Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αμφισβητούν τους στόχους του προϋπολογισμού 2017 οι δανειστές - Προς νέα μέτρα αν δεν γεφυρωθεί το χάσμα

Αμφισβητούν τους στόχους του προϋπολογισμού 2017 οι δανειστές - Προς νέα μέτρα αν δεν γεφυρωθεί το χάσμα
Τη «σκυτάλη» παίρνουν σήμερα τα δημοσιονομικά με πρώτο θέμα σε αυτή την «ατζέντα» να είναι το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα
(upd) Επιφυλάξεις ως προς την επίτευξη των στόχων του που προβλέπει το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού για το 2017, διατύπωσαν οι δανειστές, ζητώντας από την κυβέρνηση να τους επανεξετάσει, έτσι ώστε να μην απειληθεί το πλεόνασμα, ο πήχης του οποίου για το νέο έτος έχει τοποθετηθεί στο 1,75%.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν και νέα μέτρα, στην περίπτωση που οι θεσμοί, μετά τις ανταλλαγές στοιχείων που θα κάνουν με την Ελλάδα, διαπιστώσουν 'οτι αυτά δεν επαρκούν.
Το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να περιγράψει πιο κομψά στην ανακοίνωσή του ως εξής:
«Aνταλλάχτηκαν απόψεις αναφορικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης.
Συμφωνήθηκε, από κοινού, να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων».

Κυβερνητικές πηγές: Δεν τέθηκε ζήτημα νέων μέτρων

Στη διαβεβαίωση ότι στη συνάντηση των κκ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των Θεσμών δεν τέθηκε ζήτημα νέων μέτρων προχώρησε πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν αμφισβητήθηκαν οι στόχοι του προγράμματος για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της διετίας 2016-2017.
Όπως δήλωσε η ίδια πηγή, αντικείμενο των διαβουλεύσεων ήταν η αξιολόγηση της επίτευξης του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2016, αλλά και οι τρόποι υλοποίησης των στόχων του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017.
Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων εξετάστηκαν θέματα που αφορούν:
* την αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 στο 0,2% του ΑΕΠ έναντι αρχικής πρόβλεψης 0,7%.
* την εξοικονόμηση δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018.
Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισήμαναν παράλληλα, ότι η κυβέρνηση διαθέτει ένα «μαξιλάρι» άνω των 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τυχόν αναθεωρήσεις. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να περιορίσει στο 1,75% του ΑΕΠ τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 έναντι 1,8% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο - γεγονός που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ.
Επίσης, δύναται να κατευθύνει δαπάνες 300 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στο προσχέδιο για Πρόνοια, Υγεία και Παιδεία προκειμένου να διατεθούν για τη χρηματοδότηση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Κυβέρνηση και θεσμοί μπορεί να βρήκαν κοινό σημείο στο χρονοδιάγραμμα της δεύτερης αξιολόγησης για μια συνολική συμφωνία ώς τα Χριστούγεννα,  όμως δεν συνέβη το ίδιο και με τα προαπαιτούμενα ενώ στην «ατζέντα» μπαίνουν σήμερα τα δημοσιονομικά και το νέο Μεσοπρόθεσμο.       

Μόνο τυχαία δεν ήταν τα προσκόμματα που έβαλαν οι θεσμοί με το «καλημέρα» του ελέγχου στα εξής δύο ζητήματα: τον ειδικό «ακατάσχετο» λογαριασμό των επιχειρήσεων και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.        
Οι αυστηρότερες προϋποθέσεις που ζήτησαν  οι θεσμοί για την υπαγωγή των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στις δυνατότητες του Δημοσίου να διαγράφει χρέη σε ιδιώτες, ήρθαν να ταράξουν τα νερά της διαπραγμάτευσης.     
Παρά το γεγονός πως υπάρχει ήδη «συμφωνία επί της αρχής» στο θεσμικό πλαίσιο, που για τα επόμενα δύο χρόνια θα αποτελέσει ευκαιρία επιβίωσης αλλά και κερκόπορτα σε μαζικές χρεοκοπίες για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να «γεφυρώσουν» το χάσμα ως προς το είδος των κριτηρίων που θα ισχύσουν.
Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον «ακατάσχετο» λογαριασμό.
Το οικονομικό επιτελείο προσήλθε στη συνάντηση με την πρόταση ο λογαριασμός αυτός να μετονομαστεί σε «προστατευμένος». 
Φυσικά η διαφωνία δεν έγκειται στο «όνομα» του λογαριασμού αλλά στο ποσό που θα μπορεί να κατασχεθεί.
Το αρχικό σχέδιο που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση στους δανειστές προέβλεπε προστασία για το 100% των χρημάτων που θα πιστώνονται σε αυτόν τον λογαριασμό, τον οποίο μία επιχείρηση θα μπορεί να τον δηλώνει ως «ακατάσχετο».

Το μέτρο δεν άρεσε από την αρχή στους εκπροσώπους των θεσμών, θεωρώντας ότι πρόκειται για μία χαριστική ρύθμιση η οποία έρχεται σε μια στιγμή που οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» κινούνται αυξητικά, οπότε θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία να κατάσχουν χρήματα και από αυτόν τον λογαριασμό.
Προκειμένου να μην «ναυαγήσει» η εξαγγελία του Πρωθυπουργού από την ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοίμασε νέα βελτιωμένη πρόταση που προβλέπει μικρότερο εύρος προστασίας των χρημάτων που θα εισρέουν σε  αυτόν τον λογαριασμό.
Για παράδειγμα, εάν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν για  το 50% ή το 60% των χρημάτων που θα βρίσκεται μέσα στον λογαριασμό μετά την κάλυψη των υποχρεώσεων ( οφειλές σε Εφορία, Ασφαλιστικά ταμεία, Τράπεζες, ΔΕΚΟ και έξοδα μισθοδοσίας) το υπόλοιπο 40% ή 50% αυτού του ποσού θα είναι εκτεθειμένο προς κατάσχεση. Το οικονομικό επιτελείο αναμένει την απάντηση των δανειστών επί της νέας πρότασης.
Στην χθεσινή συνάντηση με τους με τους Ντέκλαν Κοστέλο ( Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζαμαριόλι (ESM) Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ),  όπου καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα  των διαπραγματεύσεων συζητήθηκαν - χωρίς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη - ακόμη: η εισπραξιμότητα των φόρων, το νομοσχέδιο για το «πλαστικό χρήμα» και το επιχειρησιακό σχέδιο για την μετεξέλιξη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων  σε νέα ανεξάρτητη Αρχή.
Τη «σκυτάλη» παίρνουν σήμερα τα δημοσιονομικά με πρώτο θέμα σε αυτή την «ατζέντα» να είναι το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα κάνουν μία νέα προσπάθεια προκειμένου να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2019 και στο 2% του ΑΕΠ για το 2020, από 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου του 2015.
Η Αθήνα έχει από το 2015 να «φτιάξει» νέο Μεσοπρόθεσμο.
Εφόσον δεν γίνει αυτό φέτος και γίνει του χρόνου τότε το νέο πρόγραμμα θα εκτίνεται έως το 2021.
Θα αφορά δηλαδή την τετραετία 2018-2021 και όχι τα έτη 2017-2020 που προβλέπει το υφιστάμενο σχέδιο.
Ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.
Το κουαρτέτο θα επανέλθει μετά το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου θα μείνει μέχρι το Euro Working Group που θα συνεδριάσει στα τέλη του ίδιου μήνα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχει κλείσει η β΄ αξιολόγηση και ξεκινήσει  η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ορίζοντας για μία συνολική συμφωνία είναι τα Χριστούγεννα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης