Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ανοίγουν τον δρόμο στον Rajoy για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία

Bloomberg: Ανοίγουν τον δρόμο στον Rajoy για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία
Οι Σοσιαλιστές θα απέχουν από την ψήφο εμπιστοσύνης
Η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας αποφάσισε να κάνει στην άκρη και να αφήσει μία δεύτερη θητεία στον Mariano Rajoy, βάζοντας τέλος σε μία 10μηνη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, όπως γράφει το Bloomberg.
Η ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος αποφάσισε την Κυριακή 24/10 ότι οι 85 Σοσιαλιστές βουλευτές θα επιτρέψουν στον Rajoy να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας κατά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, όπως ανέφερε στην τηλεόραση ο ηγέτης τους Javier Fernadez.
Συγκεκριμένα, όλοι οι βουλευτές του PSOE θα απέχουν από τη δεύτερη ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα, όπως αποκάλυψε ο Fernadez.
Με την αποχή, ο Rajoy θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει μία κυβέρνηση, έτσι ώστε να διατηρήσει τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης και να μειώσει την ανεργία κάτω από το 20%.
Αξιωματούχοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος εκτίμησαν ότι η αποχή είναι η λιγότερο κακή επιλογή που έχουν.
Δεν θέλουν να έχουν την τύχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς τα ποσοστά τους έχουν πέσει σε ιστορικό χαμηλό στις τελευταίες εκλογές προς όφελος των Podemos.
To ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική σκηνή για δεκαετίες, αλλά εξαϋλώθηκε από τον σύμμαχο των Podemos, τον ΣΥΡΙΖΑ που το κατηγόρησε για την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας.
Οι Σοσιαλιστές της Ισπανίας έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη στήριξη του Rajoy, κάτι που θα υπονόμευε την αξιοπιστία τους ή, να προκαλέσουν νέες εκλογές, ενώ το κόμμα είναι σε περίοδο ανασύνταξης μετά την αλλαγή της ηγεσίας του.
Σε περίπτωση νέων εκλογών οι Podemos θα ξεπερνούσαν το PSOE και θα γίνονταν ο βασικός αντίπαλος του Rajoy, σύμφωνα με όσα έχουν δείξει οι δημοσκοπήσεις.
Κάπως έτσι τα 139 μέλη της επιτροπής του σοσιαλιστικού κόμματος ψήφισαν υπέρ της αποχής, ενώ 96 τάχθηκαν κατά.
Αν και σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία οι κυβερνητικοί συνασπισμοί είναι συνηθισμένο φαινόμενο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην Ισπανία που υπάρχουν ακόμα τα κατάλοιπα του εμφυλίου του 1930.
Οι Σοσιαλιστές είχαν μπλοκάρει τις προσπάθειες του Rajoy να σχηματίσει κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2016, αλλά με τις δημοσκοπήσεις να τους φέρνουν στο 18% έναντι 22% των Podemos, τα δεδομένα άλλαξαν.
"Η επιλογή να πάμε σε τρίτες εκλογές όταν έχουμε καταλήξει χωρίς έναν φυσικό υποψήφιο και με τους διαχωρισμούς που υπάρχουν στο κόμμα δεν υπάρχει" είπε ο βουλευτής των Σοσιαλιστών Ignacio Sanchez Amor.
"To λάθος μας ήταν ότι αφήσαμε πολλούς βουλευτές μας να πιστεύουν ότι υπάρχει εναλλακτική στον Rajoy".
To Λαϊκό Κόμμα του Rajoy απέτυχε να εξασφαλίσει διευρυμένη πλειοψηφία στην πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή των 350 εδρών.
Στη δεύτερη ψηφοφορία χρειάζεται, όμως, απλή πλειοψηφία, δηλαδή, 170 έδρες, αρκεί να απέχουν 11 βουλευτές των Σοσιαλιστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης