Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμφωνία με δανειστές για κλιμακωτό φόρο 50% - 60% στο «μαύρο χρήμα» - Με risk analysis η αξιολόγηση υποθέσεων

Συμφωνία με δανειστές για κλιμακωτό φόρο 50% - 60% στο «μαύρο χρήμα» - Με risk analysis η αξιολόγηση υποθέσεων
Μετά από ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων κυβέρνηση και θεσμοί κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση ως προς το ποσοστό φορολόγησης των αδήλωτων κεφαλαίων
Με τρεις συντελεστές οι οποίοι θα κλιμακώνονται από 50% έως 60% πρόκειται να φορολογηθούν όσοι έχουν μαύρο χρήμα σε Ελλάδα και εξωτερικό και επιθυμούν να το νομιμοποιήσουν.
Μετά από ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων κυβέρνηση και θεσμοί κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση ως προς το ποσοστό φορολόγησης των αδήλωτων κεφαλαίων.
Η λύση που προκρίθηκε και αναμένεται να αποτυπωθεί σε σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή προβλέπει την επιβολή φόρου:

* Με συντελεστή 50% όσοι εμφανίσουν οικειοθελώς στην εφορία το «μαύρο χρήμα» που έχουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό χωρίς να έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα από τις φορολογικές αρχές, δηλαδή χωρίς να έχει ξεκινήσει για αυτούς ο φορολογικός έλεγχος.
Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενος ο οποίος έχει αποκρύψει από την εφορία εισοδήματα 1 εκατομμυρίου ευρώ, θα μπορεί να τα «νομιμοποιήσει» καταβάλλοντας στην εφορία το ποσό των 500.000 ευρώ, εφόσον δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα διαδικασίες ελέγχου σε βάρος του.

* Με συντελεστή 55% όσοι έχουν εντοπιστεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό με κρυφά εισοδήματα και έχει εκδοθεί φύλλο ελέγχου και ο φορολογικός έλεγχος έχει ξεκινήσει.

* Με συντελεστή φόρου 60% που θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις που ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Η οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, θα συνοδεύεται από ακύρωση των ποινικών διώξεων για πράξεις φοροδιαφυγής.
Επίσης εξετάζεται ειδική διάταξη νόμου η οποία θα διασφαλίζει ότι όποιος αυτοκαταγγελθεί, δεν θα βρίσκεται από την επόμενη ημέρα στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού για τη διενέργεια πλήρους φορολογικού ελέγχου.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αυτό δεν σημαίνει φορολογική ασυλία, καθώς η κάθε υπόθεση θα αξιολογείται με βάση το σύστημα ανάλυσης κινδύνου (risk analysis) προκειμένου να προκύψει ο βαθμός προτεραιότητας ελέγχου, όπως γίνεται για κάθε υπόθεση η οποία βρίσκεται στο πεδίο των ελεγκτικών μηχανισμών.
Οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεση τους χρονικό περιθώριο τριών μηνών για να αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές τα «μαύρα» κεφάλαια.
Αμέσως μετά θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης για την ηλεκτρονική συμπλήρωση του περιουσιολογίου από όλους τους φορολογούμενους.
Σημειώνεται ότι ο φόρος θα μπορεί να γίνει σε δόσεις.
Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών αρχικά ζητούσαν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά φορολόγησης για τα αδήλωτα εισοδήματα που έφθαναν μέχρι και 120%! Δηλαδή, η νομιμοποίηση αυτών των εισοδημάτων δεν θα είχε κανένα κέρδος για τον υπόχρεο, αφού εκτός του γεγονότος ότι η Εφορία θα του δήμευε ολόκληρο το ποσό που είχε αποκρύψει θα πλήρωνε και έξτρα φόρο.
Ας σημειωθεί ότι η εξωφρενική αυτή πρόταση για φόρο 120% ήρθε από τη «συνήθη ύποπτο» Ντέλια Βελκουλέσκου όταν οι θεσμοί θεωρούσαν υπερβολικό το σχέδιο φορολόγησης των αδήλωτων κεφαλαίων με συντελεστή 65%.
Οι θεσμοί φαίνεται πως πείστηκαν και συμφώνησαν στο σχέδιο που προωθεί τώρα η κυβέρνηση για τα αδήλωτα κεφάλαια. Όσοι δεν αυτοκαταγγελθούν κινδυνεύουν με ολική απώλεια των κεφαλαίων τους.

Μ. Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης