Τελευταία Νέα
Διεθνή

EurActiv: Επιφυλάξεις για την στάση του Donald Trump έναντι της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα

EurActiv: Επιφυλάξεις για την στάση του Donald Trump έναντι της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα
Εμπειρογνώμονες μιλούν στο EuroActive για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Trump στην ενέργεια και την κλιματική αλλαγή
Λίγο πριν από τις εκλογές που ανέδειξαν τον Donald Trump σε νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, δυο εμπειρογνώμονες σε θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, μιλώντας στην ευρωπαϊκή ενημερωτική ιστοσελίδα EurActiv.com δήλωναν ότι προεδρία Trump, θα έχει «διαβρωτική επίδραση» στην παγκόσμια αλλά και την ευρωπαϊκή πολιτική για την ενέργεια και το κλίμα.
Πρόκειται για τους Divya Reddy επικεφαλής του τμήματος ενέργειας και φυσικών πόρων του Eurasia Group και Simon Virley επικεφαλής του τμήματος ενέργειας της KPMG.
Αναλυτικότερα οι δυο εμπειρογνώμονες σχολιάζοντας το τι θα σημάνει η εκλογή Trump, για την πολιτική σε σχέση με την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο σημείωναν μεταξύ άλλων τα εξής:
Divya Reddy: «Νομίζω ότι [η ενδεχόμενη εκλογή Trump] θα αποτελέσει σημαντική οπισθοδρόμηση της διεθνούς πολιτικής για το κλίμα, καθώς έχει καταστήσει σαφές ότι τάσσεται κατά της Συμφωνίας του Παρισιού. Έτσι, ακόμη και αν δεν αποσύρει τις ΗΠΑ επισήμως από τη συμφωνία (κάτι το οποίο νομίζω ότι θα προσπαθήσει να κάνει), είναι βέβαιο ότι εντός των συνόρων τους, οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν την απαραίτητη προσοχή στις υποχρεώσεις τους έναντι της συμφωνίας του Παρισιού.
Νομίζω ότι βασικός μοχλός για την ώθηση της Συμφωνίας του Παρισιού ήταν ο Πρόεδρος Ομπάμα και οι σχέσεις που δημιούργησε γύρω από την κλιματική αλλαγή με άλλες χώρες και ιδιαίτερα με την Κίνα, την Ινδία και άλλες αναδυόμενες αγορές.»
Απαντώντας στο ερώτημα πώς θα επηρεάσει η στάση των ΗΠΑ την προσέγγιση της ΕΕστην υπόθεση της κλιματικής αλλαγής ο Simon Virley δήλωσε:
«Δεν προβλέπω μεγάλες αλλαγές στην προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά την πολιτική για την ενέργεια και το κλίμα. Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα, ήδη πριν τον Trump και μάλλον θα παραμείνει προσηλωμένη σε αυτή τη δέσμευση και μετά τον Trump.
Πιστεύω λοιπόν ότι οι άμεσες επιπτώσεις για την ΕΕ θα είναι μικρότερες, αλλά το μεγαλύτερο ερώτημα που τίθεται σχετίζεται με σύνολο του διεθνούς πλαισίου.
Εγείρονται ερωτήματα για το τι θα κάνουν χώρες όπως η Κίνα, εάν οι ΗΠΑ δώσουν το σήμα ότι δεν προχωρούν στην εφαρμογή της συμφωνίας και δεν παραμένουν σταθερές στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν με τη Συμφωνία του Παρισιού.
Με βάση αυτό το δεδομένο προβλέπω πράγματι άμεσες επιπτώσεις στην κατεύθυνση της πολιτικής της ΕΕ, όχι λόγω της ίδια της ΕΕ που είναι προσηλωμένη στην πολιτική της απεξάρτησης από τον άνθρακα. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν άλλες χώρες.
Σε ερώτηση για το ποια προβλέπεται να είναι η στάση χωρών όπως η Πολωνία ο Simon Virley σημειώνει:
«Νομίζω ότι η προεδρία Trump θα έχει έμμεση επίδραση. Υπάρχει αρκετή ορμή στην πολιτική της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα.
Όμως άλλες χώρες, μερικές από τις οποίες βρίσκονται πράγματι εντός της ΕΕ, ενδέχεται να πιεστούν να αμφισβητήσουν την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Νομίζω όμως ότι η ευρεία υποστήριξη για τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα παραμείνει σταθερή.
Σε ερώτηση για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία υπό την προεδρία Trump και το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης της διαπραγματευτικής θέση της ΕΕ ειδικά σε ότι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια η Divya Reddy απαντά:
Ασφαλώς θα δημιουργηθούν αβεβαιότητες γύρω από το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας και το ρόλο της ΕΕ στο πλαίσιο αυτό.
Ενδέχεται να έχει υπερεκτιμηθεί το ενδεχόμενο σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Δεν νομίζω ότι μιλάμε για αναγέννηση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας.
Θα έλεγα ότι ο κίνδυνος έχει ελαφρώς υπερεκτιμηθεί.
Νομίζω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση τώρα είναι ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι πραγματικά θα κάνουν οι ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης της σχέση με τη Ρωσία.»
Σε ερώτηση για το κατά πόσο θα επηρεαστούν οι επενδυτικές αποφάσεις από την εκλογή Trump ο Simon Virley απαντά:
«Νομίζω ότι επιτείνεται η αβεβαιότητα.
Οι επενδυτές εξασφάλισαν κάποια σταθερότητα από την κύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού και διαμορφώθηκε μια σταθερή κατεύθυνση με στόχο την απεξάρτηση από τον άνθρακα.
Αν ο Πρόεδρος Trump αποχωρήσει από τη διαδικασία, όπως ο ίδιος έχει πει, νομίζω ότι θα αυξήσει την αβεβαιότητα αλλά και το κόστος του κεφαλαίου με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολη η λήψη επενδυτικών αποφάσεων σε όλο τον κόσμο.»
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η εκλογή Trump προδιαγράφει κάποιες θετικές εξελίξεις η Divya Reddy σημειώνει:
«Ίσως για ορισμένες εταιρείες να είναι καλή είδηση. Για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η απορύθμιση είναι σίγουρα μια καλή είδηση, διότι θα ανοίξει περισσότερες έρευνες για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Και ο Simon Virley τονίζει:
«Αν οι έρευνες πετρελαίου γίνουν ευκολότερες και η τροφοδοσία αυξάνεται, θα μπορούσε να σημαίνει χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας για όλους εμάς που μπορούν να επωφεληθούν από τις εισαγωγές ενέργειας των ΗΠΑ.»

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης