Τελευταία Νέα
Οικονομία

Moscovici: Διπλά τα καλά νέα για την Ελλάδα με την εκταμίευση της δόσης

Moscovici: Διπλά τα καλά νέα για την Ελλάδα με την εκταμίευση της δόσης
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων επισημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση της για τις μεταρρυθμίσεις
Στην εκταμίευση του συνολικού ποσού των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τον ESM αναφέρεται με σχόλιο του στο twitter ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici.
«Η σημερινή εκταμίευση είναι η αναγνώριση ότι η Ελλάδα σημειώνει σημαντική πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της.
Αυτά είναι διπλά καλά νέα: η ροή περισσότερων χρημάτων στην πραγματική οικονομία συνεπάγεται περισσότερες πηγές για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Αυτό που είναι κρίσιμο τώρα είναι η Ελλάδα να τηρήσει τη δέσμευση της για τις μεταρρυθμίσεις.
Όπως πάντα, η αποτελεσματική εφαρμογή είναι το κλειδί».



Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Ενέκρινε τη δόση των 2,8 δισ. προς την Ελλάδα ο ESM - Υλοποιήθηκαν τα προαπαιτούμενα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, η οποία είναι το υπόλοιπο ποσό της πρώτης δόσης της οικονομικής βοήθειας.
"Η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ είναι ένα σημάδι ότι η ελληνική κυβέρνηση σημειώνει σταθερά πρόοδο στη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια.
Η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει σημαντικά ορόσημα στον τομέα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, στη διακυβέρνηση, στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στην είσπραξη των εσόδων.
Έχει επίσης λάβει περαιτέρω μέτρα στο να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και η επένδυση κεφαλαίων.
Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να επιταχύνει το επόμενο έτος και η κυβέρνηση μπορεί να είναι σε θέση να ξεκινήσει την έκδοση νέων ομολόγων τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM, Klaus Regling.
Η παρούσα εκταμίευση αποτελείται από δύο μέρη: τα 1,1 δισ. που είχαν εγκριθεί μετά την πλήρη εφαρμογή του συνόλου των 15 ορόσημων από τις ελληνικές αρχές, και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ μετά τη θετική αξιολόγηση της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες.
Το ποσό αυτό θα καταβληθεί σε ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
"Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τη δέσμευσή της για κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έχοντας θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.
Ελπίζω στην καλή συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί εγκαίρως", ανέφερε ο κ Regling.
Μετά την εκταμίευση, η οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα θα φτάσει στα 31,7 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 86 δισ..
Ο ESM και το EFSF μέχρι στιγμής έχουν εκταμιεύσει 173,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), και είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης