Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Έρχεται νέο επιθετικό sell off 52 δισ. δολ. σε μετοχές και ομόλογα

BofA Merrill Lynch: Έρχεται νέο επιθετικό sell off 52 δισ. δολ. σε μετοχές και ομόλογα
Εμφανή τα bearish σήματα στην αγορά
Οι διεθνείς επενδυτές απέσυραν τις επενδύσεις τους από τις μετοχές και στα ομόλογα την περασμένη εβδομάδα, με τα ομόλογα να σημειώνουν την πρώτη τους εκροή κεφαλαίων σε 11 εβδομάδες και τις ευρωπαϊκές μετοχές να διευρύνουν το σερί των εκροών επισημαίνει η Bank of America Merrill Lynch.
Ενώ οι προσδοκίες για αύξηση του επιτοκίου από την Αμερική κατά τη συνεδρίαση της Fed στις 20-21 Σεπτεμβρίου έχουν υποχωρήσει, οι διεθνείς μετοχές σημειώνουν απώλειες για δυο συνεχόμενες εβδομάδες καθώς ενισχύονται οι αμφιβολίες σχετικά με τη διάθεση των κεντρικών τραπεζών για επέκταση των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προγραμμάτων τόνωσης στη ευρωζώνη και την Ιαπωνία.
Μια αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας έχει προκαλέσει απότομη κλίση στην καμπύλη αποδόσεων στην Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, ενώ την ίδια στιγμή έχει επηρεάσει και τα χρηματιστήρια.
«Τα bearish σήματα» ήταν εμφανή επισημαίνει η BofA Merrill Lynch στο εβδομαδιαίο της note.
Επίσης αναφέρεται ότι τα λεγόμενα quant funds (βασίζονται σε αριθμητικές μεθόδους για τις επενδύσεις τους) θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα sell off μέχρι 52 δισ. δολ. σε ομόλογα και μετοχές λόγω αύξησης της μεταβλητότητας και μιας υψηλής συσχέτισης μεταξύ των δυο assets.
Όπως αναφέρεται, τα assets που ωφελούνται από τις πολιτικές μηδενικών επιτοκίων έχουν προσελκύσει 1,1 τρισ. δολ. από το 2009, ενώ εκείνα που είναι ευάλωτα στις πολιτικές των χαμηλών επιτοκίων είχε προσελκύσει 325 δισ. δολ..
Σύμφωνα με τα στοιχεία της BofA Merrill Lynch τα διεθνή funds που επενδύουν σε μετοχές παρουσίασαν εκροές 1,1 δισ. δολ. την εβδομάδα που έληξε στις 14 Σεπτεμβρίου, με τα αμερικανικά funds να παρουσιάζουν εκροές 1,7 δισ. δολ. και τα ευρωπαϊκά να χάνουν 3,2 δισ. δολ..
Οι επενδυτές «τράβηξαν» 600 εκατ. δολ. από τα ομολογιακά funds, με τα κρατικά ομόλογα να παρουσιάζουν εκροές 800 εκατ. δολ.
Τα junk bonds είχαν εκροές 3,5 δισ. δολ. τις πρώτες μέσα σε έξι εβδομάδες.
Την ίδια στιγμή, περιορίστηκε ο ενθουσιασμός των επενδυτών για τις αναδυόμενες αγορές.
Συγκεκριμένα, οι αναδυόμενες μετοχές είχαν εισροές για 11η διαδοχική εβδομάδα αν και ήταν μόλις 700 εκατ. δολ. ενώ τα ομόλογα είχαν εισροές 100 εκατ. δολ.
Παράλληλα, η τράπεζα επεσήμανε το αυξανόμενο ενδιαφέρον σε τομείς που έχουν πληγεί από τις πολιτικές μηδενικών επιτοκίων.
Οι ιαπωνικές μετοχές, για παράδειγμα, είχαν τις μεγαλύτερες εισροές από τον Ιανουάριο των 2,5 δισ. δολ. ενώ οι εκροές στα ομόλογα υψηλών αποδόσεων πέτυχαν υψηλά οκτώ μηνών.

(Πρώτη Ενημέρωση: 15:39, Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης