Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Rajoy - Πολλαπλές προκλήσεις με το ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Rajoy - Πολλαπλές προκλήσεις με το ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης
Τα αναρίθμητα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Rajoy με την έναρξη της 2ης θητείας πρωθυπουργίας του - στην πιο αδύναμη ισπανική κυβέρνησης της σύγχρονης ιστορίας - ξεκινούν από τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου
Ορκίστηκε σήμερα Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 η κυβέρνηση μειοψηφίας του Ισπανού πρωθυπουργού, Mariano Rajoy, ο οποίος κυβερνά την ιβηρική χώρα για δεύτερη θητεία μετά το 10μηνο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο είχαν οδηγήσει την Ισπανία δύο ατελέσφορες εκλογικές αναμετρήσεις που δεν ανέδειξαν κόμμα πλειοψηφίας στη Βουλή ή κάποιον ικανό κυβερνητικό συνασπισμό.
Ως γνωστόν, ο Rajoy κατάφερε μόλις προχθές Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016 να κερδίσει - με την ανοχή των Σοσιαλιστών, βασικών πολιτικών του αντιπάλων - την πολυπόθητη για τον ίδιο ψήφο εμπιστοσύνης στην ισπανική Βουλή, έχοντας νωρίτερα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλέα Felipe.
Τα αναρίθμητα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Rajoy με την έναρξη της δεύτερης θητείας πρωθυπουργίας του - στην πιο αδύναμη ισπανική κυβέρνησης της σύγχρονης ιστορίας - ξεκινούν από τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου, με τους επενδυτές να αμφισβητούν την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι παρά τη σημερινή ορκωμοσία της κυβέρνησης που τερματίζει το 10μηνο ισπανικό πολιτικό αδιέξοδο, οι αποδόσεις του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου αναφοράς κατέγραψαν οριακή υποχώρηση.
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης Rajoy θα ανακοινωθεί την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016, με τους πολιτικούς παρατηρητές να ευελπιστούν ότι νέα πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής - κυρίως από το Λαϊκό Κόμμα του Rajoy - θα πλαισιώσουν τη νέα κυβέρνηση, ως δείγμα ανανεωτικής διάθεσης από τον νέο 61χρονο Ισπανό πρωθυπουργό.
Στην πρώτη του πρωθυπουργική θητεία, ο Rajoy κυβέρνησε με απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και συχνά περιφρονούσε την αντιπολίτευση, την οποία τώρα καλείται να πείσει για τις ειλικρινείς προθέσεις του να συνεργαστεί μαζί της.
Μια από τις δυσκολότερες πρώτες προκλήσεις της νέας ισπανικής κυβέρνησης θα είναι η σύνταξη και κατάθεση του ισπανικού προϋπολογισμού για το 2017, ο οποίος οπωσδήποτε θα περιέχει είτε νέους φόρους, είτε περικοπή δημοσιονομικών δαπανών, είτε ένα μείγμα αμφοτέρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης