Τελευταία Νέα
Διεθνή

DBRS: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ισπανίας σε «A (low)/R-1 (low)» - «Σταθερή» προοπτική

DBRS: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ισπανίας σε «A (low)/R-1 (low)» - «Σταθερή» προοπτική
Η εξυγίανση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη σταθεροποίηση της οικονομίας της και στην επιστροφή της εμπιστοσύνης στο σύστημα
Τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας σε «A (low)» και «R-1 (low)», αντίστοιχα, επιβεβαίωσε ο διεθνής οίκος DBRS, ο οποίος άφησε «σταθερή» την προοπτική επαναξιολόγησης της χώρας.
Όπως εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο οίκος, η επιβεβαίωση της αξιολόγησης της Ισπανίας αντικατοπτρίζει την πεποίθησή του, ότι η ιβηρική χώρα βιώνει μια υγιή οικονομική ανάκαμψη και εφαρμόζει μια σταδιακή διόρθωση των μακρο-οικονομικών της ανισορροπιών, η οποία αντισταθμίζει τους κινδύνους που εγείρει η μεγαλύτερη αβεβαιότητα και η βραδύτερη δημοσιονομική σύγκλιση της Ισπανίας.
Ο DBRS επισημαίνει, ότι η δυναμική αντίδραση στην κρίση μέσω κατάλληλων πολιτικών, οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας και η νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ, οδήγησαν την Ισπανία σε μια ανάκαμψη με ενίσχυση της απασχόλησης και βελτίωση της εμπιστοσύνης στην οικονομία.
Η ισπανική ανάκαμψη προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί, αν και με βραδύτερο ρυθμό, με το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας να συμβάλλει στην πρόκληση αβεβαιότητας αναφορικά με την πορεία που θα ακολουθήσει μελλοντικά η οικονομική της πολιτική.
Αν και μέχρι στιγμής το πολιτικό αδιέξοδο δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει αρνητικά την ισπανική ανάπτυξη με τρόπο αξιόλογο, ενδεχόμενη παράταση αυτού θα οδηγούσε σε καθυστέρηση της εφαρμογής επιπλέον μέτρων στο πλαίσιο των δομικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σύγκλισης της χώρας.
Όπως τονίζει ο διεθνής οίκος, μεταξύ άλλων η εξυγίανση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη σταθεροποίηση της οικονομίας της και στην επιστροφή της εμπιστοσύνης στο σύστημα, τα οποία με τη σειρά τους οδήγησαν σε επιστροφή της πιστωτικής επέκτασης (δάνεια προς την οικονομία).
Η ανάπτυξη στην Ισπανία αναμένεται να διαμορφωθεί σε 3,2% για το 2016, δηλαδή στο ίδιο υψηλό επίπεδο του 2015.
Παρά τη σταδιακή οικονομική επιβράδυνση που προβλέπεται - μεταξύ άλλων λόγω της ανόδου των τιμών ενέργειας, της ανάσχεσης της διολίσθησης του ευρώ και του περιορισμού της δημοσιονομικής τόνωσης - η ανάπτυξη στην Ισπανία το 2017 αναμένεται να δημιουργήσει πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Ο DBRS προαναγγέλει αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας, μεταξύ άλλων σε περίπτωση που σε αυτήν αναδειχθεί μια νέα κυβέρνηση που να προάγει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης