Τελευταία Νέα
Πολιτική

Eurasia Group: Δυσοίωνο το μέλλον Παππά - Ανασχηματισμός μετά την «ήττα» από το ΣτΕ

Eurasia Group: Δυσοίωνο το μέλλον Παππά  - Ανασχηματισμός μετά την «ήττα» από το ΣτΕ
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες
Στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η απόφαση ελήφθη έπειτα από συνεδρίαση διάρκειας πέντε ωρών, όπου οι κορυφαίοι δικαστές της χώρας είχαν έντονες διαφωνίες σχετικά με την απόφαση.
«Η απόφαση εγκρίθηκε με 14 ψήφους υπέρ και 11 κατά.
Ο Νίκος Σακελλαρίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι οι λεπτομέρειες της απόφασης ΄΄πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές΄΄» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που προχώρησε στη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών, μετά την αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία μετά κόμματα της αντιπολίτευσης για τον διορισμό των νέων μελών του ΕΣΡ.

Eurasia Group: Σε θέση άμυνας περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο ίδιο δημοσίευμα περιλαμβάνεται και μια δήλωση του Mujtaba Rahman της Eurasia Group, οποίος επισημαίνει ότι «η απόφαση αυτή θα θέσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην άμυνα για αρκετό καιρό, καθώς όχι μόνο θα υπονομεύσει τη ρητορική κατά του κατεστημένου της κυβέρνησης, αλλά θα δώσει πεδίο δράσης στην αντιπολίτευση.
Πάντως, οι Financial Times επισημαίνουν ότι αν και δεν έχει γίνει ξεκάθαρο εάν η απόφαση ισοδυναμεί με ανάκληση των τεσσάρων αδειών που δημοπρατήθηκαν, αλλά θα αποτρέψει το κλείσιμο -τουλάχιστον προσωρινά- των άλλων έξι τηλεοπτικών σταθμών και στην απώλεια 2.000 θέσεων εργασίας.
Ο Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δήλωσε ότι η απόφαση «δημιουργεί ένα αίσθημα αδικίας», υπονομεύοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης προκειμένου οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών να πληρώσουν για πρώτη φορά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τα σενάρια ανασχηματισμού

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ήττα στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών αναμένεται να οδηγήσει σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου που συζητείται από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ κατά το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη ομόφωνα ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ενώ το οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν θα επηρεαστεί, κάποιοι βετεράνοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να αντικατασταθούν από νεότερα μέλη του κόμματος με στενούς δεσμούς με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχους του κόμματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλούνται οι Financial Times, ο Νίκος Παππάς -παρά το «χτύπημα» από την απόφαση του ΣτΕ- θα παραμείνει στην κυβέρνηση, αν και θα μπορούσε να αναλάβει ένα άλλο χαρτοφυλάκιο.
«Δεδομένου ότι αυτό ο νόμος για τα ΜΜΕ είναι ΄΄παιδί'' του Παππά θα είναι δύσκολο να δούμε πως ο ίδιος θα παραμείνει στη θέση του, όταν ο Τσίπρας θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό.
Αυτή θα είναι μια θετική εξέλιξη, για τις μεταρρυθμίσεις και τους πιστωτές, καθώς ο κ. Παππάς ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από κωλυσιεργία όσον αφορά στην προσέγγιση της κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες», είπε ο κ Rahman της Eurasia Group.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης