Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Οι συμβολαιογράφοι «σώζουν» την πρώτη κατοικία ενώ οι τράπεζες απέχουν από τους πλειστηριασμούς

Οι συμβολαιογράφοι «σώζουν» την πρώτη κατοικία ενώ οι τράπεζες απέχουν από τους πλειστηριασμούς
Δικαστικοί υπάλληλοι εκτιμούν ότι ο κύριος όγκος των διαταγών πληρωμής προέρχεται από τις τράπεζες, οι οποίες στην παρούσα φάση δεν επιδεικνύουν ζήλο
Μακριά μένουν οι τράπεζες από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και γενικότερα από τους πλειστηριασμούς στην περιοχή της Αττικής.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει, με βάση τον αριθμό διαταγών πληρωμών, που έχουν εκδοθεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μόλις 6.000 διαταγές πληρωμών έχουν εκδοθεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών από τις αρχές τους έτους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν ξεπεράσει τις 45.000.
Ο σχετικά χαμηλός αριθμός οφείλεται κυρίως στην πολύμηνη απεργία των δικηγόρων.
Όμως, μετά τη λήξη της δεν υπήρχε προσέλευση δικηγόρων με ανάλογα αιτήματα.
Δικαστικοί υπάλληλοι εκτιμούν ότι ο κύριος όγκος των διαταγών πληρωμής προέρχεται από τις τράπεζες, οι οποίες στην παρούσα φάση δεν επιδεικνύουν ανάλογο ζήλο.
Να σημειωθεί ότι με την έκδοση διαταγής πληρωμής μπορεί ο ενδιαφερόμενος να προχωρήσει στα επόμενα στάδια, που είναι η υποθήκη του ακινήτου και στη συνέχεια να ζητήσει να ανοίξει η διαδικασία του πλειστηριασμού ακινήτου.
Η στάση αναμονής των τραπεζών δικαιολογείται και από τη νέα διαδικασία προτίμησης που φέρνει πρώτες τις τράπεζες και ακολουθούν το Δημόσιο και άλλοι που έχουν απαιτήσεις από τον οφειλέτη.
Αντίθετα, στο Ειρηνοδικείο Αθηνών οι διαταγές πληρωμών ξεπερνούν τις 40.000.
Οι απαιτήσεις ανέρχονται μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ και στην περίπτωση που οι οφειλές από μισθώματα είναι κάτω από 600 ευρώ.
Ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, ο επισπεύδων που διεκδίκησε την έκδοση διαταγής πληρωμής νομιμοποιείται να βγάλει ακίνητο στο σφυρί, στην περίπτωση που ο οφειλέτης είναι κάτοχος ακινήτου.
Όμως το κύμα πλειστηριασμών προέρχεται κυρίως από το Δημόσιο (Ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία), καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες, όταν εξαντλήσουν όλα τα εισπρακτικά μέτρα, τα οποία όμως δεν αποδίδουν, καταφεύγουν στο τελευταίο μέτρο, που είναι ο πλειστηριασμός ακινήτου, ακόμη κι αν πρόκειται για πρώτη κατοικία.
Στην περίπτωση, όμως, που το ακίνητο είναι υποθηκευμένο σε τράπεζα ο επισπεύδων που θα είναι το Δημόσιο δεν θα πάρει τα οφειλόμενα διότι θα προηγηθεί η τράπεζα.
Στο μεταξύ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει δεσμευθεί να φέρει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με σκοπό να προστατευθεί η πρώτη κατοικία.
Το σχέδιο είναι στο στάδιο της επεξεργασίας και των πληροφοριών.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών λένε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία με σκοπό θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη.
Όμως, η προστασία των πολιτών έρχεται από το Σύλλογο Συμβολαιογράφων Αθηνών και το αρμόδιο Όργανο Συντονιστικής Επιτροπής που αποφάσισε την συνέχιση της αποχής από τους πλειστηριασμούς αναμένοντας όμως τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Ωστόσο, δεν μπορούν να αναβληθούν οι πλειστηριασμοί για τις περιπτώσεις εκείνες που ο επισπεύδων αφορά αστικές υποθέσεις.
Το Συντονιστικό Όργανο των Συμβολαιογράφων αποφάσισε σε περιπτώσεις που δεν αφορούν πρώτη κατοικία να εκχωρείται άδεια για να υλοποιηθεί η διαδικασία.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης