Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέθανε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης και πρώην πρόεδρος του Ισραήλ, Shimon Peres

tags :
Πέθανε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης και πρώην πρόεδρος του Ισραήλ, Shimon Peres
Σε ηλικία 93 ετών από εγκεφαλικό επεισόδιο
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης και πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Shimon Peres πέθανε χθες το βράδυ σε ηλικία 93 ετών από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Με τον Shimon Peres χάνεται μία ιστορική φυσιογνωμία, ο τελευταίος επιζών της γενιάς των πατέρων του Κράτους του Ισραήλ και ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες των συμφωνιών του 'Οσλο που έθεσαν τις βάσεις της παλαιστινιακής αυτονομίας στη δεκαετία του 1990.
Ο Peres γεννήθηκε το 1923 στην Πολωνία και εξελέγη για πρώτη φορά στην Κνεσέτ το 1959.
Υπηρέτησε σε 12 κυβερνήσεις, υπήρξε πρωθυπουργός του Ισραήλ (1984-1986 και 1995-1996) και πρόεδρος από το 2007 έως το 2014, ενώ διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας.
Το 1994 έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Γιτζάκ Ραμπίν και τον Γιάσερ Αραφάτ για τον ρόλο τους στην παλαιστινο-ισραηλινή ειρηνευτική διαδικασία.
«Απόψε, η Μισέλ και εγώ ενωνόμαστε μαζί με όλους εκείνους που, στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτίουν φόρο τιμής στην ξεχωριστή ζωή του αγαπημένου μας φίλου Shimon Peres, πατέρα του έθνους του Ισραήλ και πολιτικό ηγέτη, η προσήλωση του οποίου στην ασφάλεια και την αναζήτηση της ειρήνης ήταν εδραιωμένη στην ακλόνητη ηθική του δύναμη και στην αιώνια αισιοδοξία του», αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Barack Obama.
Ο πρόεδρος της Γερμανίας J. Gauck τίμησε τη μνήμη του πρώην προέδρου του Ισραήλ Shimon Peres υπενθυμίζοντας την «ισχυρή του θέληση» για την «πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους».
«Ο Shimon Peres σφράγισε το Ισραήλ όπως κανείς άλλος πολιτικός.
Υπηρέτησε τη χώρα του σε διάφορα αξιώματα - με ισχυρές αρχές όταν επρόκειτο για την ασφάλεια του Ισραήλ και μία ισχυρή θέληση όταν επρόκειτο για την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους.
Παρά τις φρικαλεότητες (των ναζί) κατά της οικογενείας του κατά το Ολοκαύτωμα, ο Peres έτεινε το χέρι» στους Γερμανούς.
Γι΄αυτή του τη στάση του είμαστε ευγνώμονες.
Η ζωή του στην υπηρεσία της ειρήνης και της συμφιλίωσης μπορεί να είναι παράδειγμα για τους νέους» επισημαίνει ο πρόεδρος της Γερμανίας, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande κάνει λόγο για «έναν από τους θερμότερους υπερασπιστές της ειρήνης» και ένα «πιστό φίλο της Γαλλίας».
«Ο Shimon Peres ανήκει πλέον στην Ιστορία, που τον συνόδευσε σε όλη τη μακρά ζωή του.
Με τον θάνατο του Shimon Peres, το Ισραήλ χάνει ένας από τους πιο εμβληματικούς πολιτικούς του ηγέτες, η ειρήνη έναν από τους θερμότερους υπερασπιστές της και η Γαλλία έναν πιστό φίλο» τονίζει ο Hollande.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης