Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το απαράδεκτο σήριαλ επαναλαμβάνεται - Δεν επαρκούν τα 2,6 δισ μέτρα για το 2017, θέλουν νέα λιτότητα οι δανειστές

Το απαράδεκτο σήριαλ επαναλαμβάνεται - Δεν επαρκούν τα 2,6 δισ μέτρα για το 2017, θέλουν νέα λιτότητα οι δανειστές
Από το αφορολόγητο ξεκινούν τα νέα μέτρα…
Λίγα βρίσκουν οι δανειστές τα μέτρα των 2,6 δισ. ευρώ που επιστρατεύονται για το πλεόνασμα του 2017, ο «πήχης» για το οποίο έχει τοποθετηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση αυτού του «λογαριασμού».
Στην «πρώτη γραμμή» βρίσκεται το αφορολόγητο ποσό με τους επικεφαλής να «ανοίγουν» θέμα περαιτέρω μείωσης στα 5.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες για τη χρηματοδότηση του εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης.
Τα προβλέπει, άλλωστε, και το τεχνικό κείμενο της συμφωνίας που ψήφισε πέρυσι το καλοκαίρι η ελληνική Βουλή.
Η ακριβής διατύπωση στο τρίτο μνημόνιο έχει ως εξής:
«Οι αρχές δεσμεύονται να λάβουν περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα τον Οκτώβριο του 2016, αν κριθούν αναγκαία για να διασφαλιστούν οι στόχοι του 2017 και του 2018.
Τα εν λόγω μέτρα θα περιλαμβάνουν τις αμυντικές δαπάνες, την προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και το πάγωμα των υποχρεωτικών δαπανών».
Με την υπογραφή της κυβέρνησης στην… τσέπη τους, οι δανειστές δεν ζήτησαν τίποτα περισσότερο από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσκαλώτο, από το να εφαρμόσει το μνημόνιο. Μόνο έτσι θα προχωρήσει η αξιολόγηση και ενδεχομένως οι αποφάσεις για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους που για την ώρα η Αθήνα αδυνατεί να τις δει ακόμη και με κιάλια…
Η αλήθεια είναι ότι η χθεσινή διαπραγμάτευση για τα δημοσιονομικά, στην οποία παρευρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, πήρε άσχημη τροπή για την ελληνική πλευρά.
Ολα ξεκίνησαν μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015, το οποίο από 0,7% του ΑΕΠ (εκτίμηση Απριλίου 2016) προσγειώθηκε στο 0,2% του ΑΕΠ, βάζοντας έτσι σε νέες περιπέτειες την κυβέρνηση. Και οι οποίες δεν άργησαν να φανούν.
Παρά το γεγονός ότι ακόμη και μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση το ποσοστό αυτό υπερκαλύπτει τον στόχο του προγράμματος για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ, το κουαρτέτο υποστηρίζει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016. Το μέγεθος της επίπτωσης είναι αυτό που επιχειρείται να μετρηθεί τώρα.
Τούτο θα μεταβάλει και τους στόχους του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017, που χθες ακυρώθηκε από την Ντέλια Βελκουλέσκου και τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής τρόικας.
Στην ίδια συνάντηση εξετάστηκε το θέμα της εξοικονόμησης δαπανών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κατά 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018, καθώς και η πορεία αύξησης των δημοσίων εσόδων, τα οποία εμφανίζουν υπεραπόδοση -1,48 δισ. ευρώ η υπέρβαση στα καθαρά έσοδα του τακτικού- διευκολύνοντας τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου τόσο σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού όσο και του 2017.
Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις διαβεβαίωνε χθες ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα νέων μέτρων, ενώ δεν διακυβεύονται οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016 και του 2017.
Όπως διευκρίνιζε αρμόδια πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει ένα μαξιλάρι άνω των 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τυχόν αναθεωρήσεις.
Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να περιορίσει στο 1,75% του ΑΕΠ τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017, που είναι και στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, έναντι 1,8% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο, γεγονός που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ.
Επίσης, μπορεί να κατευθύνει δαπάνες 300 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στο προσχέδιο για Πρόνοια, Υγεία και Παιδεία προκειμένου να διατεθούν για τη χρηματοδότηση του εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η σκοπιμότητα των 5000 ευρώ για το αφορολόγητο

Μπορεί, επίσης, σύμφωνα με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζαμαριόλι (ESM) και την Παγκόσμια Τράπεζα που λειτούργησε σαν λαγός να γίνει και το άλλο: να «ψαλιδιστεί» στα 5.000 ευρώ το αφορολόγητο ποσό (από 8.636 ευρώ έως 9.545 ευρώ που φτάνει σήμερα ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του υπόχρεου) και οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να συμβάλουν στη χρηματοδότηση (760 εκατ. ευρώ) για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
«Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό.
Για μας, το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου» είναι η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή την πρόταση.
Εν τω μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναμένεται να εγκρίνει σήμερα υπό την προεδρία του Γερμανού Κλαους Ρέγκλινγκ τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, κλείνοντας έτσι και τυπικά την πρώτη αξιολόγηση.
Στις 10 Οκτωβρίου, οι υπουργοί της ευρωζώνης είχαν δώσει το πράσινο φως για ένα μέρος των 2,8 δισ. ευρώ (1,1 δισ. ευρώ) με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν ακόμη τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
Το ποσό, λοιπόν, του 1,7 δισ. παρέμενε υπό έγκριση και η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.
Χθες, είχε προγραμματιστεί σχετική συζήτηση στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης υπό την προεδρία του Αυστριακού Τόμας Βίζερ...
Έτσι, μετά την είσπραξη της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ σε δύο υποδόσεις, αρχίζει και επίσημα η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης με στόχο να περατωθεί έως τις αρχές Δεκεμβρίου...

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης