατιωτική βοήθεια και απολαμβάνουν αλληλεγγύη στην πράξη, υπό τη μορφή κυρώσεων κατά της Ρωσίας" είπε και πρόσθεσε ότι "όταν όμως έλθουν πρόσφυγες, οι ίδιες αυτές χώρες, οι οποίες χτες ακόμα ζητούσαν αλληλεγγύη, λένε πως δεν είναι διατεθειμένες να το κάνουν".
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τους 27 να λύσουν στη Μπρατισλάβα το προσφυγικό πρόβλημα με ευρωπαϊκό τρόπο.
Ο Martin Schulz χαρακτήρισε όμως και τη γενικότερη κατάσταση στην ΕΕ "επικίνδυνη".

Το πρόγραμμα της Συνόδου

Στις 11 ώρα Ελλάδας ξεκινούν οι εργασίες της άτυπης συνόδου των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στην Μπρατισλάβα, προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit.
Αυτή την ώρα, οι ηγέτες καταφθάνουν διαδοχικά στο κάστρο της Μπρατισλάβα, όπου θα διαξαχθούν οι συνομιλίες. Τους αρχηγούς υποδέχεται ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico.
Η πρώτη συνεδρία εργασιών αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 13:30. Θα ακολουθήσει η οικογενειακή φωτογραφία και ανεπίσημο γεύμα. Εν συνεχεία, οι ηγέτες θα επισκεφθούν την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Μπρατισλάβα και στις 17:00 θα ξεκινήσει η δεύτερη συνεδρία εργασιών που θα διαρκέσει δύο ώρες.
Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης