Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι πάροχοι δεν δίνουν άδεια κινητής τηλεφωνίας στη Forthnet - Συνεχίζονται τα προβλήματα

Οι πάροχοι δεν δίνουν άδεια κινητής τηλεφωνίας στη Forthnet - Συνεχίζονται τα προβλήματα
Το θέμα έφθασε στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
«Αγριεύει» ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες μετά και την είσοδο των τραπεζών στο ομολογιακό της Forthnet, συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση της Forthnet δεν… καταθέτει τα όπλα, ενώ εμφανίζεται έτοιμη να διεκδικήσει ότι της ανήκει από την αγορά.
Ο όμιλος… στρώνει το χαλί για την είσοδό του στην κινητή τηλεφωνία, ενώ την ίδια στιγμή δέχεται ισχυρό πόλεμο από τους ίδιους τους μετόχους που εμφανίζονται σε ρόλους ανταγωνιστή.
Μία κρίσιμη υπόθεση βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Πρόκειται για το αίτημα που είχε υποβάλει η Forthnet στους τρείς παρόχους κινητής τηλεφωνίας (ΟΤΕ, Vodafone και Wind), έτσι ώστε να καταστεί «εικονικός πάροχος», δηλαδή να είναι σε θέση να δώσει την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας στους πελάτες της.
Η Wind με ποσοστό περίπου 30% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και η Vodafone με 7% δεν επιθυμούν η Forthnet να αποκτήσει την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι οι δύο μέτοχοι της Forthnet εμφανίζονται σε ρόλο ανταγωνιστή και μάλιστα «σκληρού» που κάνει τα αδύνατα δυνατά, ώστε να καθυστερήσει την είσοδό της στην κινητή τηλεφωνία.
Η μη συμμετοχή των δύο μετόχων στο ομολογιακό δάνειο κατέστησε προφανές ότι επιθυμούσαν διακαώς να βγάλουν από τη «μέση» την Forthnet, αλλά η κίνηση των τραπεζών, με την κάλυψη του ομολογιακού στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ, έδωσε το «φιλί» της ζωής στην εταιρεία που πλέον είναι σε θέση να επανασχεδιάσει το μέλλον της.
Η απόφαση της ΕΕΤΤ πιθανολογείται ότι θα καταστήσει την Forthnet «εικονικό πάροχο», διότι οι αρχικές συμβάσεις αδειοδότησης των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας προέβλεπαν ως υποχρέωση να δίνουν την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας και σε άλλον ενδιαφερόμενο.
Ανάλογη περίπτωση ήταν και της εταιρείας Cyta, κυπριακών συμφερόντων, η οποία δραστηριοποιήθηκε αρχικά στην σταθερή τηλεφωνία και στη συνέχεια με την ίδια διαδικασία εισήλθε στην κινητή τηλεφωνία.
Μπορεί η αντίδραση από τους τρείς βασικούς παρόχους έναντι της Forthnet να μην έχει προηγούμενο, αλλά έχει βάση, διότι η εταιρεία μελλοντικά ίσως να είναι η μοναδική που μπορεί να αναμετρηθεί με τον ΟΤΕ, καθώς διαθέτει το τηλεοπτικό πακέτο της NOVA, ενώ η Wind δεν έχει πρόσβαση σε τηλεόραση και η Vodafone διαθέτει ένα υποτυπώδες μόνο τηλεοπτικό πρόγραμμα.
Με βάση τους όρους ανταγωνισμού είναι σχεδόν εκτός αγοράς, αλλά, να σημειωθεί, ότι η τιμολογιακή της πολιτική είναι συμφέρουσα σε σχέση με τη NOVA, αλλά πρόκειται για δύο διαφορετικά προϊόντα.
Ο αντίπαλος της Forthnet είναι μόνο ο ΟΤΕ ο οποίος έκανε σαφές ότι δεν είναι σε θέση να δώσει ανάλογη υπηρεσία, διότι οι μέτοχοι της εταιρείας είναι ανταγωνιστές.
Τα «κάστανα από τη φωτιά» θα βγάλει η ΕΕΤΤ και στο ενδεχόμενο να λάβει άμεσα την άδεια κινητής τηλεφωνίας η Forthnet η αγορά θα αλλάξει χαρακτηριστικά και αναμένονται ανακατατάξεις.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης