Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτικό «σοκ» στη Λιθουανία: 1ο στις εκλογές άγνωστο κόμμα διαμαρτυρίας κατά της μετανάστευσης

Πολιτικό «σοκ» στη Λιθουανία: 1ο στις εκλογές άγνωστο κόμμα διαμαρτυρίας κατά της μετανάστευσης
Επικεφαλής της «Ένωσης Αγροτών και Πρασίνων» είναι ο εκατομμυριούχος αγρότης και μεγαλο-ιδιοκτήτης γης, Ramunas Karbauskis, ο οποίος δεν αποκλείει τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης με συμμετοχή όλων των κομμάτων
Με προτεραιότητα την ανάσχεση της κρίσης «διαρροής εγκεφάλων» - υψηλά κατηρτισμένων νέων ανθρώπων που μεταναστεύουν για μια καλύτερη μοίρα - κατέλαβε την πρώτη θέση των γενικών εκλογών της Λιθουανίας το σχεδόν άγνωστο (με μόλις έναν βουλευτή μέχρι πρότινος) κεντροδεξιό κόμμα διαμαρτυρίας «Ένωση Αγροτών και Πρασίνων».
Το αποτέλεσμα των εκλογών που ανακοινώθηκε σήμερα Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016 προκάλεσε σοκ στην κοινωνία της Λιθουανίας, καθώς τώρα η «Ένωση» είναι το κόμμα που θα κυβερνήσει τη χώρα - έχοντας κερδίσει τις 54 από τις 141 έδρες της Βουλής της χώρας - μέσω κυβέρνησης συνασπισμού.
Η μετανάστευση νέων Λιθουανών στο εξωτερικό αποτελεί μάστιγα για τη χώρα, που είδε τον πληθυσμό της να μειώνεται σε λιγότερο από 2,6 εκατ. ανθρώπους έναντι 3 εκατ. ανθρώπων προ 12ετίας, καθώς οι Λιθουανοί μεταναστεύουν μαζικά σε αναζήτηση μιας καλύτερης μοίρας, με κίνητρο τους υψηλότερους μισθούς στο εξωτερικό.
Από το 2004 που η Λιθουανία κατέστη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περισσότεροι από 370 χιλ. Λιθουανοί μετοίκησαν εκτός των συνόρων της χώρας τους - εκ των οποίων 150 χιλ. κατευθύνθηκαν στη Βρετανία - οδηγώντας στην ταχύτερη μείωση πληθυσμού στην Ε.Ε. των 28.
Ακόμα και πριν την είσοδο στην Ε.Ε., οι Λιθουανοί μετανάστευαν μαζικά, όπως καταδεικνύει η μείωση του πληθυσμού της χώρας κατά 800 χιλ. ανθρώπους από το 1990 μέχρι σήμερα.
Η «Ένωση» εξελέγη με σύνθημα την αλλαγή, τη δημιουργία μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης με στόχο την τόνωσης της ασθενούς οικονομίας της Λιθουανίας, αλλά και τη συγκράτηση των νέων Λιθουανών στη χώρα τους.
Το κόμμα θα επιχειρήσει να ανασχέσει το κύμα μετανάστευσης μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της βελτίωσης των όρων προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη Λιθουανία, της διευκόλυνσης των προσλήψεων και των απολύσεων, αλλά και της στεγαστικής συνδρομής σε νέα ζευγάρια.
Επικεφαλής της «Ένωσης Αγροτών και Πρασίνων» είναι ο εκατομμυριούχος αγρότης και μεγαλο-ιδιοκτήτης γης, Ramunas Karbauskis, ο οποίος δεν αποκλείει τη δημιουργία μιας οικουμενικής κυβέρνησης με συμμετοχή όλων των κομμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης