Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η 2η αξιολόγηση και οι διαπραγματεύσεις στο επίκεντρο της σύσκεψης υπό τον Αλέξη Τσίπρα

Η 2η αξιολόγηση και οι διαπραγματεύσεις στο επίκεντρο της σύσκεψης υπό τον Αλέξη Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός τόνισε επανειλημμένα στη σύσκεψη ότι οι υπουργοί που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις πρέπει να κινηθούν ευέλικτα και γρήγορα
Με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να επιστρέφουν στην Αθήνα για την έναρξη του γύρου συνομιλιών και διαπραγματεύσεων που αφορούν τα 33 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε χθες το απόγευμα πολύωρη διευρυμένη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ο Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει σαφής κατευθύνσεις για μια σειρά από κομβικά θέματα που αφορούν τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να τόνισε επανειλημμένα στη σύσκεψη ότι οι υπουργοί που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις πρέπει να κινηθούν ευέλικτα και γρήγορα, αλλά και να αποφευχθούν εμπλοκές στη διαδικασία, ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.
Άλλωστε, όλες οι πλευρές των θεσμικών έχουν στείλει μήνυμα πως το «εισιτήριο» για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος είναι κλείσει η 2η αξιολόγηση, με τον πρωθυπουργό να γνωρίζει καλά πως είναι και το μόνο δυνατό χαρτί που μπορεί να «παίξει» στο εσωτερικότητα για να αντιστρέψει το κλίμα.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Γιώργο Κατρούγκαλο για την ελληνική πρόταση στα εργασιακά τους χειρισμούς αλλά και τα «όπλα» στην δύσκολη διαπραγμάτευση, δίνοντας εντολή να μη γίνουν υποχωρήσεις και να μην ξεθωριάσουν οι «κόκκινες γραμμές».
Η κυβέρνηση στοχεύει στην επαναφορά των ΣΣΕ, των εργασιακών δικαιωμάτων και την επανασύνδεση με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο έχοντας ως όπλα στη δύσκολη διαπραγμάτευση την νομολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που θεωρεί τις υφιστάμενες μνημονιακές ρυθμίσεις αντίθετες προς τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, με κατεξοχήν παράδειγμα τον υποκατώτατο μισθό των νέων αλλά και την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανέτρεψε προηγούμενη νομολογία του στην απόφαση του «Λήδρα» και θεωρεί πλέον ότι τα προγράμματα προσαρμογής πρέπει να σέβονται το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
Ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα της κυβέρνησης για τα εργασίας αποτελεί και το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών.
Τέλος, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε λεπτομερώς και για τις συζητήσεις που αφορούν στο κομβικό ζήτημα του χρέους μετά και την πρωτοβουλία του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi για μια κοινά αποδεκτή λύση όσον αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές ΔΝΤ – Βερολίνου.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης