Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μπλόκο στους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία - Σχεδιάζουν να βγάλουν στο σφυρί 16.000 ακίνητα

Μπλόκο στους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία - Σχεδιάζουν να βγάλουν στο σφυρί 16.000 ακίνητα
Περισσότερους από 16.000 πλειστηριασμούς μεταξύ των οποίων και ακινήτων που προορίζονται ή αποτελούν ήδη πρώτη κατοικία, έχουν σκοπό να εκτελέσουν μέχρι το τέλος του χρόνου οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες
Ρύθμιση - «ανάχωμα» στο κύμα των πλειστηριασμών που σαρώνει ακόμη και την πρώτη κατοικία προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και καταδιώκονται από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μετά από μια μακρά περίοδο αποχής εξαιτίας των capital controls το μέτρο των πλειστηριασμών των ακινήτων έχει γίνει εντονότερο από οποιαδήποτε φορά. Χιλιάδες είναι τα ακίνητα που δεσμεύουν έναντι οφειλών τα δικαστικά τμήματα των Δ.Ο.Υ και εν συνεχεία βγαίνουν στο «σφυρί» προκειμένου να καλυφθούν αυτά τα χρέη και να αυξηθούν οι φορολογικές εισπράξεις.
Περισσότερους από 16.000 πλειστηριασμούς μεταξύ των οποίων και ακινήτων που προορίζονται ή αποτελούν ήδη πρώτη κατοικία, έχουν σκοπό να εκτελέσουν μέχρι το τέλος του χρόνου οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε βάρος πολιτών που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και δεν τα έχουν ρυθμίσει.
Σε πολλές περιπτώσεις σπίτια, διαμερίσματα και χώροι επαγγελματικής στέγης βγαίνουν σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές (πρώτη προσφορά) ακόμη και για χαμηλά χρέη προς την εφορία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το μέτρο της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού ακίνητης περιουσίας επιβάλλεται συνήθως σε περιπτώσεις φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο πολύ μεγάλα ποσά, η ισχύουσα νομοθεσία (ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) επιτρέπει ακόμη και για οφειλή 500 ευρώ!
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι για το 2016 οι αριθμοί των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών θα είναι μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους του 2015. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί, μέχρι και το τέλος Αυγούστου του τρέχοντος έτους 774.321 οφειλέτες βρίσκονταν σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ενώ στο τέλος του 2015 ο αντίστοιχος αριθμός των οφειλετών αυτών έφθανε τους 695.074.
Το γεγονός ότι οι οφειλέτες του Δημοσίου εναντίον των οποίων λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αυξήθηκε σημαντικά εντός του τρέχοντος έτους οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι φέτος οι πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών θα είναι πολύ περισσότεροι από τους 16.296 που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2015.
Προκειμένου να μπει ένα «στοπ» στο μαζικό κύμα των πλειστηριασμών στο υπουργείο Οικονομικών προωθούν νομοθετική διάταξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας με τα όρια γι’ αυτούς που έχουν οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία να είναι αντίστοιχα αυτών που ισχύσουν σήμερα για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.
Σήμερα σώζονται από τον πλειστηριασμό α' κατοικίας μόνο οι πραγματικοί αδύναμοι καθώς ο νόμος για τα «κόκκινα» δάνεια προβλέπει πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας για νοικοκυριά με συνολικό εισόδημα έως 8.180 ευρώ για τον άγαμο και ώς 24.000 ευρώ για οικογένεια με έως τρία παιδιά και με συνολική αντικειμενική αξία της περιουσίας τους ώς 120.000 ευρώ και έως 220.000 ευρώ αντίστοιχα

Μ.Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης