Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Προεδρικές εκλογές σχεδόν μετά από δύο δεκαετίες στη Μολδαβία

Le Monde: Προεδρικές εκλογές σχεδόν μετά από δύο δεκαετίες στη Μολδαβία
Οι εκλογές είναι μία αναμέτρηση ανάμεσα στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και τους φιλορώσους, με τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιgor Dodon να είναι το φαβορί
Οι Μολδαβοί πηγαίνουν στις κάλπες την Κυριακή 30/10 για τις πρώτες προεδρικές εκλογές μετά το 1997, όπως αναφέρει η Le Monde.
Στην ψηφοφορία θα φανεί αν θα επικρατήσουν οι αγρότες που είναι υπέρ μίας επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία ή, οι υποστηρικτές της ενσωμάτωσης στην ΕΕ.
Αυτή η χώρα των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων, ένας θύλακας ουσιαστικά ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία βρίσκεται σε πολιτική κρίση μετά την αποκάλυψη το 2015 μίας γιγάντιας τραπεζικής απάτης.
Ο αρχηγός του κράτους θα εκλεγεί και πάλι από μία καθολική ψηφοφορία μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Μάρτιο του 2016.
Οι εκλογές είναι μία αναμέτρηση ανάμεσα στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και τους φιλορώσους, με τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιgor Dodon να είναι το φαβορί για να κερδίσει τουλάχιστον στον πρώτο γύρο.
Πρώην υπουργός οικονομίας σε μία κομμουνιστική κυβέρνηση, ο 41χρονος έχει υποσχεθεί να αποκαταστήσει τη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία και να ακυρώσει την οικονομική συμφωνία που υπογράφηκε το 2014 από τους φιλοευρωπαίους με την ΕΕ.
Κάτι που είχε εξοργίσει τότε τη Μόσχα η οποία επέβαλε εμπάργκο στα φρούτα και το κρέας από τη Μολδαβία, τιμωρώντας έναν λαό που ζει κυρίως από τη γεωργία.
Η βασική αντίπαλος του Igor Dodon είναι η 44χρονη πρώην υπουργός παιδείας Maia Sandu που κατεβαίνει με την κεντροδεξιά και με σύνθημα "Ευρωπαϊκή Μολδαβία".
Επίσης είχε εργαστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Η Μολδαβία είναι από τις πιο φτωχές χώρες στην Ευρώπη με το 41% του πληθυσμού της να ζει με πέντε δολάρια τη μέρα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Το 2015 η αποκάλυψη ότι έλειπε 1 δισ. δολάρια από τις τρεις βασικές της τράπεζες, ποσό που αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις τόσο από τους φιλοευρωπαίους, όσο και από τους φιλορώσους που ενώθηκαν, όπως και οι δυνάμεις της δεξιάς και της αριστεράς.
Από τότε τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να ηρεμήσουν τους Μολδαβούς που θεωρούν την πολιτική τάξη διεφθαρμένη.
Η εκλογική επιτροπή στην πρωτεύουσα Κισινάου διασφάλισε ότι η ψηφοφορία θα επιβλέπεται από 3.200 Μολδαβούς και 562 ξένους παρατηρητές που θα βρίσκονται στα 2.000 εκλογικά γραφεία σε όλη τη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης