Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Οικονομική επιβράδυνση στην Τουρκία λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, πτώσης τουρισμού και υψηλού χρέους

ΔΝΤ: Οικονομική επιβράδυνση στην Τουρκία λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, πτώσης τουρισμού και υψηλού χρέους
Το ΔΝΤ περιόρισε σε 2,9% την εκτίμησή του για την τουρκική ανάπτυξη το 2016 - από 4% το 2015 - λόγω της ασθενούς επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και των αρνητικών εσωτερικών και εξωτερικών σοκ της γειτονικής χώρας
Η ιδιαίτερα αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, η πτώση στον τουρισμό και το υψηλό επιχειρηματικό χρέος στην Τουρκία επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία της χώρας, στην οποία η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί σε 2,9% το 2016, όπως εκτίμησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σήμερα Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016.
Το ΔΝΤ σχολίασε, ότι κατά τη γνώμη του η ακολουθούμενη νομισματική πολιτική της Τουρκίας - που προσπαθεί να διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης τιθάσευσης του πληθωρισμού και της προσπάθειας τόνωσης της επιβραδυνόμενης οικονομίας - πρέπει να παραμείνει αμετάβλητη δίχως περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση.
«Η τουρκική οικονομία έχει αντέξει πολλαπλά σοκ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση διαβουλεύσεων για την αποτίμηση της χρηματο-οικονομικής και οικονομικής της κατάστασης.
Η είδηση της σημερινής σύλληψης των ηγετών του κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος στην Τουρκία HDP και άλλων στελεχών του με κατηγορίες υποστήριξης της τρομοκρατίας και σχέσεων με το εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν PKK, έστειλε την τουρκική λίρα σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ προκάλεσε μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Το ΔΝΤ περιόρισε σε 2,9% την εκτίμησή του για την τουρκική ανάπτυξη το 2016 - από 4% το 2015 - λόγω της ασθενούς επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και των αρνητικών εσωτερικών και εξωτερικών σοκ της γειτονικής χώρας.
Κατά τη γνώμη του, τα τουρκικά παρεμβατικά επιτόκια δεν πρέπει να μειωθούν, όμως είναι κατάλληλη μια ήπια δημοσιονομική χαλάρωση, η οποία όμως πρέπει απαραίτητα να συνοδευτεί από μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική αναδιάρθρωση.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο τουρκικός πληθωρισμός θα παραμείνει σε επίπεδο αρκετά υψηλότερο του στόχου 5% που έχει θέσει η κυβέρνηση.
Ο τουρκικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 7,16% τον Οκτώβριο του 2016, που ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε ημερών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης