Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cοmmerzbank: Στα 798 εκατ. ευρώ οι απομειώσεις λόγω έκθεσης στην Ελλάδα

tags :
Cοmmerzbank: Στα 798 εκατ. ευρώ οι απομειώσεις λόγω έκθεσης στην Ελλάδα
Στα 855 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η λειτουργική ζημία της Cοmmerzbank το γ’ 3μηνο, σε σχέση με τα 116 εκατ. ευρώ πέρσι, εξαιτίας κυρίως της έκθεσή της στην Ελλάδα, η οποία επιβάρυνε την κερδοφορία της με απομειώσεις ύψους 798 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται εδώ, όπως είχε πρόσφατα αποκαλύψει το www.bankingnews.gr, ότι η Commerzbank είναι η πρώτη τράπεζα που ανακοίνωσε ότι θα εγγράψει νέες ζημίες ύψους τουλάχιστον 750 εκατ ευρώ στο τρίτο τρίμηνο από το νέο haircut που θα επιβληθεί στο ελληνικό χρέος.
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 η γερμανική τράπεζα είχε εγγράψει ζημιές ύψους 760 εκατ ευρώ από το haircut 21% που είχε επιβληθεί στο ελληνικό χρέος. Επομένως, συνολικά η Commerzbank θα εγγράψει ζημιές ύψους 1,51 δισ. ευρώ από το haircut στα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί.
Η ανακοίνωση της γερμανικής τράπεζες αποδεικνύει ότι οι γερμανικές τράπεζες είναι έτοιμες να απορροφήσουν ένα haircut της τάξης του 40-50% στο ελληνικό χρέος, ανοίγοντας το δρόμο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες και βεβαίως τις ελληνικές.
Αν αναλογιστούμε ότι η Commerzbank θα εγγράψει στο τρίτο τρίμηνο περίπου τις ίδιες ζημιές με εκείνες που είχε εγγράψει στο δεύτερο, τότε θα πρέπει να αναμένεται παρόμοια συμπεριφορά και για το σύνολο των άλλων ευρωπαϊκών και ελληνικών τραπεζών που διακρατούν ελληνικά ομόλογα.
Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, υπενθυμίζεται ότι στο δεύτερο τρίμηνο είχαν εγγράψει ζημιές ύψους 6,1 δισ ευρώ, με haircut 21% στα ελληνικά ομόλογα.
Οι νέες ζημιές που αναμένεται να καταγράψουν οι ελληνικές τράπεζες από το νέο haircut θα κυμανθούν από 6 έως 9 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης