Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Delia Velculescu παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές

Η Delia Velculescu παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές
«Λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί δεν είναι δυνατόν να παραχθούν για μεγάλο διάστημα πρωτογενή πλεονάσματα»
Με τη χαρακτηριστική φράση «το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές», η κ.Velculescu παραδέχτηκε ότι οι επιπτώσεις των μνημονίων επιβάρυναν δυσανάλογα τους Έλληνες.
Απαντώντας, στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο, ο οποίος επεσήμανε τις τραγικές επιπτώσεις του δημοσιονομικού προγράμματος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε:
«Το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές.
Λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί, της ύφεσης και της ανεργίας, δεν είναι δυνατόν να παραχθούν για μεγάλο διάστημα πρωτογενή πλεονάσματα».
Η κ.Velculescu που δεν αποκλείεται να μένει στην Αθήνα μέχρι τέλος Σεπτέμβρη, κάλεσε με δική της πρωτοβουλία τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία για την σύνταξη της επόμενης έκθεσης του ΔΝΤ.
Αυτήν την ώρα το ΔΝΤ συναντάται με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ ,ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ).
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης θα παραδώσει στην εκπρόσωπο του Ταμείου 12 πίνακες που θα δείχνουν την δεινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Η ΕΣΕΕ θα ζητήσει με εμφατικό τρόπο από τους δανειστές να δεχθούν τη θέσπιση του ακατατάσχετου λογαριασμού και το πάγωμα των οφειλών τονίζοντας «δεχτήκαμε όλα τα δικά τους προαπαιτούμενα.
Ας δεχθούν και εκείνοι δύο δικά μας»
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχθηκε σωρεία λαθών στην ελληνική περίπτωση (IMF’s Independent Evaluation Office, July 2016).
Τα σημαντικότερα εξ αυτών:

• Τα ποσά που δάνεισε το ΔΝΤ στην Ελλάδα (αλλά και στις υπόλοιπες χώρες που αντιμετώπισαν δημοσιονομικά προβλήματα, δηλαδή Ιταλία και Ιρλανδία) ήταν εξαιρετικά υψηλά με βάση το ιστορικό του Ταμείου.

• Αντίθετα, η ίδια η έκθεση καταλήγει πως οι «ευαίσθητες» αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα καλύπτονται από ένα πέπλο έλλειψης διαφάνειας.

• Η πίστη στις δυνατότητες του κοινού νομίσματος χαλάρωσε την ετοιμότητα του Ταμείου να αντιμετωπίσει μία κρίση χρέους ενώ τα σημάδια για την Ελλάδα ήταν περισσότερο από εμφανή.

• Το ΔΝΤ συμμετείχε στη διάσωση της Ελλάδας το 2010 ενώ δεν είχε καμία διαβεβαίωση ότι το χρέος ήταν βιώσιμο και αγνόησε σχετικές προειδοποιήσεις.

• Οι προβλέψεις του Ταμείου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έπεσαν κατά πολύ έξω (λάθος στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές) ενώ η Ελλάδα δέχθηκε αυστηρά μέτρα λιτότητας χωρίς την αντιστάθμιση της αναδιάρθρωσης του χρέους και της υποτίμησης του νομίσματος (ελέω ευρώ).

• Οι αποπληθωριστικές πιέσεις προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τη βελτίωση του λόγου.

• Η άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας και των μεγεθών (πχ υπερ-αισιόδοξοι στόχοι όπως αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ) παρά τις αντιρρήσεις και προειδοποιήσεις πολλών εγχώριων φορέων οδήγησε σε ουσιαστική αποτυχία του προγράμματος, με εξαίρεση φυσικά της Νομισματικής Ένωσης εις βάρος των Ελλήνων πολιτών και φορολογούμενων.

• Δεν λήφθηκαν υπ’ όψη οι ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας (γεωγραφικός κατακερματισμός, έντονη γραφειοκρατία, πλήθος εξαιρέσεων κλπ) αλλά εφαρμόστηκαν λύσεις τύπου “one size fits all”, αντιγραμμένες από άλλες χώρες με διαφορετικά όμως γνωρίσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης