Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καθυστερήσεις με την δεύτερη αξιολόγηση παίζουν οι δανειστές ώστε να μην προχωρήσει η λύση για το χρέος

Καθυστερήσεις με την δεύτερη αξιολόγηση παίζουν οι δανειστές ώστε να μην προχωρήσει η λύση για το χρέος
Για το Διοικητικό Συμβούλιο ο «καβγάς» που θα ακολουθήσει μετά τον διορισμό του Εποπτικού Συμβουλίου
Το παιχνίδι των καθυστερήσεων έχουν ξεκινήσει να παίζουν οι δανειστές πριν καλά ακόμη ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση η οποία θα ανοίξει το δρόμο για τις μεσοπρόθεσμες αποφάσεις στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Το καψόνι με το «σπάσιμο» της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ που επιφύλαξε το Eurogroup της Δευτέρας στην χώρα μας, μάλλον προϊδεάζει ότι η δεύτερη επισκόπηση του ελληνικού προγράμματος θα αργήσει να κλείσει.
Είναι φανερό ότι οι θεσμοί, ο Σόιμπλε δηλαδή ο οποίος ήταν και ο βασικός διοργανωτής των γυμνασίων που υπέστη η ελληνική πλευρά στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεν θέλουν με τίποτα να προχωρήσει το θέμα της διευθέτησης του χρέους όσο και αν κλιμακώνονται οι πιέσεις από Αθήνα και ΔΝΤ.
Τούτο άλλωστε φάνηκε από τα προσκόμματα τα οποία έβαλε το Euro Working Group (EWG), που συνεδρίασε πριν από το Eurogroup, προκειμένου να εξετάσει:

*Την πρόοδο στα 15 προαπαιτούμενα που ήταν συνδεδεμένα με το 1,1 δισ. ευρώ της υποδόσης

*Την πορεία εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που χρωστά σε ιδιώτες το ελληνικό κράτος προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για το υπόλοιπο κομμάτι της υποδόσης ήτοι 1,7 δισ. ευρώ.

Οι δανειστές έφθασαν να ψάχνουν την ανθυλεπτομέρεια που θα τους έδινε το τέλειο πάτημα ώστε να καθυστερήσουν έτι περαιτέρω την έγκριση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Και την βρήκαν στα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου με τα 10 εκατ. ευρώ των πιστώσεων που υπολείπονταν από την εξόφληση των οφειλών του Αυγούστου.
Ενώ τα χρήματα που είχαν φθάσει στην «τσέπη» των ιδιωτών ανέρχονταν σε 1,430 δισ. ευρώ - έναντι πιστώσεων 1,85 δις. ευρώ που είχε μεταφέρει, έως το τέλος Αυγούστου, στους προϋπολογισμούς των υπουργείων και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης το Γενικό Λογιστήριο - η δόση των 1,7 δις. ευρώ δεν «απελευθερώθηκε» επειδή η συμφωνία προέβλεπε «πλαφόν» εξόφλησης 1,440 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, για να γίνει η επόμενη εκταμίευση όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει η πρώτη δόση (αυτή που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο ύψους 1,8 δις. ευρώ) να έχει απορροφηθεί σε ποσοστό πάνω το 80% ήτοι 1,440 δισ. ευρώ.
Ένα άλλο προαπαιτούμενο που έμεινε πίσω και αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί των δανειστών, για να πουν αυτά που θέλουν και να κινηθούν ανάλογα, είναι η καθυστέρηση στην στελέχωση της διοίκησης του Υπερταμείου.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο ο «καβγάς» που θα ακολουθήσει μετά τον διορισμό του Εποπτικού Συμβουλίου.
Η ελληνική πλευρά, αν και ενήμερη για το πώς θα κινηθούν οι δανειστές στο θέμα των προαπαιτουμένων έχοντας από πολύ νωρίς διαμηνύσει ότι η υλοποίηση γι’ αυτούς αποτελεί ενιαίο «πακέτο», τελικώς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έφθασε στο Λουξεμβούργο χωρίς το ΦΕΚ με τον διορισμό του Εποπτικού Συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη υπογράψει από τις 7 Οκτωβρίου την σχετική απόφαση.
Η οποία που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 536 της 10ης Οκτωβρίου).
Με δεδομένο ότι η συγκρότηση του εποπτικού συμβουλίου συμφωνήθηκε με τους θεσμούς πριν από 20 ημέρες και είχαν γίνει ευρέως γνωστά τα ονόματα των πέντε μελών του είναι απορίας άξιον γιατί η κυβέρνηση άφησε τον Σόιμπλε και την άλλη παρέα των υπουργών να «αλωνίζει» στο θέμα αυτό.
Χαρακτηριστικές είναι οι συστάσεις τις οποίες έκανε το Eurogroup μετά το πέρας της συνεδρίασης και αποτυπώνονται σε σχετική ανακοίνωση:
Η Ευρωομάδα καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι το νέο υπερ Ταμείο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός του 2016 καλώντας την κυβέρνηση να επιλέξει άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιό του, σε συνεννόηση με τους δανειστές μας στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου, που ξεκινά στις 18 Οκτωβρίου.
Αν οι δανειστές έχουν φθάσει να «τηγανίζουν» την Αθήνα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ τι θα συμβεί με τα 6,1 δις ευρώ της δεύτερης αξιολόγησης για την οποία υπάρχει ισχυρή κυβερνητική βούληση για ταχεία ολοκλήρωση αυτής ώστε να τρέξουν οι αποφάσεις για το χρέος;
Η «απάντηση» έρχεται -και πάλι - από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος κινούμενος στην «γραμμή» Σόιμπλε έστειλε μήνυμα στον Τσακαλώτο ότι «τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και το κατά πόσο θα χρειαστούν θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος», δηλαδή το 2018.

Μ. Χριστοδούλου
(Πρώτη Ενημέρωση: 00:43, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης