Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης - δανειστών πριν την μεγάλη μάχη για δημοσιονομικό και εργασιακά από 14 Νοεμβρίου

Τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης - δανειστών πριν την μεγάλη μάχη για δημοσιονομικό και εργασιακά από 14 Νοεμβρίου
H επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα σε συνδυασμό με τη δέσμευση των Ευρωπαίων προς το Ταμείο για μελλοντική μέσο-μακροπρόθεσμη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, θα μπορούσε να δώσει τη λύση στο γρίφο της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Θέση μάχης, για δημοσιονομικό και εργασιακά, παίρνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που θα έχει στο τέλος αυτής της εβδομάδας με τους δανειστές πριν από την... κάθοδο των υψηλόβαθμων στη χώρα μας τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου.
Από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται όλο αυτό το διάστημα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων προκύπτει ότι η τρύπα του 1 δισ. ευρώ που έχουν εντοπίσει οι πιστωτές στον προϋπολογισμό του 2017 μαζί με το θέμα των ομαδικών απολύσεων και τις εφαρμοστικές εγκυκλίους για τον ασφαλιστικό νόμο, συνιστούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια» του δεύτερου κύκλου αυτής της επισκόπησης.
Στο υπουργείο Οικονομικών παρά τις έντονες ανησυχίες που υπάρχουν παραμένουν αισιόδοξοι ότι το «χάσμα» που υπάρχει στα δύο αυτά μέτωπα και ιδιαίτερα στο δημοσιονομικό θα καταστεί εφικτό να «γεφυρωθεί» και ότι θα υπάρξει τουλάχιστον μία τεχνική συμφωνία έως την κρίσιμη - για την πορεία της διαπραγμάτευσης - συνεδρίαση του EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου.
Η επίτευξη του χρονοδιαγράμματος θα φέρει πιο κοντά και τη συζήτηση για τη βραχυπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους η οποία θα ανοίξει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Σε αυτό το κλίμα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα είναι «πιο φιλόδοξα» απ' ό,τι αναμενόταν, ενώ πρόσθεσε ότι «η επιδίωξη της ελληνικής, αλλά και άλλων πλευρών, είναι η επικείμενη συζήτηση για το χρέος να πάει πιο μακριά και να συμπεριλάβει τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2018».
Παράλληλα, οι δανειστές συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις μεταξύ τους προκειμένου να βρουν τον τρόπο για να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Όλα δείχνουν ότι η επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα σε συνδυασμό με τη δέσμευση των Ευρωπαίων προς το Ταμείο για μελλοντική μέσο-μακροπρόθεσμη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, θα μπορούσε να δώσει τη λύση στο γρίφο της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Το «παράθυρο» που άνοιξε χθες στο Eurogroup, ώστε να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, σε συνδυασμό με μια καταρχήν συμφωνία να προκαθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, χωρίς όμως να ανακοινωθούν, είναι τα «κλειδιά» που φέρνουν το ΔΝΤ πιο κοντά στην πλήρη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, το ΔΝΤ προτίθεται να διαθέσει περί τα 6 δισ. ευρώ, ίσα -ίσα για να αναχρηματοδοτήσει την εξόφληση του δεύτερου δανείου που χορήγησε στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου.
Η χώρα μας απομένει να καταβάλει στο Ταμείο περίπου 13 δισ. ευρώ αυτή τη στιγμή και, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προεξοφληθεί τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού με χρήματα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Ετσι, η Ελλάδα θα οφείλει πλέον στον ESM και θα επωφεληθεί από το πολύ χαμηλότερο, έναντι του ΔΝΤ, επιτόκιο του Μηχανισμού, ενώ θα καμφθούν οι αντιστάσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου για την ένταξή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Στο τραπέζι των συζητήσεων σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχουν πέσει οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και η μακροπρόθεσμη επέκταση των λήξεων του χρέους, σε συνδυασμό με τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Χθες το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο επισήμανε στην πρώτη εξαμηνιαία έκθεσή του ότι «η διατήρηση πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων αφαιρεί δημοσιονομικό χώρο που μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά στην επιδίωξη της διατηρήσιμης μεγέθυνσης». Επιπλέον, επανέφερε το αίτημα για «κούρεμα» έστω και μικρού μέρους του χρέους, «χωρίς μαξιμαλιστική, αλλά ιδιαίτερα πραγματιστική διάθεση».

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης