Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταυρίδης (ΗΠΑ): Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία θα βοηθήσει το Κυπριακό

Σταυρίδης (ΗΠΑ): Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία θα βοηθήσει το Κυπριακό
Μετά το πραξικόπημα ο τουρκικός στρατός δεν μπορεί να είναι επιθετικός από μόνος του πρέπει να συνεργαστεί με τον Erdogan
Την άποψη ότι το Κυπριακό βρίσκεται πολύ κοντά στην επίλυσή του οσο ποτέ στο παρελθόν εκφράζει ο Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στο ΝΑΤΟ.
Σε συνέντευξή τους στην Καθημερινή υποστηριζει ότι «η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία σκλήρυνε τη στάση του Tayyip Erdogan.
Θα μπορούσε, όμως, να αλλάξει τα πάντα: να αποδειχθεί ο επιταχυντής θετικών εξελίξεων στο Κυπριακό, ακόμη και να μειώσει την ένταση στο Αιγαίο».
Ο κοσμήτορας σήμερα της Σχολής Φλέτσερ στο Πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστώνης πιστεύει, εξάλλου, ότι η δυναμική της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου είναι εξίσου καθοριστικός παράγοντας προς την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.
Όπως αναφερει «η νύχτα της 15ης Ιουλίου έχει πολλές προεκτάσεις καθώς σκλήρυνε τις θέσεις του Erdogan εναντίον οτιδήποτε και οποιουδήποτε εκλαμβάνει ως απειλή για το καθεστώς του.
Σκλήρυνε τις θέσεις του εναντίον των Κούρδων, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, εναντίον των γκιουλενικών και του ίδιου του στρατού. Η αναταραχή στην Τουρκία θα εξακολουθήσει να είναι πρόκληση, επειδή ο Erdogan βρίσκεται σε θέση ισχύος και θα είναι όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί μια λύση στο Συριακό λόγω της θέσης των Κούρδων.
Το πραξικόπημα έκανε το τοπίο πιο δύσκολο για όλους».

Το Κυπριακό
 Όμως, η αναταραχή και η αστάθεια δεν είναι το μόνο που μένει, καθώς υπάρχει η εκδοχή ότι το πραξικόπημα έκανε τον Erdogan πιο θερμό για μια λύση στο Κυπριακό.
Τι πιστεύει;
«Η Κύπρος είναι πολύ συγκεκριμένη περίπτωση και πιστεύω ότι Ελλάδα και Τουρκία, καθώς και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είναι πιο κοντά από ποτέ.
Αν αυτό τελικά θα φέρει λύση, μένει να το δούμε.
Αλλά μια λογική ανάλυση είναι ότι ο Ερντογάν μπορεί να σκέφτεται ότι έχει να αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερα ζητήματα από το Κυπριακό και να θέλει να το κλείσει.
Ακόμη ένας παράγοντας που θα συνδράμει σε λύση είναι η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, οι πόροι και τα χρήματα.
Μια Κύπρος που έχει πόρους είναι μια Κύπρος πιο πιθανή να φθάσει σε διευθέτηση, επειδή οι άνθρωποι μπορούν να αποζημιωθούν για τις περιουσίες που θα χάσουν.
Αυτοί οι δύο παράγοντες μαζί δημιουργούν μεγαλύτερες ελπίδες.
Δεν βρισκόμαστε ακόμη στη λύση, αλλά είμαστε πιο κοντά από ποτέ», απαντά ο κ. Σταυρίδης, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για μια διάλεξη, κατόπιν πρόσκλησης της Διπλωματικής Ακαδημίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Το Αιγαίο
Η ίδια λογική, συνεχίζει, θα μπορούσε να ισχύσει και στην περίπτωση του Αιγαίου.
Οπως υπογραμμίζει, «μετά το πραξικόπημα ο τουρκικός στρατός δεν είναι σε θέση να είναι ιδιαίτερα επιθετικός από μόνος του, πρέπει να συνεργαστεί με τον Erdogan.
Και πιστεύω ότι ο έχει μπροστά του σημαντικότερα ζητήματα από το Αιγαίο, οπότε ίσως οι εντάσεις μειωθούν, πολύ περισσότερο δε αν λυθεί το Κυπριακό».

Ο ρόλος της Ελλάδας
Όπως και να ’χει, ο ίδιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι το κράτος πρώτης γραμμής «σε μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η Συμμαχία με την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους, την αστάθεια και την αναταραχή στα ελληνοτουρκικά σύνορα».
Η Ελλάδα, επαναλαμβάνει, είναι «γεωπολιτικά κρίσιμη για τη Συμμαχία λόγω της βάσης και των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, ενός επαγγελματικού στρατού και του γεγονότος ότι είναι μέρος των βασικών αξιών της Συμμαχίας.
Από δω προέρχεται η δημοκρατία».
Ωστόσο, θεωρεί ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα μας είναι η υπόθεση του χρέους:
«Πρέπει να δουλέψουμε συλλογικά για να μειώσουμε το ελληνικό χρέος.
Υπάρχουν προκλήσεις, αλλά ο ελληνικός λαός είναι ευφυής, δραστήριος, καινοτόμος και είμαι σίγουρος ότι με τον καιρό θα δούμε και μείωση χρέους και αύξηση οικονομικής δραστηριότητας.
Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ελλάδα σε μια σωστή διευθέτηση στο θέμα του χρέους».

Το προσφυγικό
Περισσότερο, βέβαια, τον ανησυχούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, για τρεις λόγους:
«Ο ένας είναι οι προσφυγικές ροές από τη Συρία και τη Λιβύη. Παρόλο που η Ευρώπη είναι μεγάλη και ευημερούσα περιοχή, το να ενσωματώνει ένα εκατομμύριο μετανάστες τον χρόνο για μερικά χρόνια θα αρχίσει να προκαλεί μεγάλη πίεση στις κοινωνίες.
Δεύτερον, το Brexit και η δυναμική περαιτέρω αποσύνθεσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Ελπίζω ότι δεν θα είναι η πρώτη μιας σειράς από εξόδους, αλλά αυτή η αίσθηση μιας διαλυτικής δύναμης είναι ανησυχητική.
Η τρίτη πρόκληση είναι οι σχέσεις με τη Ρωσία και δη η ρωσική δραστηριότητα στην Ουκρανία, που ξύπνησε φαντάσματα στην Ευρώπη.
Αν συνδυαστούν αυτά τα τρία, υπάρχει μια αίσθηση προκλήσεων στη διάσταση ασφαλείας και παράλληλα η οικονομική πρόκληση, το γεγονός ότι η οικονομία δεν αναπτύσσεται και με τον καιρό, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, η πίεση θα είναι μεγάλη σε όλα τα μέτωπα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης