Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπαδήμος: Κρίσιμης σημασίας η ελάφρυνση του χρέους, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα

Παπαδήμος: Κρίσιμης σημασίας η ελάφρυνση του χρέους, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα
«Ο δείκτης λέξεων προς δράσεων είναι πολύ υψηλότερος στην Ελλάδα από το δείκτη χρέους προς ΑΕΠ»
Ως ένα κρίσιμο παράγοντα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζει την ελάφρυνση του χρέους ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας μας, Λουκάς Παπαδήμος.
Μιλώντας στο συνέδριο του Fletcher School για την Ελλάδα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Παπαδήμος τόνισε πως η ελάφρυνση του χρέους θα δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ταυτόχρονα θα αφήσει ένα «παραθυράκι» για χαλάρωση, μετά από καιρό, της δημοσιονομικής πολιτικής.
Παρόλα αυτά, ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε πως δεν πρέπει η Αθήνα να αρκεστεί στην ελάφρυνση, καθώς η δρόμος της εξόδου από την κρίση απαιτεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τόσο «τόσο στις αγορές όσο και στους θεσμούς».
«Πρέπει να αναβαθμιστεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, και ιδιαίτερα στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, τα δικαστήρια και το εκπαιδευτικό σύστημα», επισήμανε, προσθέτοντας πως σημαντικό ρόλο θα παίξει για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει υγιείς επιχειρήσεις.
«Η ανακεφαλαιοποίηση του περασμένου φθινοπώρου και τα νέα μέτρα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφαιρούν κάποια από τα χρηματοοικονομικά εμπόδια για την ανάκαμψη.
Ωστόσο, μένουν πολλά να γίνουν ακόμα, καθώς η πιστωτική ασφυξία στην Ελλάδα τα προηγούμενη ήταν πολύ πιο ακραία από ό,τι γνώρισε οποιαδήποτε άλλη υπερχρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης.
Η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας παραμένει υψηλή.
Οι Έλληνες πολίτες είναι αυξανόμενα απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι λόγω των διαδοχικών διαψεύσεων των προσδοκιών για ανάκαμψη των τελευταίων ετών», σημείωσε.
Επίσης, σχετικά με τις αισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνής Νομισματικού Ταμείου και της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Παπαδήμος υποστήριξε πως η επίτευξη τους εξαρτάται «από την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών», ξεκινώντας από «την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
Τέλος, για το ρόλο του πολιτικού σκηνικού στην ελληνική κρίση, τόνισε πως ο ανταγωνισμός που υπήρξε συνέβαλε στην παράτασή της:
«Ο δείκτης λέξεων προς δράσεων είναι πολύ υψηλότερος στην Ελλάδα από το δείκτη χρέους προς ΑΕΠ», σχολίασε καυστικά... 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης