Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Κλείδωσε» το χρονοδιάγραμμα της 2ης αξιολόγησης – Αρχίζουν οι συζητήσεις στα «καυτά» θέματα

tags :
«Κλείδωσε» το χρονοδιάγραμμα της 2ης αξιολόγησης – Αρχίζουν οι συζητήσεις στα «καυτά» θέματα
Στόχος της κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 
Το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης που θα ξεκλειδώσει τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρέθηκε σήμερα 23 Οκτωβρίου του 2016 στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου έτσι ώστε μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και για το ζήτημα της συμμετοχής ή όχι του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ε.Τσακαλώτου, Οικονομίας Γ. Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε επίπεδο προαπαιτουμένων και επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του προκαθορισμένου χρόνου.
Ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη το βράδυ 27 Οκτωβρίου , οι οποίοι θα αναχωρήσουν από την Αθήνα την επομένη της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, για να δώσουν στίγμα των μέχρι τότε διαβουλεύσεων στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου και να επανέλθουν αμέσως μετά.
Για την ώρα ο πυρετός των διαβουλεύσεων καλά κρατεί.
Πρώτος τον χορό άνοιξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος επιβεβαίωσε στους θεσμούς την δέσμευση του ότι τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών θα έχουν αλλάξει έως το τέλος Οκτωβρίου.
Επίσης ανέφερε πως μετά το β' τρίμηνο πάνε καλύτερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs).
Ακολούθησε αμέσως μετά η συνάντηση των επιτελών του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φραντσέσκο Ντρούντι και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Νικόλα Τζαμαριόλι και του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου όπου καθορίστηκε το χρονολόγιο των διαπραγματεύσεων.
Και ακολουθεί πάλι το «ραντεβού» του οικονομικού επιτελείου Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκης στο οποίο θα μετέχει επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής αλλά και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και του ΤΧΣ για το θέμα του εξωδικαστικού διακανονισμού.
Τη «σκυτάλη» παίρνει αμέσως μετά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης για τα φορολογικά. Στην ατζέντα του κ. Αλεξιάδη βρίσκονται : ο ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αλλά και τα δύο νομοσχέδια για το «πλαστικό» και το «μαύρο» χρήμα.
Και έπεται ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος για το καυτό θέμα των εργασιακών καθώς η κυβέρνηση καλείται να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές ως προς το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, θίγοντας κρίσιμα ζητήματα, όπως ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προχωρήσει στη νομοθέτηση του νέου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης