Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γκότσης: Η κυβέρνηση να πείσει τους ξένους επενδυτές ότι η χώρα αλλάζει σελίδα

Γκότσης: Η κυβέρνηση να πείσει τους ξένους επενδυτές ότι η χώρα αλλάζει σελίδα
Λαζαρίδης: Οι Ευρωπαίοι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις ελληνικές εταιρίες 
Ολοκληρώνεται σήμερα το 11ο Συνέδριο Ελληνικών Επιχειρήσεων (11th Annual Greek Roadshow) στο Λονδίνο.
Το φετινό Roadshow σημείωσε για μία ακόμη φορά σημαντική επιτυχία καθώς δόθηκε η δυνατότητα στις εισηγμένες εταιρείες που συμμετείχαν να παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές εξελίξεις και τις προοπτικές ανάπτυξής τους σε εκπροσώπους διεθνών επενδυτών.
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 550 κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες στις οποίες συμμετείχαν 80 επενδυτικά funds και 120 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

Οι Εισηγμένες Εταιρείες που συμμετείχαν:
1. ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ
2. FOLLI-FOLLIE
3. FOURLIS ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
4. GRIVALIA PROPERTIES
5. LAMDA DEVELOPMENT
6. MARFIN ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
7. ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
8. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ / ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
9. ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ
10. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
11. ΕΛΛΑΚΤΩΡ / ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ
12. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
13. ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ
14. ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ
15. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ / ΜΕΤΚΑ
16. ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗ
17. ΟΠΑΠ
18. ΟΤΕ
19. ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ
20. ΤΙΤΑΝ
21. ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK
22. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
23. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, σε δήλωσή του μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Το φετινό Roadshow στο Λονδίνο είναι το ενδέκατο στη σειρά. Μαζί με το αντίστοιχο της Νέας Υόρκης αλλά και άλλες πρωτοβουλίες, στόχο έχουν την προβολή των επιχειρήσεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο πλαίσιο προώθησης της Ελληνικής οικονομίας στα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής.
Οι Ευρωπαίοι επενδυτές, όπως φαίνεται από τις συναντήσεις μας αυτές τις δύο ημέρες στο Λονδίνο, παρακολουθούν στενά τις ελληνικές εταιρίες – αυτό υποδηλώνουν άλλωστε και τα στοιχεία συμμετοχής των επενδυτικών οίκων αλλά και το πλήθος των συναντήσεων με τις εταιρίες – μελετούν τα εταιρικά αποτελέσματα, αξιολογούν τις επενδυτικές εναλλακτικές και προετοιμάζονται για υλοποίηση τοποθετήσεων. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα φαίνεται να θεωρούν τα σημεία που καθορίζουν την επενδυτική τους συμπεριφορά.
Επιπλέον επιβεβαιώθηκε η διεθνής τάση για αξιοποίηση των κεφαλαιαγορών όχι μόνο για την χρηματοδότηση αλλά και την αποτελεσματική κατανομή των πόρων σε ένα περιβάλλον στο οποίο είναι επιτακτική η ανάγκη για μείωση της μόχλευσης».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθηγητής κ. Χαράλαμπος Γκότσης σημείωσε ότι: «για τους ξένους επενδυτές έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχει πολιτική, κοινωνική και τραπεζική σταθερότητα. Το γεγονός αυτό βελτιώνει την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλεται η ελληνική οικονομία και η χώρα. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις μεγάλες αποδόσεις που υπόσχονται οι ελληνικοί τίτλοι, αλλά και το μειωμένο κόστος ανά μονάδα προϊόντος για τις παραγωγικές επενδύσεις, η χώρα μας παρουσιάζει ενδιαφέρον όχι μόνο για συμμετοχικές επενδύσεις σε υπάρχουσες εταιρείες, αλλά και σε άμεσες που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μείνουν οι νέοι μας στον τόπο τους. Άλλωστε μια οικονομία της οποίας οι περισσότερες επιχειρήσεις χρειάζονται αναδιάρθρωση χρειάζεται κεφάλαια και αυτά δείχνουν τα Funds που συμμετέχουν στο Roadshow είναι διατεθειμένα να κινητοποιήσουν αφού υπόσχονται καλές αποδόσεις. Η συγκυρία δείχνει να είναι ευνοϊκή, στο χέρι μας είναι η μεν κυβέρνηση να πείσει τους ξένους ότι η χώρα αλλάζει σελίδα, οι δε επιχειρήσεις ότι τα φιλόδοξα σχέδιά τους έχουν προοπτική» επισημαίνει ο κ. Χ. Γκότσης και καταλήγει: « Έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι σ’ αυτό το Roadshow να υπενθυμίσει στους ξένους επενδυτές, ότι συμμετέχουν σε μία αγορά η οποία λειτουργεί, εποπτεύεται και ρυθμίζεται σύμφωνα με όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα του Roadshow με θέμα: «Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά επιταχύνει την πραγματική οικονομία», κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, Υφυπουργός για θέματα ΕΣΠΑ, Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Τα θέματα που καλύφθηκαν αφορούσαν τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και τις σχετικές επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θεσμοθετούνται για την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, σε σύντομη δήλωσή του επισήμανε ότι: «Από τη συμμετοχή μας στο Roadshow και τις σχετικές συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε με την ελληνική και τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα προκύπτει πολύ έντονο ενδιαφέρον για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα καθώς και για τις επενδυτικές προοπτικές που διανοίγονται. Από την πλευρά μας παρουσιάσαμε με αναλυτικό τρόπο τη στρατηγική της Ελληνικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομικό, μακροοικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο που εξασφαλίζουν τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή της σε αναπτυξιακή τροχιά».
Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή του κ. Φραγκίσκου Κουτεντάκη Γεν. Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, του κ. Αντώνη Μπαρτζώκα Αν. Καθηγητή, Διευθυντή και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), του κ. Nicholas Jennett, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), του κ. Πλάτωνα Μονοκρούσου, Επικεφαλής Οικονομολόγου του Ομίλου Eurobank και Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Αντώνης Ντατζόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών της Μεγάλης Βρετανίας (HBA-UK).
Το συνέδριο φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Bloomberg ενώ υποστηρίχθηκε από έξι (6) από τις μεγαλύτερες ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες Alpha Finance, ΒΕΤΑ Securities, Eurobank Equities, EUROXX Securities, Investment Bank of Greece, NBG Securities, Piraeus Securities καθώς και την επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης