Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χρ. Σταϊκούρας: Δεν μπορούν να υπάρχουν σκιές και ερωτηματικά πάνω στο τραπεζικό μας σύστημα

Χρ. Σταϊκούρας: Δεν μπορούν να υπάρχουν σκιές και ερωτηματικά πάνω στο τραπεζικό μας σύστημα
«Προβληματική η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Αττικής»
Έντονη κριτική στην ελληνική κυβέρνηση με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την Attica Bank και τις διαρροές από κύκλους της αντιπροεδρίας ασκεί ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.
«Με ανησυχία παρακολουθούμε όλα όσα έρχονται, σταδιακά, στο φως της δημοσιότητας, αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης της Τράπεζας Αττικής, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα, με βάση δημοσιεύματα τα οποία δεν έχουν διαψευσθεί και πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Τράπεζας Αττικής φαίνεται ότι:

• Το σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων της Τράπεζας παρουσίαζε σοβαρές αδυναμίες.

• Η Τράπεζα αύξησε την έκθεσή της σε πιστωτικό κίνδυνο, προς συγκεκριμένους δανειολήπτες που φέρονται να έχουν προνομιακή σχέση με την κυβέρνηση, σε μια περίοδο όπου παρατηρείται απομόχλευση στο πιστωτικό σύστημα.

• Αυτή η πιστωτική επέκταση πραγματοποιήθηκε με “χαλαρά” πιστοδοτικά κριτήρια και παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα παρουσίασε απώλεια καταθέσεων και σταθερή αύξηση της χρηματοδότησης μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA).

• Μάλιστα, φαίνεται να είναι η μόνη από τις τράπεζες που πραγματοποίησαν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον περασμένο Δεκέμβριο, και η οποία δεν κατάφερε να μειώσει την εξάρτησή της από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας, καθώς μεγάλο μέρος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου χρηματοδοτήθηκε από καταθέσεις του βασικού μετόχου της Τράπεζας.

• Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, αρκετά υψηλότερα από το μέσο όρο της αγοράς και, ενδεχομένως, να αυξηθούν περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη πιστωτική επέκταση με κριτήρια αμφιβόλου αυστηρότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, ενώ συμπληρώνει:

«Αυτά έρχονται να συμπληρώσουν την προβληματική διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Αττικής.
Διαδικασία η οποία, αν και δεν έχει πλήρως ολοκληρωθεί, χαρακτηρίζεται ήδη από παραλείψεις και σκιές (π.χ. τιμή αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, συμμετοχή ΔΕΚΟ και ασφαλιστικών φορέων κ.α.) για τις οποίες υπάρχουν τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες.
Ευθύνες τις οποίες έχουμε επισημάνει και αναδείξει, τόσο με Επίκαιρη Επερώτηση όσο και με ερώτηση στη Βουλή, από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Όλα αυτά θα πρέπει να ελεγχθούν.
Σκιές και ερωτηματικά πάνω στο τραπεζικό μας σύστημα δεν μπορούν να υπάρχουν.
Γνώμονας θα πρέπει να είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η διασφάλιση των αποταμιευτών».
Καταλήγοντας, καθιστά σαφές πως για τη Νέα Δημοκρατία, «προσπάθειες συσκότισης και παραπλάνησης, πρακτικές λειτουργίας με μη τραπεζικά κριτήρια και “αριστεροί οραματισμοί” επιστροφής του τραπεζικού συστήματος σε άλλες εποχές, δεν γίνονται αποδεκτές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης