Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιμένει ο Schaeuble: Οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όχι ελάφρυνση χρέους, χρειάζεται η Ελλάδα

Επιμένει ο Schaeuble: Οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όχι ελάφρυνση χρέους, χρειάζεται η Ελλάδα
«Δεν καταλαβαίνουν πως το πρόβλημα της Ελλάδα δεν είναι το ύψος του χρέους της, αλλά το πρόβλημα η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η ανικανότητά της να δημιουργήσει μια [λειτουργική] διοίκηση», είπε ο Γερμανός υπουργός
Στην εκτίμηση πως η υπερχρεωμένη Ελλάδα χρειάζεται οικονομικές μεταρρυθμίσεις, και όχι ελάφρυνση του χρέους, επιμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η όποια ελάφρυνση του χρέους θα μειώσει την επείγουσα ανάγκη βούλησης για μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
Τα σχόλιά του, που μεταδίδει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, αποτελούν σημάδι πως η Γερμανία θα επιμείνει στην σκληρή γραμμή της ενάντια στην Ελλάδα.
«Δεν καταλαβαίνουν πως το πρόβλημα της Ελλάδα δεν είναι το ύψος του χρέους της, αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η ανικανότητά της να δημιουργήσει μια [λειτουργική] διοίκηση», φέρεται ειπών, συγκεκριμένα, σε εκδήλωση για την παρουσίαση ενός βιβλίου, σήμερα Πέμπτη 20 Οκτωβρίου.
«Όλοι προσποιούνται, λες και κάποια ελάφρυνση του χρέους θα έκανε οτιδήποτε για την Ελλάδα καλύτερο. Το μόνο πράγμα που θα άλλαζε είναι ότι θα ήταν να ποδοπατηθεί ακόμα περισσότερο η όποια επιθυμία για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων», προσέθεσε ο Γερμανός υπουργός.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το ΔΝΤ άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι πιθανό να συνταχθεί σύντομα με την Ευρώπη για περισσότερη αναχρηματοδότηση της υπερχρεωμένης Ελλάδας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην επιστρέψει και καθόλου.
Το Ταμείο υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους στην Αθήνα για να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα στην Ελλάδα.
Από τον Ιούλιο του 2015, η Ελλάδα στηρίζεται στη χρηματοδότηση από την υπόλοιπη ευρωζώνη, ενώ η συμμετοχή του ΔΝΤ ως δανειστής έχει παγώσει, επειδή το Ταμείο πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και απαιτείται ανακούφιση μεγάλης κλίμακας.
Η Γερμανία έχει ασκήσει σκληρές πιέσεις στο ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, με την κυβέρνηση της χώρας να χαρακτηρίζει «ζωτικής σημασίας» αυτή τη συμμετοχή, αλλά το ΔΝΤ να επιμένει σε πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, σημειώνει η WSJ.
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του Schaeuble έγιναν μόλις μία ημέρα, προτού ο Ελλήνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, στις Βρυξέλλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης