Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Συνεχίζεται η μαζική έξοδος ξένων επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές λόγω Trump

WSJ: Συνεχίζεται η μαζική έξοδος ξένων επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές λόγω Trump
Ο εμπορικός προστατευτισμός και η έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις υποδομών στα οποία στοχεύει ο Trump δημιουργούν επενδυτικές προσδοκίες υψηλότερου πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Συνεχίστηκε και σήμερα Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 η έξοδος ξένων επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές την οποία προκάλεσε η εκλογική νίκη-έκπληξη του υποψηφίου προέδρου των Ρεπουμπλικάνων, Donald Trump, στις εκλογές της περασμένης Τρίτης 8/11.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδος Wall Street Journal (WSJ), η εκλογή Trump προκαλεί γενικό ξεπούλημα σε όλες τις κλάσεις ενεργητικού (επενδύσεων) στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, όπως οι μετοχές, τα νομίσματα και τα ομόλογα.
Το ξεπούλημα επενδύσεων «μεταδόθηκε» και σήμερα στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, της Αφρικής και της λατινικής Αμερικής.
Για παράδειγμα, ο βασικός δείκτης τιμών μετοχών στο χρηματιστήριο της Ινδονησίας υποχώρησε σήμερα κατά 4% και στις Φιλιππίνες απώλεσε το 2,9% της αξίας του, με τον γενικό δείκτη τιμών του χρηματιστηρίου της Νοτίου Αφρικής FTSE JSE να καταγράφει πτώση 2,3%.
Χειρότερη όλων, είναι η «επίδοση» του γενικού δείκτη τιμών Merval του χρηματιστηρίου της Αργεντινής, που υποχωρεί κατά 4,9%.
Πτώση κατέγραψαν σήμερα και τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών, με απώλειες να καταγράφει ακόμα και το ρωσικό ρούβλι (-0,6%), που είχε επιδείξει σταθερότητα και ισχύ μετά την ανακοίνωση της νίκης Trump.
Το μεξικανικό πέσο έχασε περισσότερο από 1% της αξίας του έναντι του δολαρίου - με συνολικές απώλειες 12% από την Τρίτη 8/11 - όπως και το νοτιο-αφρικανικό ραντ, με τις αποδόσεις των ομολόγων της αφρικανικής χώρας να ξεπερνούν και πάλι το 9%.
Σε 5,25% ανήλθε η απόδοση δεκαετούς ομολόγου της Βραζιλίας, με το ρεάλ να καταγράφει νέα πτώση 0,68% έναντι του δολαρίου, μετά τη χθεσινή μεγάλη υποχώρησή του κατά 5,3%.
Οι διεθνείς επενδυτές σίγουρα ξεπουλάνε ομόλογα έκδοσης αναδυόμενων χωρών, με το δολαριακό διαπραγματεύσιμο ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) της JP Morgan για τις αναδυόμενες οικονομίες να καταγράφει σήμερα ρεκόρ ρευστοποιήσεων 300 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.
Για παράδειγμα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς της Νοτίου Κορέας αυξήθηκε σε 1,94%, από 1,821% χθες, ενώ αύξηση απόδοσης κατέγραψε και ο αντίστοιχος τίτλος της Ταϊλάνδης, σε 2,38%.
Ο εμπορικός προστατευτισμός και η έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις υποδομών στα οποία στοχεύει ο Trump δημιουργούν επενδυτικές προσδοκίες υψηλότερου πληθωρισμού στις ΗΠΑ, κατά συνέπεια και ταχύτερου του μέχρι σήμερα αναμενόμενου ρυθμού αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων της Federal Reserve.
Αυτό αποτελεί βασική αιτία αντιστροφής των μεγάλων κεφαλαιακών εισροών που κατέγραφαν μέχρι πρόσφατα οι αναδυόμενες αγορές, με τις αποδόσεις στα δεκαετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα (US Treasuries) να ξεπερνούν το επίπεδο του 2% για πρώτη φορά από την αρχή του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης