Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Ισπανία προηγείται της Ιταλίας στην... έξοδο από την κρίση και υπάρχει λόγος

Bloomberg: Η Ισπανία προηγείται της Ιταλίας στην... έξοδο από την κρίση και υπάρχει λόγος
Τα NPLs «πνίγουν» τους ισολογισμούς των ιταλικών τραπεζών, απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και μετριάζουν την οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας
Η Ιταλία και η Ισπανία, τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αντίστοιχα, έχουν πάρει διαφορετικό δρόμο για να εξέλθουν από τη σοβαρή ύφεση που ακολούθησε την οικονομική κρίση, τονίζει σε δημοσίευμά του το δίκτυο Bloomberg.
Η Ισπανία, που προχώρησε γρήγορα σε εξυγίανση των τραπεζών και σε μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, εμφανίζεται να έχει ένα σαφές προβάδισμα έναντι της Ιταλίας.
Εκεί, σημειώνει το Bloomberg, παλιά ζητήματα αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, που ιστορικά ήταν αργή.
Αναλυτικότερα, «τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου της Ισπανίας ανήκουν στο παρελθόν και η ανάπτυξη της χώρας είναι εύρωστη», ανέφερε ο Mark Dowding, της BlueBay Asset Management, προσθέτοντας πως την ίδια ώρα η Ιταλία αντιμετωπίζει κολλημένο σε υψηλά επίπεδα χρέος, αδύναμη ανάπτυξη και τραπεζικά προβλήματα.



Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) «πνίγουν» τους ισολογισμούς των ιταλικών τραπεζών, απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και μετριάζουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Ενώ ο Renzi έχει ασκήσει πίεση για μεταρρυθμίσεις, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της χώρας, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2014 -από την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας μέχρι τον εξορθολογισμό της δυσκίνητης γραφειοκρατίας της χώρας- οι προσπάθειες του δεν ήταν αρκετές προς το παρόν.
Τώρα, το μέλλον του ως πρωθυπουργός είναι σε κίνδυνο, με το δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση να λειτουργεί, επίσης, ως ψήφος εμπιστοσύνης στην ηγεσία του.
Η κυβέρνηση Rajoy στην Ισπανία επωφελείται από μια σειρά μέτρων που υλοποιήθηκαν νωρίτερα στην κρίση, συμπεριλαμβανομένης μιας αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας το 2012, που έκανε ευκολότερο για τους εργοδότες να απολύουν εργαζόμενους.
Το κρισιμότερο είναι πως η χώρα προχώρησε έγκαιρα σε δράσεις για τις τράπεζές της, χρησιμοποιώντας ένα σχέδιο διάσωσης 41 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών.
Ως αποτελέσματα, τα NPLs έχουν μειωθεί.
Επιπλέον, αρχικά με ώθηση από την αύξηση των εξαγωγών, η εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη έχει «απελευθερώσει» ζήτηση για επενδύσεις και καταναλωτικές δαπάνες.



Αλλά, ακόμα και η Ισπανία αντιμετωπίζει προκλήσεις.
Η ανεργία στη χώρα είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το έλλειμμά και το χρέος της είναι εξαιρετικά υψηλά, με βάση τους κανόνες της Ε.Ε., και οι τρίτες εθνικές εκλογές σε λιγότερο από ένα έτος θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, εκτός αν ο Rajoy καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση έως τα τέλη του Οκτωβρίου.



www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης