Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Λαϊκή οργή για τους πλειστηριασμούς - Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους

Λαϊκή οργή για τους πλειστηριασμούς - Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους
Ιδιοκτήτες χάνουν κατοικίες για χρέη 500 ευρώ
Παρά τις προειδοποιήσεις επιφανών οικονομολόγων ότι οι πλειστηριασμοί δεν θα λύσουν το πρόβλημα των τραπεζών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τους επόμενους μήνες αναμένεται να έρθει τεράστιο κύμα κατασχέσεων και στη πλειστηριασμών.
Οι φορείς πλέον μιλούν για κατάσταση που θα διαιωνιστεί και θα οδηγήσει στα ειρηνοδικεία χιλιάδες Έλληνες τους επόμενους μήνες, ενώ ο επίτιμος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας τάχθηκε για μία ακόμα φορά κατά των πλειστηριασμών.
Ωστόσο, έχουν αρχίσει ήδη οι πλειστηριασμοί κατοικιών για χρέη 500 ευρώ, σε λαϊκές περιοχές της Θεσσαλονίκης, στη Νέα Ιωνία, στο Περιστέρι, στη Νίκαια, στο Λαύριο αλλά και σε άλλες περιοχές.
Χθες (5/10/2016) εξοργισμένοι πολίτες προσπάθησαν να μπουν στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης για να διακόψουν τη διαδικασία πλειστηριασμού ακινήτου, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα είχε σχηματιστεί ανθρώπινη αλυσίδα έξω από το Ειρηνοδικείο Πατρών.

Ακυρώθηκαν πλειστηριασμοί

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις οι κινητοποιήσεις έφερε και… αποτελέσματα.
Χαρακτηριστικό είναι ό,τι συνέβη Περιστέρι καθώς οι συγκεντρωμένοι έξω από το Ειρηνοδικείο δεν επέτρεψαν την είσοδο των συμβολαιογράφων εντός του κτιρίου και έτσι η διαδικασία αναβλήθηκε.

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Κατά των πλειστηριασμών ο Σάλλας (Πειραιώς) - Τι προτείνει για τη διαχείριση των NPLs

Την πρότασή του για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί κατοικιών, επαναλαμβάνει ο επίτομος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, η πρόταση Σάλλα προβλέπει το πάγωμα μεγάλου μέρους του δανείου, το οποίο και θα διαγράφεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αν δεν αποκατασταθούν οι τιμές των ακινήτων, ενώ το υπόλοιπο θα αποπληρώνεται ανάλογα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη. Η παρέμβαση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνεται σε μια περίοδο που ξεκινούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, οι οποίοι, όπως τονίζει ο κ. Σάλλας, «οδηγούν σε σοβαρά δυσμενέστερη θέση όλα τα μέρη.
Μην ξεχνάμε ότι η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει ο κόσμος και η οικονομία της χώρας είναι τραγική.
Μέσα σε λίγα χρόνια έπεσε 30% το εθνικό προϊόν, προστέθηκαν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και χάθηκε, κατά την εκτίμησή μου, από την περιουσία των Ελλήνων περισσότερο από 1 τρισ. ευρώ.
Την ευθύνη γι’ αυτό την έχουμε όλοι, προπαντός διαχρονικά το πολιτικό σύστημα της χώρας και χωρίς αμφιβολία τα τελευταία χρόνια και το εσφαλμένο πρόγραμμα της τρόικας.
Θα έπρεπε, λοιπόν, οι θεσμοί να αποδεχθούν μια λύση διαφορετικού χαρακτήρα και να επιδείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα μπροστά σε μια τέτοια καταστροφή».
Η πρόταση την οποία ο κ. Σάλας έθεσε σε δημόσιο διάλογο προβλέπει, όπως αναφέρει, ότι «οι τράπεζες θα μπορούσαν να διαχωρίσουν το κάθε κόκκινο στεγαστικό δάνειο σε δύο μέρη.
Το πρώτο μέρος που θα αντιστοιχεί π.χ. στο 90% της αξίας του ακινήτου, θα προτείνεται από την τράπεζα για sales & lease back, επεκτείνοντας αντίστοιχα τη διάρκειά του και μειώνοντας σημαντικά το ύψος της μηνιαίας εξυπηρέτησης σύμφωνα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη.
Ετσι διασφαλίζεται ότι ο δανειολήπτης δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από το σπίτι του ή να χάσει το ακίνητό του.
Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο μέρος του δανείου, εφόσον σε μια περίοδο π.χ. 5 ετών δεν αποκαθίστανται οι αξίες των ακινήτων, να διαγράφεται το 50% της διαφοράς ανάμεσα στο συνολικό ύψος του δανείου και του ποσού που έχει μετατραπεί σε sales and lease back.
Το υπόλοιπο 50% θα διαγράφεται στην επόμενη 5ετία, εάν και πάλι δεν έχουν μεταβληθεί προς τα πάνω οι αξίες των ακινήτων. Εάν ωστόσο έχει αποπληρωθεί μέρος του δανείου, εξυπακούεται ότι αυτό θα συνεκτιμηθεί. Αυτή η λύση θα ανακούφιζε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, θα προστάτευε τις αξίες των ακινήτων και δεν θα διέλυε τους ισολογισμούς των τραπεζών».
Τη συγκεκριμένη πρόταση ο κ. Σάλλας την είχε θέσει υπόψη των αρμόδιων υπουργών Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας που είναι υπεύθυνοι για το ζήτημα των κόκκινων δανείων συνεχώς τα τελευταία χρόνια. «Είναι αναγκαίο», τονίζει, «να σκεφτούμε λύσεις που θα είναι παραγωγικές τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους πελάτες τους.
Να βρούμε λύσεις που θα διευκολύνουν ακόμη και τα πιο μικρά δάνεια».
Η συγκεκριμένη πρόταση δεν χρειάζεται για να εφαρμοστεί παρά μια τροπολογία την οποία θα ψηφίσει η Βουλή και θα επιτρέπει στις τράπεζες να μετατρέπουν τα δάνεια σε συμφωνίες sale & lease back, δηλαδή πώλησης και επαναμίσθωσης. Επιπλέον μπορεί να έχει εφαρμογή σε δάνεια που αφορούν κύριες ή εξοχικές κατοικίες και γενικότερα σε κάθε στεγαστικό δάνειο. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος δανειολήπτης, που μπορεί να έχει μείνει άνεργος ή να έχει μειωθεί σημαντικά το εισόδημά του, έχει πάρει στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ: με την αξία των ακινήτων στη διάρκεια της κρίσης να έχει υποχωρήσει κατά μέσο όρο 40%, η αξία του σπιτιού έχει φτάσει τα 60.000 ευρώ, αλλά ο εν λόγω δανειολήπτης συνεχίζει να οφείλει στην τράπεζα 100.000 ευρώ.
Οι τράπεζες από τις πληρωμές των δανειοληπτών γνωρίζουν ποιοι δυσκολεύονται, ποιοι είναι κοντά σε πλήρη αδυναμία να καταβάλλουν τις δόσεις κ.ο.κ.
Σε αυτούς τους πελάτες μπορούν να γίνονται συμφωνίες sale & lease back για την αξία των 60.000 ευρώ και μάλιστα με επιμήκυνση της διάρκειας στα 15 ή και 20 χρόνια ώστε οι δόσεις να είναι χαμηλές ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός, ακόμη κι αν το δάνειό τους έληγε π.χ. σε 5 χρόνια.
Η διαφορά των 40.000 ευρώ θα παγώνει και θα διαγράφεται σταδιακά σε μια δεκαετία αν δεν ανακάμψουν οι τιμές των ακινήτων. «Οι τράπεζες», αναφέρει ο κ. Σάλλας, «για πολλά κόκκινα δάνεια έχουν πάρει ήδη προβλέψεις και έχουν διαγράψει από τα κεφάλαιά τους μέρος της ζημίας. Συνεπώς αν ελαφρύνουμε τους δανειολήπτες μειώνοντας με το sale & lease back το δάνειο στην πραγματική αξία του ακινήτου δεν θα πλήξουμε τους ισολογισμούς των τραπεζών».
«Πρόκειται για αδιέξοδο», τονίζει ο κ. Σάλλας και συνεχίζει:
«Αν οι τράπεζες πάρουν από κόκκινους δανειολήπτες π.χ. 100.000 σπίτια, οι αξίες των ακινήτων θα εκμηδενιστούν παρασύροντας καθοδικά και τις εγγυήσεις των εξυπηρετούμενων δανείων.
Υπάρχουν όμως και σοβαρά πρακτικά ζητήματα:
Πώς θα ασφαλίσουν οι τράπεζες όλα αυτά τα ακίνητα; Ποιος θα αναλάβει τη φύλαξή τους;
Ποια θα είναι η φορολογική επιβάρυνση των τραπεζών από τον ΕΝΦΙΑ; Σε τι κατάσταση θα παραδώσουν τις κατασχεμένες κατοικίες οι δανειολήπτες; Πώς θα συντηρηθούν από τις τράπεζες;
Από την άλλη δεν πρέπει να υποτιμηθεί και η κοινωνική διάσταση.
Αν εφαρμόσουμε τη λύση που προτείνω με το sale & lease back, οι οικογένειες θα είναι ήρεμες πληρώνοντας ένα μίσθωμα στα μέτρα των δυνατοτήτων τους.
Δεν θα ζουν καθημερινά με τον τρόμο της έξωσης και του πλειστηριασμού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης