Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Πορτογαλία «ξορκίζει» την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης πείθοντας τους επενδυτές ομολόγων

Η Πορτογαλία «ξορκίζει» την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης πείθοντας τους επενδυτές ομολόγων
Η απόδοση των πορτογαλικών δεκαετών τίτλων αναφοράς υποχώρησε κατά 28 μονάδες βάσης από το υψηλό επίπεδο οκταμήνου στο οποίο είχε αναρριχηθεί
Την καλύτερη εβδομάδα τους από τις αρχές Ιουλίου του 2016 ολοκλήρωσαν σήμερα Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016 τα πορτογαλικά δεκαετή κρατικά ομόλογα, καθώς φαίνεται να έχουν κατευναστεί οι ανησυχίες των επενδυτών για μια ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ιβηρικής χώρας σε «σκουπίδια» από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS την ερχόμενη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, η απόδοση των πορτογαλικών δεκαετών τίτλων αναφοράς υποχώρησε κατά 28 μονάδες βάσης από το υψηλό επίπεδο οκταμήνου στο οποίο είχε αναρριχηθεί, μετά τα σχόλια του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών, Mario Centeno, ότι ο διεθνής οίκος DBRS είναι μάλλον απίθανο να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας του την ερχόμενη Παρασκευή 21/10.
Αυτό, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την Πορτογαλία, όχι επειδή ο διεθνής οίκος DBRS ξαφνικά απέκτησε κάποιο ειδικό βάρος στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, αλλά επειδή είναι ο μόνος που συνεχίζει να αξιολογεί τα πορτογαλικά ομόλογα σε κλιμάκιο επενδυτικής διαβάθμισης (investement-grade rating).
Σε περίπτωση υποβάθμισης του αξιόχρεου της Πορτογαλίας εν μέσω επιβραδυνόμενης ανάπτυξής της και αυξανόμενου κόστους δανεισμού, θα μπορούσε να οδηγηθεί εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να αυξηθεί δραματικά το κόστος χρηματοδότησης του τραπεζικού της συστήματος.
Νωρίτερα στον τρέχοντα μήνα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του DBRS είχε δηλώσει στους Financial Times, ότι υπήρχε «καθοδική πίεση» στην αξιολόγηση της Πορτογαλίας, επιταχύνοντας ένα ξεπούλημα πορτογαλικών ομολόγων που είχε ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2016.
Σήμερα, η απόδοση του πορτογαλικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε κατά 6,9 μονάδες βάσης σε 3,3% - λόγω ανόδου της ζήτησης, άρα και της τιμής των τίτλων - που είναι το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα.
Σε κάθε περίπτωση, η βιωσιμότητα του πορτογαλικού χρέους φαίνεται πως είναι συνυφασμένη με το χαμηλό κόστος δανεισμού της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης