Τελευταία Νέα
Διεθνή

Standard & Poor's: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ιταλίας σε «BBB-/A-3» - «Σταθερή» η προοπτική

Standard & Poor's: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ιταλίας σε «BBB-/A-3» - «Σταθερή» η προοπτική
Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας περιορίζεται από την αδύναμη πραγματική και ονομαστική της ανάπτυξη, ιδιαίτερα από την αδύναμη εσωτερική ζήτηση και την εξασθενημένη ανταγωνιστικότητα της χώρας
Την επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης και της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας σε «BBB-» και «A-3», αντίστοιχα, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 ο διεθνής οίκος Standard & Poor's (S&P), αφήνοντας «σταθερή» και την προοπτική επαναξιολόγησης της γειτονικής χώρας.
Αν και ο S&P μείωσε την πρόβλεψή του για την πραγματική ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας σε 0,9% το 2016 (από προηγούμενη πρόβλεψη 1,1%) και σε 0,8% το 2017 (από 1,3%), συνεχίζει να πιστεύει, ότι η ανάκαμψη της Ιταλίας δεν κινδυνεύει να εκτροχιαστεί.
Για τον διεθνή οίκο, αν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση του Matteo Renzi εγκριθούν τελικά από τον ιταλικό λαό στο επικείμενο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου 2016, αυτό θα ενίσχυε τη σταθερότητα και αποτελεσματικότητα της ιταλικής κυβέρνησης.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο S&P δεν θεωρεί ότι τυχόν απόρριψη των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων θα επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, εκτός από την περίπτωση στην οποία η κατάσταση οδηγηθεί σε αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων.
Η σταθερή προοπτική επαναξιολόγησης της Ιταλίας αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες του S&P, ότι η ιταλική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, σταθεροποιώντας και μειώνοντας παράλληλα το υψηλότατο δημόσιο χρέος.
Ο διεθνής οίκος επισημαίνει, ότι η «πλούσια και διαφοροποιημένη» παραγωγικά ιταλική οικονομία και η εξωτερική της θέση, βελτιώνονται σταθερά από το 2012.
Για τον S&P, μεταξύ των σημαντικότερων μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται στην Ιταλία είναι αυτές στην Παιδεία, στην αγορά εργασίας, στον τραπεζικό τομέα και στο θεσμικό πλαίσιο.
Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας περιορίζεται από την αδύναμη πραγματική και ονομαστική της ανάπτυξη, ιδιαίτερα από την αδύναμη εσωτερική ζήτηση και την εξασθενημένη ανταγωνιστικότητα της χώρας, ο συνδυασμός των οποίων υποσκάπτει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης