Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιβεβαιώνει την επίσκεψη Obama στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου ο Λευκός Οίκος

Επιβεβαιώνει την επίσκεψη Obama στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου ο Λευκός Οίκος
Προσφυγική κρίση και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην ατζέντα της επίσκεψης Obama 
Την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Barack Obama στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, ο Obama θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 15 Νοεμβρίου για να συζητήσουν την προσφυγική κρίση και με τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

Τι έγραφε στις 22 Οκτωβρίου το BankingNews.gr:

Η επίσκεψη Obama στην Ελλάδα έχει στόχο ενέργεια, Κυπριακό – Παραλειπόμενο το χρέος, όχι προτεραιότητα
Η επίσκεψη του Obama του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα - στις 15 Νοεμβρίου του 2016 - έχει καλλιεργήσει λανθασμένα προσδοκίες ότι ο αμερικανικός παράγοντας ενδιαφέρεται για το ελληνικό πρόβλημα που ονομάζεται χρέος.
Η προσέγγιση αυτή όμως αποτελεί ψευδαίσθηση καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Obama μπορεί να αναφερθεί στο ελληνικό χρέος αλλά στόχος του δεν είναι το χρέος είναι παραλειπόμενο.
Στόχος της επίσκεψης Obama είναι δύο καίρια ζητήματα που αφορούν τα ευρύτερα γεωπολιτικά ζητήματα
1)Ενέργεια, σχέσεις με Τουρκία, Ρωσία και Ελλάδα.
Το ζήτημα αυτό θεωρείται κομβικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα και έχει δαιδαλώδες παρασκήνιο…
2)Το κυπριακό που επίσης επηρεάζει τα γεωπολιτικά λόγω της Συρίας, Τουρκίας και της παρουσίας των Ρώσων στην περιοχή.
Εάν η Ελλάδα συμφωνήσει σε παραχωρήσεις καθώς η πρόταση Obama θα είναι παραχωρήσεις και συναινέσεις της Ελλάδος τότε ο αμερικανικός παράγοντας θα μπορούσε να παρέμβει ώστε η Ελλάδα να πάρει ένα χρονοδιάγραμμα για το χρέος.
Με βάση έγκυρη πηγή, ο αμερικανικός παράγοντας έχει καθαρή εικόνα για το ελληνικό ζήτημα και το χρέος.
Γνωρίζουν οι Αμερικανοί τα επιχειρήματα της Γερμανίας, τα προβλήματα με τις γερμανικές εκλογές και το τελικό σχέδιο για το χρέος που δεν θα μπορέσει να εκτελεστεί νωρίτερα από τα μέσα του 2018.
Όμως ο Obama θα μπορούσε να βοηθήσει στον προσδιορισμό ενός χρονοδιαγράμματος για το ελληνικό χρέος.
Η Ελλάδα έχει κατεβάσει σε υπερβολικό βαθμό τις απαιτήσεις της για το χρέος.
Ζητάει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και μια εξειδίκευση των μέτρων ειδικά των βραχυπρόθεσμων για το χρέος καθώς η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία σοβαρή παρέμβαση για το χρέος το 2017.
Με βάση αυτό τον σχεδιασμό στόχος είναι Δεκέμβριο του 2016 ή έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2017 να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και κάποια στιγμή μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2017 να εξειδικευτούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Κάποια στιγμή εκείνη την περίοδο η ΕΚΤ θα κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα επιμηκυνθεί.
Όπως δήλωσε ο Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την ώρα για ένταξη των ελάχιστων – μόλις 4 δισεκ. – ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση ενώ θα υπάρξει και έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος και από την ΕΚΤ.
Θα υπάρξουν – ως γνωστό – δύο εκθέσεις βιωσιμότητας του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για το ελληνικό χρέος.
Η καλλιέργεια εντυπώσεων είναι εύκολη υπόθεση η ουσία διαφέρει όμως.
Το ελληνικό χρέος ουδείς θέλει να αγγίξει στα σοβαρά σε αυτή την φάση.
Οι λύσεις για τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις που εξετάζονται είναι τουλάχιστον παρωδία, είναι λύσεις απαράδεκτες που σε καμία περίπτωση δεν καταστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος ύψους 328 δισεκ.
Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να προπαγανδίσει ότι κάτι κατάφερε αλλά ουσιαστικά λύση για το ελληνικό χρέος δεν θα έχει υπάρξει.
Όσον αφορά τις αναφορές ότι ο Obama την στιγμή που αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο, αποχωρεί από την αμερικανική προεδρία θα ρίξει το βάρος της προσπάθειας του στην επίλυση του ελληνικού χρέους είναι ένα απλό ελληνικό ανέκδοτο που σε κανένα σοβαρό κύκλο δεν μπορεί να γίνει πιστευτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης