Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ανάβουν… φωτιές στο Μαξίμου

Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ανάβουν… φωτιές στο Μαξίμου
Η εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν το δικαίωμα με βάση τη νομοθεσία να βγάλουν ακίνητο στο σφυρί, όταν το χρέος ξεπερνά τις 5000 ευρώ
Την «καυτή» πατάτα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από την εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία προσπαθεί να… πετάξει εναγωνίως η κυβέρνηση από τα χέρια της.
Η ουσιαστική παρέμβαση του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων Αθηνών με την αποχή από τις διαδικασίες της περασμένης Τετάρτης, έφερε επιτακτικά το θέμα στο προσκήνιο, παρότι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες είχαν αφήσει ανοικτό το θέμα τον τελευταίο χρόνο όταν με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών το 2015 επανέφερε τις διαδικασίες με την άρση των περιορισμών που είχαν προκαλέσει τα Capital Controls.
Η εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν το δικαίωμα με βάση τη νομοθεσία να βγάλουν ακίνητο στο σφυρί, όταν το χρέος ξεπερνά τις 5000 ευρώ.
Το επιτελείο του Μαξίμου που χειρίζεται σε κεντρικό επίπεδο το θέμα θέλει να βάλει όρια και να προστατεύσει την πρώτη κατοικία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες 15 ημέρες θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο θα απλωθεί ένα δίκτυ προστασίας για τα φτωχά νοικοκυριά.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομιών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης, που μίλησε στο Ρ/Σ στο Κόκκινο ανέφερε ότι μπορεί να αποκλείει τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας όταν η αξία της αποτιμάται σε 300.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο διάσωσης θα ενταχθούν και εισοδηματικά κριτήρια τα οποία είναι προς διαμόρφωση.
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών είπε στο bankingnews ότι δεν έχουν γίνει πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από την εφορία και η τακτική των υπηρεσιών είναι να υλοποιείται η ενέργεια της υποθήκης στην κατοικία, ενώ δεν προχωρά στο επόμενο στάδιο που είναι ο πλειστηριασμός του ακινήτου.
Από την πλευρά τους οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν την αποχή από τους πλειστηριασμούς μέχρι να διευθετηθεί και νομικά το θέμα το οποίο μέχρι σήμερα παραμένει στον… αέρα.
Στην περίπτωση που καθυστερήσει η νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση δεν αποκλείεται το συνδικαλιστικό όργανο των συμβολαιογράφων να βρουν τη χρυσή τομή στο πρόβλημα, έτσι ώστε να μειωθεί η ένταση και οι αντιδράσεις που προέρχονται από την κοινωνία με σκοπό την προστασία των συμβολαιογράφων που ως υπάλληλοι υλοποιούν τις νόμιμες επιθυμίες του εντολέα τους.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει ξεκάθαρη η στάση των συμβολαιογράφων οι οποίοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ξεπερνώντας το ίδιο το πολιτικό σύστημα το οποίο στην κυριολεξία «αποκοιμήθηκε» και ασχολήθηκε με δευτερεύοντα θέματα για την κοινωνία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αυθόρμητο κίνημα πολιτών που υπερασπίζονται τους φτωχούς και τους αδυνάτους υπάρχουν κρούσματα από ομάδες που σταματούν πλειστηριασμούς μεγαλόσχημων επιχειρηματιών.
Έχει καταγραφεί περιστατικό ακύρωσης πλειστηριασμού πλοίου όπως και για ένα αυτοκίνητο.
«Θύμα» της αντίδρασης πολιτών που απαγόρευσαν πλειστηριασμού του ξενοδοχείου Athens Ledra Hotel τον περασμένο Ιούλιο, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χάσουν την ευκαιρία να εισπράξουν τα οφειλόμενα στο ενδεχόμενο που εμφανίζονταν κάποιος ενδιαφερόμενος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης