Τελευταία Νέα
Κοινωνία

WWF: Δεύτερη η Ελλάδα σε ανοικτές υποθέσεις περιβαλλοντικών παραβιάσεων στην ΕΕ

WWF: Δεύτερη η Ελλάδα σε ανοικτές υποθέσεις περιβαλλοντικών παραβιάσεων στην ΕΕ
«Η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας δεν προκύπτει από καμία μνημονιακή δέσμευση, δεν προκύπτει από οικονομική κρίση»
Μια ακόμα αρνητική διάκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο «πέτυχε» η χώρα μας, καθώς η WWF την κατατάσσει δεύτερη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τις ανοικτές υποθέσεις περιβαλλοντικών παραβιάσεων.
Την πρώτη θέση στην έκθεση «Νόμος και περιβάλλον στην Ελλάδα: Έκθεση 2016 για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» καταλαμβάνει η Ισπανία.
Η έκθεση αναφέρει πως στην Ελλάδα διαπιστώνονται «τακτοποιήσεις αυθαιρέτων ακόμη και σε δασική γη, οριζόντιες άδειες χρήσης αιγιαλού, ακόμα και μέσα σε εθνικά πάρκα, εμμονή με τον λιγνίτη και πανάκριβες επενδύσεις σε νέες μονάδες, παρά την πρόσφατη Συμφωνία του Παρισιού, αλλά και πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μετά από καταδίκες της χώρας από το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Παρόλα αυτά, η έκθεση του Οργανισμού επισημαίνει και ορισμένα θετικά για τη χώρα μας, όπως η κινητικότητα που σημειώνεται στο κεφάλαιο της θεσμικής θωράκισης των προστατευόμενων περιοχών, με την ίδρυση του πρώτου θαλάσσιου καταφυγίου άγριας ζωής γύρω από τη Γυάρο, την πρόταση του ΥΠΕΝ για αύξηση του δικτύου θαλάσσιων περιοχών Natura 2000 και την τοποθέτηση - έστω και με καθυστέρηση - σε δημόσια διαβούλευς, των διαταγμάτων για τα εθνικά πάρκα Δαδιάς, Ροδόπης και Σαμαριάς.
Σημειώνεται ωστόσο πως το μέλλον των παραπάνω φορέων διαχείρισης παραμένει άγνωστο.
«Η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας δεν είναι ευχάριστη.
Δεν χρειάζεται να είναι έτσι η κατάσταση.
Δεν προκύπτει από καμία μνημονιακή δέσμευση, δεν προκύπτει από οικονομική κρίση», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, σχολιάζοντας πως οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά στην πολιτική ηγεσία.
«Για την έξοδο από την κρίση, η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει το δυνατό της χαρτί, που είναι το περιβάλλον.
Η WWF, θα συνεχίσει να καταγράφει τα λάθη και να κάνει προτάσεις για βιώσιμες λύσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης