Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Δεν θα γίνουν μειώσεις στις συντάξεις με άθροισμα 1300 ευρώ – Άδικη η περικοπή του ΕΚΑΣ

Κατρούγκαλος: Δεν θα γίνουν μειώσεις στις συντάξεις με άθροισμα 1300 ευρώ – Άδικη η περικοπή του ΕΚΑΣ
Δεν κάναμε οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας
Διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να γίνουν μειώσεις στις συντάξεις με άθροισμα 1.300 ευρώ και κάτω παρείχε για άλλη μια φορά ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε οριζόντιες μειώσεις, καθώς, όπως είπε, «κάθε οριζόντια μείωση είναι αντισυνταγματική».
«Ο νόμος λέει ρητά ότι όχι στα ποσά προ των μνημονιακών περικοπών, αλλά στα νυν καταβαλλόμενα ποσά ισχύει η «προστασία» των συντάξεων μέχρι τα 1300 ευρώ», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Κατρούγκαλος.
«Όποιος σήμερα παίρνει ως 1.300 ευρώ, ως άθροισμα κύριας κι επικουρικής σύνταξης, δεν θα υπάρξει μείωση της επικουρικής.
Αν και όπου γίνει λάθος θα διορθωθεί.
Για αυτό στέλνουμε σε κάθε συνταξιούχο που είχε περικοπή, μια αναλυτική περιγραφή για το τι συνέβη.
Σε αυτό το χαρτί θα τους λέμε πόσα έπαιρνε, πόση περικοπή υπέστη και σε ποιο ύψος θα είναι πλέον οι αποδοχές τους» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι «ο επανϋπολογισμός των συντάξεων γίνεται με βάση τον συντάξιμο μισθό και όχι το ποσό της σύνταξης».
«Μειώσεις θα υποστεί συνολικά περίπου  1 στους 4 που παίρνουν επικουρική και 1 στους 10 από το σύνολο των συνταξιούχων» ανέφερε ο κ.Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι κάθε οριζόντια μείωση είναι αντισυνταγματική.
«Όταν έπρεπε να γίνουν οι αλλαγές, κάναμε έναν νέο τρόπο υπολογισμού σύνταξης, που βασίζεται στην βασική αρχή της ισονομίας.
Αυτά τα χρήματα έχουμε, αυτά μπορούμε να δώσουμε, δεν πρέπει να έχουμε διαφορετικών κατηγοριών συνταξιούχους» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος χαρακτήρισε απολύτως άδικη την περικοπή του ΕΚΑΣ, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν κομμάτι της μεταρρύθμισης.
«Μας ζητήθηκε από τον Ιούνιο, ψηφίστηκε και από ΝΔ και από ΠΑΣΟΚ κι εμείς βάλαμε στην θέση του, ως αντίβαρο, την εθνική σύνταξη», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος ερωτηθείς για τα 950 εκατομμύρια ευρώ που, βάσει μνημονίου, πρέπει να κοπούν από τις δαπάνες για την κοινωνική πολιτική, απάντησε ότι η δαπάνη για το «εγγυημένο εισόδημα» θα είναι πολύ υψηλότερη, συμπληρώνοντας «διαπραγματευόμαστε με τους δανειστές, να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κομμάτι από το ποσό των σημερινών επιδομάτων, για να κάνουμε όσο μεγαλύτερη επιδοματική πολιτική γίνεται».
Ερωτηθείς γιατί ψήφισε το τρίτο μνημόνιο, ο κ.Κατρούγκαλος, αφού υποστήριξε ότι «εγώ Αριστερός ήμουν και Αριστερός έμεινα», υποστήριξε ότι το «τρίτο μνημόνιο ήταν ένας αναγκαστικός συμβιβασμός», συμπληρώνοντας ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έγινε για να εξουδετερώσουμε ότι κακό υπήρχε μέσα στο μνημόνιο, με όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».
Σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση στα εργασιακά, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι είναι «εκτός διαπραγμάτευσης ο κατώτατος μισθός» και ότι αυτό που θα συζητηθεί είναι «ο τρόπος που θα υπολογίζεται».
Από ελληνικής πλευράς, είπε ο κ.Κατρούγκαλος, στην διαπραγμάτευση θα τεθεί το θέμα της επαναγοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων», ενώ επιτιθέμενος για ακόμη μια φορά στο ΔΝΤ για «εμμονές» και «σχέδιο Πινοσέτ», είπε ότι το Ταμείο βάζει στο τραπέζι το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου.
«Για τα δύο τελευταία η κυβέρνηση θα συζητήσει με βάση την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, που για εμάς είναι η εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος ερωτηθείς για το «σπάσιμο» του «κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ» είπε ότι δεν συνιστά πρόβλημα ή καινοφανή πρακτική, τόνισε ωστόσο ότι «δεν κινδυνεύει η καταβολή ούτε μιας σύνταξης».
Για τις αναδρομικές κρατήσεις στις συντάξεις, ο υπουργός είπε ότι «είναι πολύ άδικο να πάρουμε μαζεμένα τα αναδρομικά των περικοπών»
«Θα εφαρμοστεί σε όλους ο νόμος που αφορούσε συνταξιούχους του Δημοσίου κι έλεγε ότι δεν μπορεί η μηνιαία κράτηση αναδρομικών 10% με πλαφόν τα 50 ευρώ.
Αυτό πλέον θα ισχύσει για όλους, περιλαμβάνεται σε διάταξη νομοσχεδίου που είναι ήδη στην Βουλή προς ψήφιση» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος αναφορικά με τα μπλοκάκια, ανέφερε ότι «δεν θα δίνουν αυτοί μόνοι το 20% του φόρου σαν να είναι επιχειρηματίες, αλλά θα γίνεται η καταβολή του φόρου κατά 13,5% από τον εργοδότη και το υπόλοιπο ποσό από τον υπάλληλο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης