Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλεξιάδης (αναπλ. ΥΠΟΙΚ): Ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων δεν θα τεθεί σε ισχύ το 2017

Αλεξιάδης (αναπλ. ΥΠΟΙΚ): Ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων δεν θα τεθεί σε ισχύ το 2017
«Όταν αυξάνεις τη φορολογία το μόνο που επιτυγχάνεις είναι χάνεις έσοδα, τα οποία μειώνονται δραματικά εξαιτίας της αύξησης των συντελεστών», είπε ο αναπληρωτής υπουργός 
Δεν θα εφαρμοσθεί ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα το 2017, διότι δεν υπάρχει ο αναγκαίος μηχανισμός υλοποίησής τους.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο αναπληρωτής Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο συνέδριο Prodexpo.
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε γενικότερα στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, όπως σημείωσε, «δεν είναι επιθυμητή αλλά μας επιβλήθηκε διότι παραλάβαμε μια χώρα υπό κατάρρευση και στην ουσία υλοποιούμε το νόμο 4335 που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015».
Ο ίδιος απέφυγε να πει τη λέξη Μνημόνιο, ενώ συνεχίζοντας την τοποθέτηση του έκανε λόγο για αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και του κεφαλαίου από το νέο έτος, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης είπε ότι «η πρόθεση τη κυβέρνησης είναι να αλλάξουμε το μείγμα της φορολογικής πολιτικής, όταν η χώρα βγει από την επιτροπεία που βρίσκεται σήμερα».
Ωστόσο, το ακροατήριο έμεινε ικανοποιημένο όταν άκουσε τον αρμόδιο υπουργό να λέει ότι «όταν αυξάνεις τη φορολογία το μόνο που επιτυγχάνεις είναι χάνεις έσοδα, τα οποία μειώνονται δραματικά εξαιτίας της αύξησης των συντελεστών».
Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη βαριά φορολογία που έχει επιβληθεί στα καπνικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα για το κράτος και την ίδια στιγμή να ενισχύεται το λαθρεμπόριο.
Επίσης, έκανε λόγο για τη φορολογία των ναυτιλιακών εταιρειών η οποία, στην περίπτωση που αλλάξει θα τις καταστήσει με ανταγωνιστικές και θα αναζητήσει άλλη φορολογική στέγη.
Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειώσει τη φορολογία, όπως και τον ΕΝΦΙΑ.
Υποστήριξε ότι πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων.
Τόνισε ότι θέλουμε τα κέρδη, όπως και οι ζημιές των εταιρειών, να εμφανίζονται στην Ελλάδα και «όχι να έχουμε, όπως συμβαίνει, σήμερα επιχειρήσεις πτωχυμένες με απλήρωτους εργαζόμενους και τα κέρδη να βρίσκονται στο εξωτερικό».
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι στις λίστες των φοροφυγάδων που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται ονόματα επιχειρηματιών με υψηλές καταθέσεις σ το εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα έχουν αφήσει πίσω τους κατεστραμμένες επιχειρήσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε σε φαινόμενα όπως υπουργοί Οικονομιών γειτονικών χωρών προσελκύσουν Έλληνες επιχειρηματίες χάρη στους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.
Νωρίτερα στο βήμα του συνεδρίου ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Πανγαία, κ. Άρης Καρυτινός, ο οποίος ανέλυσε ότι ο πρόσφατος φόρος που μπήκε στις εταιρείες ΑΕΕΑΠ τίναξαν στον αέρα το μοντέλο διαχείρισης ακίνητης περιούσιας.
Από ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς εισήλθαμε σε ένα φορομπηχτικό καθεστώς το οποίο αποτρέπει τη προσέκλυση επενδυτών.
Ο αναπληρωτής υπουργός αναγνώρισε ότι στην παρούσα φάση επιλέγει το λιγότερο κακό αναφερόμενος στη φορολόγηση των ΑΕΕΑΠ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης