Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διαψεύδει τον Schaeuble o Lipton (ΔΝΤ) - Δεν υπάρχει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα

tags :
Διαψεύδει τον Schaeuble o Lipton (ΔΝΤ) - Δεν υπάρχει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα
Ο Lipton τόνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, την ώρα που ο Schaeuble υποστήριζε ότι το Ταμείο θα έχει συναινέσει στη συμμετοχή έως το τέλος του έτους
Τους ισχυρισμούς του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble περί συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, διαψεύδει ο αντιπρόεδρος του Ταμείου, David Lipton στη Süddeutsche Zeitung.
Ο Lipton τόνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, την ώρα που ο Schaeuble υποστήριζε ότι το Ταμείο θα έχει συναινέσει στη συμμετοχή έως το τέλος του έτους.
Τo ΔΝΤ εργάζεται βέβαια "μετά από επιθυμία των Ευρωπαίων και της γερμανικής κυβέρνησης, ώστε να συμφωνήσουν για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορέσει να βοηθήσει την Ελλάδα", τόνισε ο Lipton.
Σημείωσε ωστόσο ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να απαιτεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Δεν πρόκειται για κούρεμα, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξει μακροπρόθεσμα το χρέος της, δήλωσε στην εφημερίδα του Μονάχου.
Ο Lipton διέψευσε επίσης τον ισχυρισμό του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι το ΔΝΤ έχει ήδη αναλάβει τη δέσμευση να προσχωρήσει στο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους.
"Το ΔΝΤ δεν επιτρέπει να του θέτουν κανενός είδους διορίες", δήλωσε κατηγορηματικά.
Με αφορμή τη συνέντευξη του αντιπροέδρου του ΔΝΤ η Suddeutsche Zeitung δημοσιεύει σχόλιο με τίτλο "Η απάτη του Β. Σόιμπλε", όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στο οποίο παρατηρεί:
"Προξενεί εντύπωση με ποια εμμονή ο Schaeuble υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ έχει δεσμευθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Εντύπωση προκαλεί επίσης με ποιο τρόπο ο υπουργός Οικονομικών αγνοεί συνειδητά τις διαψεύσεις των αξιωματούχων του Ταμείου, επικαλούμενος τη συνεδρίαση του Eurogroup του Μαΐου, στην οποία εκφράστηκε η προσδοκία για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ήρθε η ώρα για να πει την αλήθεια.
Εδώ και τρία χρόνια το ΔΝΤ δεν χορηγεί πιστώσεις στην Ελλάδα, η οποία έχει σχεδόν αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει από το Ταμείο. Οι Ευρωπαίοι αποτρέπουν εδώ και καιρό με δικά τους χρήματα σχέδιο για μια χρεοκοπία της Ελλάδας. Δεν χρειάζονται πια το ΔΝΤ, επειδή τόσο ο ESM όσο και οι Ευρωπαίοι ειδικοί διαθέτουν πλέον την απαιτούμενη εμπειρία.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί τη συμμετοχή του Ταμείου για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.
Τη χρειάζεται για να νομιμοποιήσει έναντι του γερμανικού πληθυσμού και της βουλής τις πιστώσεις που χορηγεί και η Γερμανία στην Ελλάδα.
Σε περίπτωση που το Ταμείο πει 'όχι' σε μια συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα τότε θα γίνει εμφανές στον προεκλογικό αγώνα αυτό που ήδη γνωρίζει ο Schaeuble, αλλά δεν λέει στους ψηφοφόρους: ότι η Αθήνα θα χρειαστεί, για μεγάλο διάστημα, εμβάσματα δισεκατομμυρίων προκειμένου να παραμείνει στην ευρωζώνη".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης