Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Έτοιμη να πουλήσει το μερίδιό της σε project φυσικού αερίου στον Καναδά η Petronas

Reuters: Έτοιμη να πουλήσει το μερίδιό της σε project φυσικού αερίου στον Καναδά  η Petronas
H εναλλακτική λύση της μαλαισιανής εταιρίας είναι να αναστείλει το project μέχρι να ανακάμψουν οι τιμές του φυσικού αερίου
H μαλαισιανή κρατική εταιρία Petroliam National Bhd προσανατολίζεται να πουλήσει το μερίδιό της 27 δισ. δολαρίων σε κοίτασμα φυσικού αερίου στον Καναδά, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Petronas, όπως είναι γνωστή η εταιρία, διαψεύδει, πάντως, το ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο 1/10.
"Η Petronas μαζί με τους συνεταίρους της εξετάζει όλες τις επιλογές σχετικά με το συγκεκριμένο project για να πάρει την οριστική της απόφαση" ανέφερε η λακωνική ανακοίνωση που εκδόθηκε.
H Petronas εξετάζει τις επιλογές που έχει, καθώς η μείωση κατά 50% στις τιμές του αργού πετρελαίου από τα μέσα του 2014 έχει πλήξει τα κέρδη της και την έχει οδηγήσει σε περικοπές κεφαλαίων και θέσεων εργασίας.
Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν σημειώσει πτώση κατά 70% αυτά τα δύο χρόνια.
Οι εκτελεστικοί της Petronas μελετούν τους 190 όρους που τέθηκαν από τις αρχές για να αποφασίσουν τι θα κάνουν με το project των 27, 34 δισ. δολαρίων στον Καναδά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Petronas σκέφτονταν εδώ και καιρό την πώληση, όταν έγινε φανερό ότι μία έγκριση από τον Καναδά θα ήταν πιθανή, αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει την οριστική απόφαση.
Εξετάζονται κι άλλες επιλογές, όπως να μπει το θέμα στον πάγο.
"Θα κοιτάξουν τις τιμές του φυσικού αερίου, τα κόστη και τις επιστροφές πριν αποφασίσουν, γιατί είναι μία πολύ δύσκολη επιλογή" ανέφεραν διάφορες πηγές του Reuters.
Το καναδικό project είναι η μεγαλύτερη δραστηριότητα της Petronas στο εξωτερικό και μία ένδειξη των φιλοδοξιών της Μαλαισίας στον τομέα της ενέργειας.
Μία έξοδος θα υπονομεύσει τις οικονομικές προοπτικές της κρατικής εταιρίας και των τιμών του φυσικού αερίου.
Τον περασμένο μήνα η Petronas ανέφερε μείωση 85% των κερδών της στο δεύτερο τρίμηνο και έχει δεσμευτεί να πληρώσειι 16 δισ. ρίνγκιτ στα ταμεία του κράτους, δηλαδή, 40% κάτω από τη συνηθισμένη ετήσια συνεισφορά της.
Η Petronas ξεκίνησε αυτό το project το 2012 με την αγορά της Canada's Progress Energy.
Έχει αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια, όπως από περιβαλλοντικές οργανώσεις που λένε ότι το project απειλεί το οικοσύστημα των σολωμών.
Επίσης η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου αύξησε τις ανησυχίες και υπάρχει ένα αυξανόμενο πλεόνασμα προσφοράς.
Αν η Petronas αποφασίσει να πουλήσει, θα είναι δύσκολο να βρει αγοραστή, διότι στο τρέχον περιβάλλον τα καναδικά project είναι ακριβά.
Αν η Petronas αποφασίσει να αναστείλει το project βάζοντάς το στον πάγο, μέχρι να αρχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές του φυσικού αερίου, θα είναι σίγουρη για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμων συμβάσεων σε λογικές τιμές.
Και άλλα project φυσικού αερίου στη Βρετανική Κολομβία σημειώνουν καθυστερήσεις.
Τον Ιούλιο του 2016 η Royal Dutch Shell και οι συνεργάτες της πήγαν πίσω την κατασκευή ενός τερματικού εξαγωγών φυσικού αερίου.
Και η Chevron καθυστέρησε το προγραμματισμένο για το 2017 άνοιγμα του project Kitimat LNG.
Η Petronas έχει μικρότερους συνεταίρους του project στην Κίνα, την Ινδία, το Μπρουνέι και την Ιαπωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης