Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Το φάντασμα του Brexit καταδιώκει τον Renzi, ο οποίος βαδίζει στα χνάρια του Cameron

Bloomberg: Το φάντασμα του Brexit καταδιώκει τον Renzi, ο οποίος βαδίζει στα χνάρια του Cameron
O Ιταλός πρωθυπουργός δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από το φάντασμα του Brexit
Αν και ο Ιταλός πρωθυπουργός προσπαθεί να ξεφύγει από το φάνταγμα του Brexit δεν φαίνεται να το έχει καταφέρει.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν είναι λίγες οι φορές που βαδίζει στα χνάρια του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού David Cameron, ο οποίος παραιτήθηκε μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.
Παρακάτω είναι 5 σημεία στα οποία ο Renzi βαδίζει στο δρόμο που χάραξε ο Cameron.

1. Έπρεπε να αναλάβουν το ρίσκο;

Ο Renzi πίστευε ότι οι Ιταλοί θα τον στήριζαν στις μεταρρυθμίσεις που ήθελε να εφαρμόσει, γι' αυτό και συνέδεσε το δημοψήφισμα με το πολιτικό του μέλλον και δήλωσε ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που το «όχι» υπερισχύσει.
Κάτι αντίστοιχο είχε συνέβη και με τον David Cameron, ο οποίος είχε πετύχει μεγάλη νίκη στις εκλογές του Μαΐου του 2015.
Αν και επέμεινε ότι δεν θα παραιτούταν σε περίπτωση που έχανε στο δημοψήφισμα, ωστόσο λίγες τον πίστεψαν.

2. Ο σύμβουλος 

Ο Filippo Taddei, ο επικεφαλής των οικονομικών του Δημοκρατικού Κόμματος του Renzi δήλωσε ότι ο Jim Messina ήταν σύμβουλος του στρατοπέδου Remain ενώ τώρα έχει επαφές και με το επιτελείο του Ιταλού πρωθυπουργού.

3. Υποτίμηση της δυσαρέσκειας

Αφού ο Renzi αποκάλυψε τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα στις αρχές του 2014, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων βασίστηκε στην απογοήτευση των Ιταλών έπειτα από τουλάχιστον 10 χρόνια οικονομικής στασιμότητας.
Αυτό είναι αντίστοιχο της επιτυχίας που σημειώσει η καμπάνια του Brexit βασιζόμενη στη δυσαρέσκεια που υπήρχε σε μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις της Βρετανίας.

4. Τακτικά λάθη

Για πολλά χρόνια, ο Cameron χτυπούσε την ΕΕ και απέτυχε να κερδίσει σημαντικές παραχωρήσεις πριν αρχίσει πριν αρχίσει την εκστρατεία για την παραμονή στο μπλοκ.
Δένοντας την τύχη του με το αποτέλεσμα, ο Renzi έκανε το ιταλικό δημοψήφισμα μια ψηφοφορία για τον ίδιο παρά για τις μεταρρυθμίσεις του.
Αν και ο ίδιος φαίνεται να έχει υπαναχωρήσει στη δέσμευση του ότι θα παραιτηθεί σε μια προσπάθεια να αλλάξει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

5. Ανησυχίες των επενδυτών

Καθώς η ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις κλείνει, οι επενδυτές ανησυχούν για τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους και στις δυο περιπτώσεις.
«Να κερδίσει το όχι, η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα πιθανότητα θα προκύψει θα σημαίνει και αργή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε η Loredana Federico από τη UniCredit Bank.
«Ένα σοκ εμπιστοσύνης θα επηρεάσει αρνητικά τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και, ως εκ τούτου, τον ρυθμό ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης» επεσήμανε ο ίδιος.
Αλλά ο Federico δεν αναμένει ότι αυτή η αβεβαιότητα θα διαρκέσει όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου, δεδομένου ότι αναμένονται κι οι εκλογές στις αρχές του 2018.

Τι γίνεται συνέχεια;

Πως τελείωσε αυτή η ιστορία για τον Cameron είναι γνωστό.
Ο Renzi σχεδιάζει περίπου 200 εκδηλώσεις για τους επόμενους μήνες με στόχο να πετύχει ένα καλύτερο για τον ίδιο αποτέλεσμα.
Επισημαίνεται ότι το ιταλικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης