Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η β' αξιολόγηση «ξεκίνησε» στην Ουάσινγκτον - Χαμηλά ο πήχης για το χρέος - Συναντήσεις Τσακαλώτου

Η β' αξιολόγηση «ξεκίνησε» στην Ουάσινγκτον - Χαμηλά ο πήχης για το χρέος - Συναντήσεις Τσακαλώτου
Ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε και με τον επίτροπο Pierre Moscovici, ενώ αύριο θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde και τον Jeroen Dijsselbloem
Με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Jack Lew, άρχισε ο κύκλος των συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.
Στη συνάντηση οι κ. κ. Τσακαλώτος και Lew συζήτησαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της, από τον Ιούλιο και εντεύθεν που πραγματοποιήθηκε η προηγούμενη συνάντησή τους στην Αθήνα.
Ο κ. Lew υπογράμμισε τη σημασία να συνεχίσει η Ελλάδα να εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και να ολοκληρώσει την επόμενη σειρά των στόχων-ορόσημων που οφείλει τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για τις ιδιωτικοποιήσεις και να προχωρήσει με τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι επίσης σημαντική, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη συζήτηση με το ΔΝΤ, ειδικά για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, για το οποίο το Eurogroup δεσμεύτηκε τον Μάιο.
Ο κ. Lew τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της να θέσει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία, μέσω ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα πρέπει να υποστηρίζεται από αξιόπιστη ανάπτυξη και δημοσιονομικές προσαρμογές που είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Επίσης ενθάρρυνε όλα τα μέρη να εργαστούν προς την κατεύθυνση πρακτικών λύσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτό το φθινόπωρο.
Ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε και με τον επίτροπο Pierre Moscovici, ενώ αύριο θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde και τον πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem.
Ο Έλληνας υπουργός θα έχει γεύμα με τον Wally Adeyemo, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για Οικονομικά Θέματα, ενώ το βράδυ θα δει τον Pierre Carlo Padoan, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.
Θα συναντηθεί ακόμα με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Michel Sapin, με στελέχη της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών & Επενδύσεων, ενώ ο κ. Τσακαλώτος θα μιλήσει και στο σεμινάριο επενδυτών το οποίο διοργανώνει η JPM.
Οι επαφές αυτές σηματοδοτούν ουσιαστικά την έναρξη των συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση και -κυρίως- για το μείζον ζήτημα της διευθέτησης του Δημοσίου Χρέους. Θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση που θα τηρήσουν οι δανειστές έναντι της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Αυτή τη φορά, όμως, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και το θέμα του χρέους –δεδομένων των πιέσεων που ασκεί το Ταμείο– αλλά και το εάν τελικά θα υπογράψει το ΔΝΤ νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα.
Στα «όπλα» που διαθέτουν οι κ. κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, συγκαταλέγονται:

-Η ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ (εκτός και εάν το EwG στην επικείμενη πρωινή συνεδρίαση της Δευτέρας αποφανθεί ότι απομένουν άγνωστες επί του παρόντος εκκρεμότητες),

-Η καλή πορεία των εσόδων (υπέρβαση εσόδων 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο στο εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου),

-Η εκτίμηση η οποία ενσωματώνεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,63% του ΑΕΠ φέτος (όταν το πρόγραμμα απαιτεί 0,5% του ΑΕΠ), αλλά και:

-Η κυβερνητική βούληση για ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Με αυτά τα όπλα αναμένεται να υποστηρίξουν ότι η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει έναντι των δανειστών, επομένως είναι η ώρα της Ευρώπης να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, αναφορικά με τη διευθέτηση του χρέους.
Ωστόσο τα μηνύματα από τους ισχυρούς παίκτες στη διαμάχη ΔΝΤ-ευρωζώνης, δεν είναι ενθαρρυντικά.
Τα πρόδρομα φαινόμενα άρχισαν με τις εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Την Τετάρτη, το ΔΝΤ εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα πετύχει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το 2017, αλλά ακόμα και με τέτοιου μεγέθους επέκταση και δεδομένου ότι έχει προηγηθεί ένα «βουνό» δημοσιονομικών μέτρων, το πρωτογενές πλεόνασμα του χρόνου δεν θα ξεπεράσει το 0,6% του ΑΕΠ (1,8% είναι η πρόβλεψη του προσχεδίου).
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένει από αυτή τη συνεδρίαση το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Μια καθυστέρηση σε αυτή την απόφαση –λόγω μη υλοποίησης όλων των προαπαιτούμενων μέτρων– εκτός από το ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια τη δόση (είναι διαθέσιμη έως τις 31 Οκτωβρίου), θα οδηγήσει ενδεχομένως και σε καθυστέρηση την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης και κατ’ επέκταση της συζήτησης για το χρέος.

Αναλυτικότερα, όμως το πρόγραμμα Τσακαλώτου - Χουλιαράκη στην Ουάσιγκτον έχει ως εξής:

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016
09:00 Συνάντηση με τον Jack Lew, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.
09:45 Συνάντηση με τον Pierre Moscovici, επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων ΕΕ.
10:45 Συνάντηση με τον Wolfgang Schaeuble, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.
13:00 Γεύμα με τον Wally Adeyemo, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για Οικονομικά Θέματα.
14:20 Ομιλία στο σεμινάριο επενδυτών το οποίο διοργανώνει η JPM.
16:05 Συνάντηση με τον Pier Carlo Padoan, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2015
12:45 Συναντήσεις με στελέχη της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών & Επενδύσεων (ΑΙΙΒ).
13:45 Συνάντηση με τον Jeroen Dijsselbloem, πρόεδρο του Eurogroup.
14:30 Συναντήσεις με στελέχη στο Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ.
15:30 Συνάντηση με την Christine Lagarde, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.
17:00 Συνάντηση με τον Michel Sapin, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης