Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Κίτρινες κάρτες» για καθυστερήσεις έβγαλαν τα τεχνικά κλιμάκια στο Υπουργείο Εργασίας

«Κίτρινες κάρτες» για καθυστερήσεις έβγαλαν τα τεχνικά κλιμάκια στο Υπουργείο Εργασίας
Τα κλιμάκια πιστεύουν ότι οι συνεπείς επαγγελματίες θα δυσανασχετήσουν και οι οφειλέτες θα βρουν πάτημα να μην πληρώνουν 
Καμία σύνταξη δεν έχει απονεμηθεί από το Μάιο που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας, αφού οι υπάλληλοι δεν έχουν λάβει οδηγίες μέσω ερμηνευτικών εγκυκλίων.
Τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα έβγαλαν «κίτρινες κάρτες» στην ηγεσία του Υπουργείου, παρατηρώντας ότι δεν έχει εκδώσει ακόμη εγκυκλίους για
α) τον υπολογισμό των κύριων συντάξεων βάσει του νέου νόμου
β) την εφαρμογή του νέου συστήματος καταβολής εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες
γ) για τον επαναυπολογισμό των κύριων συντάξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες που έχουν αναλάβει τον επαναυπολογισμό δεν έχουν ακόμα φιξάρει τον μαθηματικό τύπο βάσει του οποίου θα επαναυπολογίζονται οι κύριες συντάξεις.
Υπενθυμίζουμε ότι το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται από το νόμο ορίζει ότι έως την 30η Σεπτεμβρίου 2016, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 10% των συντάξεων και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 31η Δεκεμβρίου 2016.
Αντίστοιχα, έως την 31η Δεκεμβρίου 2016, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 40% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 31η Μαρτίου 2017.
Εμπόδια συναντά η ελληνική πλευρά και στην προσπάθειά της να πείσει τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να εγκρίνουν το πάγωμα οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Το θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα καθώς οι δανειστές ζήτησαν περισσότερα οικονομικά στοιχεία, «κολλάει» στον ηθικό κίνδυνο (moral hazard) που «εγκυμονεί» η ελληνική πρόταση.
Δηλαδή, τα κλιμάκια πιστεύουν ότι οι συνεπείς επαγγελματίες θα δυσανασχετήσουν και οι οφειλέτες θα βρουν πάτημα να μην πληρώνουν προσδοκώντας ότι στο τέλος θα διασωθούν μέσω νέου παγώματος και ρύθμισης των οφειλών τους.
Υπενθυμίζουμε ότι το σχέδιο προβλέπει πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα δημιουργηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Προϋπόθεση για το πάγωμα είναι η εμπρόθεσμη καταβολή των τρεχουσών εισφορών η οποία θα εξασφαλίζει στον οφειλέτη ασφαλιστική ενημερότητα.
Η ενημερότητα θα είναι μικρής διάρκειας ( ίσως δίμηνη) ώστε να ελέγχεται αν καταβάλλονται χωρίς καθυστέρηση οι τρέχουσες εισφορές.
Οι οφειλές δε θα διαγραφούν αλλά θα παραμείνουν στο σημερινό τους ύψος μέχρι το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το Δεκέμβριο του 2018.
Σε δεύτερο χρόνο θα συζητηθεί νέα ρύθμιση των παγωμένων οφειλών.
Αντίθετα, θετικά βλέπουν τα τεχνικά κλιμάκια την ελληνική πρόταση για δημιουργία επαγγελματικών ταμείων επικούρησης και εφάπαξ στους κλάδους των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) προκειμένου να ελαφρυνθούν από την υπέρμετρη επιβάρυνση που επιφέρει το νέο σύστημα εισφορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης