Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προβόπουλος: Η ΤτΕ διασφάλισε τις καταθέσεις στις τράπεζες - Δεν εμπλέκεται στη διαδικασία έγκρισης των δανείων

Προβόπουλος: Η ΤτΕ διασφάλισε τις καταθέσεις στις τράπεζες - Δεν εμπλέκεται στη διαδικασία έγκρισης των δανείων
H ΤτΕ χρειάστηκε να επέμβει αρκετές φορές για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τόνισε ο κ. Προβόπουλος
(upd5) Στον θετικό ρόλο που διαδραμάτισε η Τράπεζα της Ελλάδος κατά τη διάρκεια της κρίσης, η οποία συνέπεσε με τη θητεία του στη διοίκηση, αναφέρθηκε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «σώσαμε τη χώρα». 
O κ. Προβόπουλος δήλωσε άγνοια για τα επιμέρους τραπεζικά δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ και τόνισε ότι οι εγκρίσεις είναι αρμοδιότητα των τραπεζικών διοικήσεων και όχι της ΤτΕ. 

Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης, η ΤτΕ κατάφερε να διασφαλίσει τη ρευστότητα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η αναδιάρθρωση και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος ολοκληρώθηκε επιτυχώς χωρίς απώλειες για τους καταθέτες, όπως υπογράμμισε.
«Οι ελληνικές τράπεζες ήταν διεθνώς ανταγωνιστικές.
Το σύστημα δεν ήταν η πηγή του προβλήματος στην Ελλάδα.
Αντιθέτως οι ελληνικές τράπεζες δέχτηκαν τα απόνερα της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Προβόπουλος.
Όπως υποστήριξε, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης, η ΤτΕ χρειάστηκε να επέμβει αρκετές φορές για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
«Δεν έχω γνώση των λεπτομερειών για επιμέρους τραπεζικές χορηγήσεις δανείων σε ΜΜΕ και κόμματα. Το θέμα αυτό το εξάντλησε ο αρμόδιος επιθεωρητής της ΤτΕ ο οποίος το είχε χειριστεί», τόνισε ο πρώην διοικητής. 
Παράλληλα υποστήριξε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εμπλέκεται στην εγκριτική διαδικασία τραπεζικών δανείων.
«Αυτό υπόκειται στη διαδικασία των εσωτερικών οργάνων κάθε τράπεζας.
Ο εποπτικός ρόλος της ΤτΕ περιορίζεται στον έλεγχο των αναληφθέντων κινδύνων για την κεφαλαιακή τους επάρκεια», τόνισε ο κ. Προβόπουλος και προσέθεσε:
«Αν η ΤτΕ διαπιστώσει αδυναμία στο εσωτερικό σύστημα μιας τράπεζας, επιβάλλει ποινές και κυρώσεις οι οποίες μπορεί να είναι χρηματικές, ενώ, κλιμακούμενες, μπορεί να φθάσουν μέχρι την ανάκληση της τραπεζικής άδειας».
Ακόμα, χαρακτήρισε ως αδυναμία των τραπεζών την πιστοδοτική ταξινόμηση της χορήγησης δανείων σε κόμματα ως χαμηλού κινδύνου.
«Δεν είμαι αρμόδιος να απαγορεύσω στις τράπεζες να χορηγούν δάνεια.
Εάν οι ίδιοι θέλουν να συνεχίσουν να δίνουν επικίνδυνα δάνεια είναι στο χέρι τους…», τόνισε ο κ. Προβόπουλος αναφερόμενος στις διοικήσεις των τραπεζών.
Προσέθεσε δε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε έγκαιρα τη δουλειά της όσον αφορά την Αγροτική Τράπεζα που έδινε το μεγαλύτερο μερίδιο δανείων και παρουσίαζε αδυναμίες στην πιστοδοτική της πολιτική και της συνέστησε να χαρακτηρίζει ως χορηγίες υψηλού κινδύνου τα δάνεια προς τα κόμματα.
Ερωτώμενος εάν τα πολιτικά κόμματα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους (301 εκατ. ευρώ σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι εκ των πραγμάτων και με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, τα δάνεια αυτά είναι επισφαλή.
Όσον αφορά την Attica Bank ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι η Τράπεζα Αττικής είχε κάποιες αδυναμίες στην εταιρική διακυβέρνηση.
«Συνυπήρχαν στο ίδιο πρόσωπο οι ιδιότητες διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου.
Υπήρξε μια ολιγωρία στη λύση των προβλημάτων της Τράπεζας Αττικής», τόνισε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ.
Τα βαθύτερα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, υπήρξε πρόοδος, αλλά αργή, σημείωσε για την Attica Bank ο κ. Προβόπουλος.
Για τα χρήματα που έβγαλε στο εξωτερικό ο κ., Πανταλάκης ο κ. Προβόπουλος τόνισε πως «όταν είχε γίνει συζήτηση στη Βουλή τον Αύγουστο του 2012, είχα πληροφορία ότι τραπεζικό στέλεχος (σ.σ. Πανταλάκης) είχε βγάλει χρήματα στο εξωτερικό.
Νομικά ο κ. Πανταλάκης είχε δικαίωμα να βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, αλλά δεοντολογικά όχι». 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το PSI, ο κ. Προβόπουλος αρνήθηκε τη μετατροπή μετρητών σε ομόλογα.
Υπήρχαν υπουργικές αποφάσεις που υπαγόρευσαν στα ασφαλιστικά ταμεία τι έπρεπε να γίνει σχετικά με τη συμμετοχή τους στο PSI.
Εάν η Ελλάδα δεν προχωρούσε στο PSI, κανείς δεν γνωρίζει ποια θα ήταν η μοίρα της Ελλάδας.
Αν δεν είχαν κουρευτεί τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων, θα είχε επιβαρυνθεί το κράτος και το χρέος σήμερα θα ήταν υψηλότερο, υποστήριξε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ.
Ασφαλιστικά ταμεία και κράτος είναι συγκοινωνούντα δοχεία, δεν έχει αξία ποιος κέρδισε και ποιος έχασε, τόνισε.
Σχετικά με τη διαχείριση του short selling (μετατροπή του Τ+3 σε Τ+10) o κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν φέρει καμία ευθύνη.
Όσον αφορά την κρίση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι «η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει τρία χρόνια.
Δεν θα μπορούσε η χώρα να γλιτώσει το ταρακούνημα.
Όμως θα μπορούσε - αν είχε εφαρμόσει πιο σωστές πολιτικές - να σταματήσει εκεί τον κατήφορο, να δεχθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 15% αντί για 26% και να είχε μπει σήμερα σε αναπτυξιακή πορεία.
Χάσαμε σήμερα 26% του ΑΕΠ και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η πορεία.
Η αβεβαιότητα είναι τεράστιο αρνητικό οικονομικό στοιχείο για τους οικονομικούς παράγοντες».
Η κατάθεση του κ. Προβόπουλου συνεχίζεται με ερωτήσεις βουλευτών και αναμένεται να είναι πολύωρη.

Πρώτη ενημέρωση: 12:44, Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης