Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann: Παράλογο να ζητά κανείς μέτρα τόνωσης της οικονομίας από τη Γερμανία

Weidmann: Παράλογο να ζητά κανείς μέτρα τόνωσης της οικονομίας από τη Γερμανία
«Η Ιαπωνία σίγουρα δεν είναι ένα πρότυπο για την ευρωζώνη», δήλωσε ο Weidmann
Είναι παράλογο να ζητά κανείς από την κυβέρνηση της Γερμανίας να δαπανήσει μεγαλύτερο ποσό για να τονώσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε σήμερα, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, ο Jens Weidmann, διοικητής της Bundesbank, κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, απορρίπτοντας την αυξανόμενη πίεση προς το Βερολίνο να «ανοίξει το πορτοφόλι».
Μιλώντας από το Βερολίνο, με βάση τα όσα μεταδίδει η αμερικανική Wall Street Journal, ο Weidmann εκτίμησε πως ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας στη Γερμανία είναι αχρείαστο, δεδομένη της ισχυρής και εύρωστης οικονομίας της χώρας.
Άλλωστε, ο ίδιος σημείωσε πως τα οφέλη ενός τέτοιου προγράμματος θα ήταν ελάχιστα για τις υπόλοιπες χώρες.
«Η Γερμανία έχει περιθώρια για λήψη δημοσιονομικών μέτρων», είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στον μήνα ο Mario Draghi, διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά ο Weidmann διαφώνησε με αυτή την άποψη, υποστηρίζοντας σήμερα πως το εθνικό χρέος της Γερμανίας είναι ήδη υψηλό και η γήρανση του πληθυσμού, που συντελείται στη χώρα, είναι λόγος για μικρότερα και όχι μεγαλύτερα χρέη.
Σε κάθε περίπτωση, ο Weidmann υπερασπίστηκε τις ισχύουσες πολιτικές της ΕΚΤ, τονίζοντας πως η χαλαρή νομισματική πολιτική είναι «εύλογη και λυσιτελής καταρχήν».
Όπως είπε, θα ήταν πολύ στενή μια προσέγγιση και καταδίκη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ από την οπτική γωνία των αποταμιευτών, καθώς οι πολίτες είναι και εργαζόμενοι και μέτοχοι και φορολογούμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων, που μπορεί να επωφελούνται από τις πολιτικές που εφαρμόζει η ΕΚΤ.
Πάντως, κάλεσε για έγκαιρο τέλος στις πολιτικές του εύκολου χρήματος, το συντομότερο ο πληθωρισμός ενισχυθεί, και κάλεσε τους φορείς χάραξης πολιτικής να περιμένουν τον αντίκτυπο των πρόσφατων μέτρων στην οικονομία, προτού ανακοινώσουν νέα.
Το παράδειγμα της Ιαπωνίας, είπε, δείχνει πώς οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να λύσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα μιας οικονομίας, δίνοντας συνεχώς μεγαλύτερα κίνητρα.
«Η Ιαπωνία σίγουρα δεν είναι ένα πρότυπο για την ευρωζώνη», δήλωσε ο Weidmann.
Τέλος, αναφερόμενος στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο διοικητής της Bundesbank τόνισε πως τα κράτη-μέλη πρέπει να τους αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά και ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην προνομιακή αντιμετώπιση ορισμένων εξ αυτών.
«Ανησυχούμε ότι ο δεσμευτικός χαρακτήρας των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρώπης απειλείται σοβαρά επειδή γίνεται υπερβολική χρήση της δυνατότητας εξαίρεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης