Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μύθος ότι η εφορία βγάζει «στο σφυρί» την πρώτη κατοικία – Ποια είναι η σχετική εγκύκλιος του 2010

Μύθος ότι η εφορία βγάζει «στο σφυρί» την πρώτη κατοικία – Ποια είναι η σχετική εγκύκλιος του 2010
Εντός του 2016 πραγματοποιήθηκαν έξι πλειστηριασμοί κατοικιών
«Μύθος» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από την εφορία όπως αποκαλύπτει έγγραφο του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Φορολογικής Διοίκησης κ. Ευθύμιου Σαϊτη και φέρνει στο φως της δημοσιότητας το bankingnews.
Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο, εντός του 2016 πραγματοποιήθηκαν έξι πλειστηριασμοί κατοικιών, δυο εκ των οποίων ημιτελείς όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά και το συνολικό ύψος του χρέους έφθανε τα 20.646.843,05 ευρώ.
Δηλαδή η οφειλή ανά ακίνητο ήταν στα 3,4 εκατ. ευρώ προς το υπουργείο Οικονομικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι έξι πλειστηριασμοί απέβησαν άκαρποι, λόγω απουσίας πλειοδοτών και στη συνέχεια η διαδικασία κηρύχθηκε άγονη.
Μέχρι τα τέλη του έτους έχουν προγραμματισθεί 3 πλειστηριασμοί με τη συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή ύψους 35.410.000 ευρώ.
Στο ίδιο έγγραφο γίνεται σαφή διευκρίνιση ότι δεν πρόκειται για πρώτη κατοικία.
Αναφορικά με την οικονομική απαίτηση ανά οφειλέτη ανέρχεται σε 12,1 εκατ. ευρώ.
Στο ίδιο έγγραφο, αναφέρεται ότι η διαδικασία των πλειστηριασμών αφορούν υποθέσεις μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου που τα χρέη τους ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ΠΟΛ 1055/2010 δίνονται οδηγίες στους διευθυντές των εφοριών να μην εφαρμόσουν τις διαδικασίες πλειστηριασμού όπως προβλέπει το άρθρο 41 του ΚΕΔΕ, που προβλέπει με ακρίβεια τις ενέργειες που πρέπει να κάνει το νομικό τμήμα της εφορίας όπως και για τον διευθυντή της αρμόδιας ΔΟΥ.
Ειδικότερα, στην ΠΟΛ 1055/2010 αναφέρεται ότι η υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος δεν υφίσταται εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος και συγκεκριμένα όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του και η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης, η αξία της οποίας δεν απέχει σημαντικά από τα όρια τίθεται από τις κείμενες διατάξεις για την απαλλαγή Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου ως πρώτης κατοικίας.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς οι οποίοι να σημειωθούν ζητούν από τη κυβέρνηση να νομοθετήσει υπέρ της προστασίας πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Όμως, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει αναλάβει πρακτικά κάποια ανάλογη πρωτοβουλία και η μόνη υποχρέωση που έχει αναλάβει έναντι των Θεσμών είναι να φτιάξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών έτσι ώστε να μειωθούν οι κοινωνικές εντάσεις από ομάδες που προσέρχονται στα Ειρηνοδικεία στην προσπάθεια τους να ακυρώσουν τους πλειστηριασμούς.
Το σχέδιο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών το επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει την υποχρέωση να αλλάξει τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και το κυριότερο να τηρηθούν οι δικονομικές και νομικές συγκλήσεις των προθεσμιών για τις κοινοποιήσεις που πρέπει να λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης