Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε δύσκολη θέση το Μαξίμου, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο - Αναζητά τρόπο διαφυγής

Σε δύσκολη θέση το Μαξίμου, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο - Αναζητά τρόπο διαφυγής
Στάση αναμονής από την κυβέρνηση έως την απόφαση του ΣτΕ - Μέχρι τότε θα συνεχίσει το σκληρό πολιτικό και επικοινωνιακό «πρέσινγκ» στη ΝΔ
Με την κυβέρνηση να δέχεται σκληρή κριτική, για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της αδειοδότησης των καναλιών, και να κατηγορείται, από την Αντιπολίτευση και τις Δικαστικές Ενώσεις, ότι παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν διέξοδο για να βγουν από τη «δύσκολη θέση», με όσο το δυνατόν λιγότερο πολιτικό και επικοινωνιακό κόστος.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει παραδεκτές τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών για τον τρόπο αδειοδότησης των καναλιών και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία 16 ψήφων υπέρ έναντι 9 κατά, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο κυβερνητικό επιτελείο είναι διάχυτη η ανησυχία για το πώς θα χειριστούν το ζήτημα αν το ΣτΕ, το οποίο θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα (24/10) και θα επαναλάβει τη συνεδρίασή του την ερχόμενη Τετάρτη αποφανθεί ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή εξηγούσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου θα εστιάσουν αρχικά στο σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου, αν δηλαδή το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει τον νόμο αντισυνταγματικό, αν οι άδειες έπρεπε ή όχι να περιοριστούν στον αριθμό των τεσσάρων, αν η τιμή της εκκίνηση ήταν ορθή και αν η αδειοδότηση των καναλιών ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο ακόμα δεν έχει συσταθεί, ή αν είχε τη δυνατότητα η κυβέρνηση να νομοθετήσει.
Στη βάση των όσων θα αποφασίσει το ΣτΕ, η κυβέρνηση θα χαράξει τις επόμενες κινήσεις της και αν χρειαστεί θα νομοθετήσει εκ νέου. Όσο για την… τύχη της τροπολογίας, που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Παρασκευής και αποσύρθηκε λίγη ώρα αργότερα και η οποία προέβλεπε το κλείσιμο των μη αδειοδοτημένων καναλιών σε πέντε ημέρες, αυτή παραμένει πάνω στο τραπέζι.
Η κυβέρνηση δε θα προχωρήσει σε κάποιον αιφνιδιασμό, όπως χαρακτηριστικά λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να κάνει και πίσω, εξαντλώντας όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που της δίδονται από το Σύνταγμα και τους νόμους.
«Η τροπολογία είναι όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ξεκαθαρίζοντας πως η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας. Μάλιστα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν σαφής, σημειώνοντας ότι όποιος δεν έχει άδεια δε θα μπορεί να εκπέμπει από το φάσμα των δημοσίων συχνοτήτων, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να εκπέμψει το σήμα του με άλλο τρόπο, όπως για παράδειγμα μέσα από μια συνδρομητική πλατφόρμα.
Πάντως, ο Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του, αλλά και άλλοι συνεργάτες του πρωθυπουργού, σημειώνουν ότι προτού η κυβέρνηση προχωρήσει σε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία θα επιδιώξει τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις.
«Εμείς θα περιμένουμε με σύνεση και με ηρεμία να δούμε τι θα αποφασίσει το ΣτΕ και από εκεί και πέρα έχουμε μία εντολή που έχει δύο πτυχές, η πρώτη είναι να βγάλουμε την κοινωνία όρθια από την κρίση και η δεύτερη να δώσουμε μία μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.
Σε κάθε περίπτωση, ο ένας μετά τον άλλο τα κυβερνητικά στελέχη στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη δημοσιοποίηση του ονόματος Ανώτατου Δικαστικού Λειτουργού, μέλους του ΣτΕ, από την εφημερίδα «ΑΥΓΗ», με αφορμή την εντολή να διεξαχθεί έρευνα για την διαρροή του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου.
Όπως και αν έχει, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό της κυβέρνησης από τις καταιγιστικές εξελίξεις, κυρίως σε δικαστικό επίπεδο, η απόφαση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να βγει πρώτα η απόφαση του δικαστηρίου και αναλόγως να κινηθούν.
Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα συνεχίσει το σκληρό πολιτικό και επικοινωνιακό «πρέσινγκ» στη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγορεί ότι παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης και παράλληλα «τορπιλίζει» τη διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ.
Χαρακτηριστική του συγκρουσιακού κλίματος που διαμορφώνεται είναι και η ανακοίνωση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, η οποία έκανε λόγω για «μπούλινγκ» της Ν.Δ. σε βάρος της δικαιοσύνης και των λειτουργών της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης