Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο ανταγωνισμός «χτυπάει την πόρτα» της ΔΕΠΑ μέσω δημοπρασιών και εισαγωγών

Ο ανταγωνισμός «χτυπάει την πόρτα» της ΔΕΠΑ μέσω δημοπρασιών και εισαγωγών
Στις 8 Νοεμβρίου η πρώτη δημοπρασία φυσικού αερίου με τις αυξημένες ποσόστητες που επέβαλε το Μνημόνιο 
Η εποχή των ενεργειακών κρατικών μονοπωλίων έχει περάσει ανεπιστρεπτί και για την ελληνική αγορά.
Μετά τη ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ καλείται να περάσει στην επόμενη φάση και να αναζητήσει τρόπους επιβίωσης στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, με τρόπο μάλλον βίαιο αφού και οι δυο κρατικές εταιρείες, καλούνται να προσαρμοστούν στο ευρωπαϊκό μοντέλο λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς, χωρίς κανένα περιθώριο ελιγμών καθώς τα μέτρα απελευθέρωσης στην «ελληνική περίπτωση» επιβάλλονται μέσω των Μνημονίων και εντός ασφυκτικών χρονικών ορίων.
Οι δημοπρασίες τόσο ηλεκτρισμού, όσο και φυσικού αερίου, είναι το κύριο εργαλείο που επελέγη μετά από ισχυρή πίεση εκ μέρους των δανειστών, προκειμένου να μειωθεί το μερίδιο των δυο κρατικών εταιριών στην προμήθεια, για τη μεν ΔΕΗ στο 50%, για τη δε ΔΕΠΑ στο 60%, έως το 2020.
Έτσι μετά την πρώτη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ που πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου, η ΔΕΠΑ καλείται να πραγματοποιήσει στις 8 Νοεμβρίου, την πρώτη δημοπρασία φυσικού αερίου στην οποία θα διαθέσει τις ποσότητες που της επιβλήθηκε από την πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, για την εκταμίευση της ενδιάμεσης δόσης των 2,8 δις ευρώ.
Πρόκειται για το περίφημο Gas Release, δηλαδή τη σταδιακή αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που διαθέτει η ΔΕΠΑ προς δημοπράτηση, από 10% που ίσχυε μέχρι πρότινος σε 20% έως το 2021.
Το μέτρο αναμένεται να επιφέρει δραστική αλλαγή των συνθηκών λειτουργίας της αγοράς, εντατικοποίηση του ανταγωνισμού, μείωση του μεριδίου της ΔΕΠΑ στο 60% και ανάλογη αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου στην αγορά.
Έτσι κατά τη δημοπρασία της 8ης Νοεμβρίου η ΔΕΠΑ καλείται να δημοπρατήσει για το 2017 το 16% της συνολικής ποσότητας αερίου που θα καταναλώσει εφέτος. Για το 2018 η ΔΕΠΑ θα πρέπει να δημοπρατήσει το 17% του αερίου που η ίδια προμηθεύετε από διάφορες πηγές, για το 2019 το 18%, για το 2020 το 19% και για το 2021 το 20%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ έχει ήδη αναβάλλει δύο φορές την ημερομηνία διεξαγωγής της ετήσιας δημοπρασίας αερίου, ενώ ακόμα δεν έχει ανακοινώσει τις λεπτομέρειες και τους κανόνες, βάσει των οποίων θα διεξαχθεί.

Ισχυρές πιέσεις και από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου

Πέραν αυτού όμως, η ΔΕΠΑ που με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, υποχρεώθηκε επίσης να απελευθερώσει δυναμικότητα στον κεντρικό αγωγό και συγκριμένα στο σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου, βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τον ανταγωνισμό που δέχεται από τον κύριο προμηθευτή της, δηλαδή τη ρωσική Gazprom.
Η ρωσική εταιρεία που μέχρι σήμερα προμήθευε κατ’ αποκλειστικότητα με αέριο τη ΔΕΠΑ, βάσει μακροχρόνιας σύμβασης που λήγει το 2026 και εμπεριέχει ρήτρες take or pay, προχώρησε ήδη μέσω της Προμηθέας Gaz (εταιρεία στην οποία συμμετέχει σε ποσοστό 50%-50% με τον όμιλο Κοπελούζου) σε πωλήσεις φυσικού αερίου σε δυο εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και συγκεκριμένα την Ήρων Θερμοηλεκτρική του ομίλου ΤΕΡΝΑ και την Elpedison η οποία ανήκει στα ΕΛΠΕ, την ιταλική Εdison και Ελληνική Τεχνοδομική.
Πέραν της Προμηθέας Gaz, η οποία αξιοποιεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της σχέσης της με την Gazprom, στην αγορά χονδρικής δραστηριοποιούνται ήδη από τον περασμένο Ιούλιο η εταιρεία Μ+Μ των ομίλων Μυτιληναίου - Βαρδινογιάννη, ο Ήρωνας του ομίλου Περιστέρη και η Green Steel – Cedalion του ομίλου Μάνεση.
Έτσι η ΔΕΠΑ βρίσκεται αντιμέτωπη με ισχυρές ανταγωνιστικές πιέσεις τόσο από εισαγωγές όσο και λόγω της αύξησης των ποσοτήτων που θα διαθέσει μέσω δημοπρασιών.
Υψηλόβαθμοι παράγοντες τις επιχείρησης δηλώνουν ότι παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στις οποίες η ΔΕΠΑ είναι αναγκασμένη να προσαρμοστεί και αναζητούν τρόπους μείωσης του κόστους προμήθειας αερίου, τροποποιώντας κατά το δυνατόν το μίγμα των προμηθευτών της.
Πρόσφατα μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος είχε σχετικές συζητήσεις στο Αλγέρι.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ προμηθεύεται το 65% του αερίου της από την Gazprom, το 17% από τη Sonatrach (Αλγερία) και το 18% από την Bottas.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης