Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς ιστορικό ρεκόρ νέων ομολογιακών εκδόσεων διεθνώς - 5 τρισ. δολ. νέα ομόλογα στο 9μηνο 2016

Προς ιστορικό ρεκόρ νέων ομολογιακών εκδόσεων διεθνώς - 5 τρισ. δολ. νέα ομόλογα στο 9μηνο 2016
Η αξία των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης (investment-grade) ανήλθε στο ιστορικό ρεκόρ των 1,54 τρισ. δολαρίων στο εννεάμηνο 2016, έναντι 1,41 τρισ. δολαρίων στην ίδια περίοδο του 2015
Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη «άνοιξαν» την όρεξη κρατών και επιχειρήσεων διεθνώς για επιπλέον δανεισμό, με την έκδοση νέου χρέους στο εννεάμηνο 2016 να έχει ξεπεράσει τα 5 τρισ. δολάρια (περίπου 4,45 τρισ. ευρώ) παγκοσμίως, βαδίζοντας προς νέο ιστορικό ρεκόρ για ολόκληρο το έτος.
Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδος Telegraph, η οποία επικαλείται στοιχεία της Dealogic, σύμφωνα με τα οποία κυβερνήσεις και επιχειρήσεις εξέδωσαν νέα ομόλογα συνολικής αξίας 5,02 τρισ. δολάρια στους εννέα πρώτους μήνες του 2016, η οποία με τον τρέχοντα ρυθμό αύξησής της αναμένεται να ξεπεράσει εφέτος το ιστορικό ρεκόρ έκδοσης νέου χρέους 6,6 τρισ. δολαρίων (περίπου 5,87 τρισ. ευρώ) που είχε καταγραφεί το 2006.
Οι νομισματικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη λήψη νέων δανείων με ιδιαίτερα μικρό κόστος, καθώς όχι μόνον τα επιτόκια δανεισμού είναι εξαιρετικά χαμηλά, αλλά και τα τεράστια προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη (ΕΚΤ, BoJ, BoE κ.α.) τροφοδοτούν ανεξάντλητο «φρέσκο» χρήμα προς νέες εκδόσεις ομολόγων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic, η αξία των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης (investment-grade) ανήλθε στο ιστορικό ρεκόρ των 1,54 τρισ. δολαρίων στο εννεάμηνο 2016 - έναντι 1,41 τρισ. δολαρίων στην ίδια περίοδο του 2015 - με τον κλάδο τεχνολογίας να αντικαθιστά τη φροντίδα υγείας στην κορυφή των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων, εκδίδοντας νέο χρέος 465,3 δισ. δολαρίων στο εννεάμηνο 2016.
Ιδιαίτερα τα «πράσινα» εταιρικά ομόλογα (green bonds) - που χρηματοδοτούν έργα φιλικά προς το περιβάλλον - αυξήθηκαν ήδη στο επίπεδο-ρεκόρ των 48,2 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας την αντίστοιχη για ολόκληρο το 2015.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της Dealogic ιδιαίτερα για τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων σε βρετανικές στερλίνες, οι οποίες μετά τις ανακοινώσεις της BoE τον Αύγουστο του 2016 μεταξύ άλλων για αγορές εταιρικών ομολόγων αξίας 10 δισ. λιρών στο πλαίσιο αναβαθμισμένου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αυξήθηκαν στο εξαπλάσιο του μέσου όρου τον συγκεκριμένο μήνα.
Σε περισσότερα από 13 τρισ. δολάρια αθροίζεται η αξία των ομολογιακών εκδόσεων - κρατικών και εταιρικών - των οποίων η απόδοση είναι αρνητική στην τρέχουσα περίοδο, γεγονός που καταδεικνύει την πανίσχυρη επίδραση των κεντρικών τραπεζών στις αγορές ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης